Първоначално няма да има ваксина за всички желаещи да се

...
Първоначално няма да има ваксина за всички желаещи да се
Коментари Харесай

Коронавирус: кой пръв ще получи ваксината в Германия

Първоначално няма да има ваксина за всички искащи да се имунизират против Ковид-19. В Германия дефинираха четири групи хора, които ще я получат първи. Сред тях са медиците и учителите, само че също по този начин и бежанците в приюти.

Имунизациите против ковид към този момент чукат на вратата. Преди броени дни стана ясно, че евентуалната ваксина BNT162b2 на немската компания BioNTech и нейния сътрудник Pfizer е посочила успеваемост от над 90% - седем дни след инжектиране на втората доза. Темата за това кой ще получи на първо време имунизацията се разисква в работна група от представители на Германския съвет по етиката, Постоянната комисия по имунизациите и Академията на науките.

Ще бъде издирван оптималният резултат

Никога до момента още преди края на третата фаза от тестванията на дадена ваксина не са били давани рекомендации кои групи от популацията да бъдат имунизирани на първо време, напомня ръководителят на Постоянната комисия по имунизациите проф. Томас Мартенс. " С огромна възможност ще би трябвало да определим целите, тъй като първоначално няма да можем да осигурим ваксина за всички искащи, “ прибавя той. Трябва да се разпознават предпочитаните групи от популацията в Германия по този начин, че да се извлече оптималната здравна изгода за цялото общество, счита професорът.

Председателката на Съвета по етиката професор Алена Бюкс е срещу това " да се ръководим само от медицински съображения ". Според нея, не по-малко значими са такива правила като справедливостта и солидарността, само че несъмнено и спазването на законите, и в частност на немската Конституция. Към последното спада и правилото на самоопределяне, т.е. – имунизирането би трябвало да е непринудено. „ Изключваме каквито и да било форми на насилствена имунизация, “ акцентира проф. Бюкс. В Германия сред 50 и 60% от хората са съгласни да се имунизират, само че групов имунитет се реализира чак на ниво 70% имунно население.

Четири предпочитани групи

Фармацевтичната промишленост не е в положение изведнъж да обезпечи ваксини даже и за 50% от популацията. Тъй че на първо време би трябвало да бъдат имунизирани тези, които „ заради персонални условия или поради специалността си са изложени на изключително висок риск от заразяване, могат да заразят други хора или дори да умрат ", споделя професор Бюкс.

Тя показва и четирите основни цели на идната имунизация: да се предотврати тежко протичане на заболяването с заплаха от смърт; да бъдат предпазени лицата с изключително висок риск от заразяване по време на работата им; да се лимитират огнищата на епидемията; да се поддържат в работоспособно положение органите на държавната власт, а също по този начин и публичният живот.

На процедура това значи, че в самото начало ще бъдат имунизирани най-възрастните пациенти и хората с хронични болести. Тук акцентът се слага върху старческите домове, където рискът от разпространяване на инфекцията е доста по-висок.

Втората предпочитана група включва тези, които се грижат за първата група: лекари, медицински сестри, болногледачи. Следват тези професионални групи, които са изключително значими за действието на страната: всички заети в областта на опазването на здравето, в полицията, в службите за сигурност, противопожарната защита, а също по този начин учителите и възпитателите в детските градини.

С приоритет ще бъдат имунизирани и тези хора в Германия, на които събитията им постановат непосредствен контакти с други хора. По-конкретно става дума за жителите на приютите за бездомници, а също и за бежанците в приюти и общежития.

Ваксина за всички – до лятото на 2021

Повечето германци, естествено, се вълнуват от следния въпрос: Кога ще могат да се имунизират хората, които не влизат в предпочитаните групи? Президентът на Академията на науките Гералд Хауг счита, че това ще бъде допустимо през лятото на 2021 година.

Германската министърка на научните проучвания Аня Карличек се надява, че производството на имунизацията ще стартира с бързи темпове. Във вторник тя сподели: " Сега най-важното е да произведем имунизацията колкото се може по-бързо и в огромни количества. " Много специалисти предизвестяват обаче, че стартът на имунизирането въобще не значи справяне с епидемията. Ще мине още много време, до момента в който животът се възстановява, считат множеството експерти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР