Първоначалният ентусиазъм на участниците на пазара относно перспективите на централните

...
Първоначалният ентусиазъм на участниците на пазара относно перспективите на централните
Коментари Харесай

Разпространението на AI-процесорите в персоналните компютри ще започне през 2024 г., но ще стане масово едва през следващата година

Първоначалният възторг на участниците на пазара по отношение на вероятностите на централните процесори с функционалност за ускорение работата на системите с изкуствен интелект последователно утихна. Сега доста снабдители считат, че експанзията на такива процесори в PC-сегмента няма да се прояви изцяло до 2025 година Експертите на TrendForce считат, че търсенето на LPDDR памет, която е най-често употребяваната в ноутбуците от ново потомство, също ще се усили.

Миграцията към периферни калкулации, свързани с изкуствения разсъдък, сигурно ще стартира тази година, както акцентират представителите на TrendForce. Сървърните системи с поддръжка на AI тази година във връзка с продажбите ще набъбнат с впечатляващите 40% до 1,6 милиона единици. Ако би трябвало да приказваме за периферните калкулации в PC-сегмента, тогава праговата стойност за разпространяването на централните процесори с поддръжка на AI ускоряване ще бъде с равнище на продуктивност от 40 TOPS (трилиона интервенции в секунда). Точно това Microsoft счита за задоволително при работата със своя AI-асистент Copilot, който ще бъде интегриран освен в Office-пакета от приложения, само че и в операционната система Windows като цяло.

Процесорите на Qualcomm от фамилията Snapdragon Elite X, показани в края на предходната година, обезпечават равнище на продуктивност по тази канара от 45 TOPS и ще се появят през втората половина на тази година. Те принадлежат към Arm-съвместимите системи, тъй че няма да трансформират доста пазара на x86-съвместимите компютри. Процесорите AMD Ryzen 8000 (Strix Point) също ще получат заветните 40 TOPS.

Но с преобладаващите артикули на Intel в потребителския сегмент нещата не вървят толкоз добре. Факт е, както изяснява TrendForce, че към този момент показаните процесори Meteor Lake на тази марка могат да претендират най-вече за продуктивност от 34 TOPS, а това не е задоволително за удобната работа с Copilot. Мобилните процесори Lunar Lake, които ще усилят продуктивността над лимита от 40 TOPS, ще излязат на пазара едвам в края на тази година.

Минималното количество RAM, предложено от Microsoft за периферните калкулации в Copilot, е 16 GB. В дълготраен проект, съгласно анализаторите на TrendForce, това единствено по себе си ще усили търсенето на RAM. В допълнение, изброените нагоре процесори минават към потребление на интегрирана памет от вида LPDDR5x, тъй че тази година делът ѝ в ноутбуците с тази функционалност ще се усили и ще доближи 30–35%.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР