Първолета Иванова - Зам.-председател на ПК ЕкогласностЗаслужилият артист Петър Слабаков

...
Първолета Иванова - Зам.-председател на ПК ЕкогласностЗаслужилият артист Петър Слабаков
Коментари Харесай

Споменът за Петър Слабаков продължава да е жив

Първолета Иванова - Зам.-председател на ПК " Екогласност "
Заслужилият актьор Петър Слабаков е роден на 23.04.1923 година в Лясковец. Прадядовците му Петър Манолов по майчина линия и Иван Слабаков по бащина са четници в четата на Капитан Дядо Никола  през 1856 г. 
Петър Слабаков учи в с.Градница общ.Севлиево  в земеделско учебно заведение. Детството му минава край две реки - Видима и Бразка. Те били кристално чисти и децата пиели вода от напряко от реката. Това вечно остава в неговата памет. 
Средното си обучение приключва в Шумен. Работил е като тракторист, деловодител в конезавод, леяр. След това приключва висше обучение - стопанска система във Варна. След 9 септември е доброволец във Втората международна война. 
Бил е самодеец, сценичен актьор в разнообразни театри,участва допълнително от 140 кино лентата като " Пленено ято ", " Дом на две улици ", " Щурец в ухото ", " Хан Аспарух ", " Цар и военачалник ", " Шибил " и доста други. Награден  е с АСКЕР за изцяло творчество. Всичко това е част от неговото голяма завещание в културната история на България.
Петър Слабаков в едно от първите шествия на " Екогласност ", фотография Българска телеграфна агенция
От 1984 година до 2009 година Петър Слабаков живееше в с. Бериево, общ.Севлиево със брачната половинка си актрисата Цветана Гълъбова. Там той си купува и  самичък си реставрира 100 годишна къща. Сам си построява плевня и си прави бунар. Отглеждаха  си домати, пипер, зеленчуци, царевица и доста цветя. Гледаха си пилета и кокошки.
Човек постоянно можеше да го срещне с мотика или коса на рамо. Със брачната половинка си с пръчки откриват вода за 14 кладенци в прилежащи села.
Петър Слабаков беше хуманен, земен, остроумен и непретенциозен. Той беше от хората, които намираха приказка с  всички. Уважаваха го както съселяните му по този начин и на всички места. Всички порти бяха отворени за него,а по събрания и сбирки хората ставаха на крайници и дълго го приветстваха. И до през днешния ден го почитат и почитат, и непрекъснато си спомнят за него. 
Негова крилата фраза беше: " Екологията е в основата на всичко, само че никои не я зачита. Реката е толкоз мръсна, че животните не я помирисват, камо ли да пият от нея.
Слабаков е създател и ръководител на първото екологично придвижване в България - " Екогласност`, на Народно събрание " Екогласност-89  и на ПК`Екогласност ", а от 2006 година почетен ръководител на " Екогласност ".
Петър Слабаков беше депутат в 7-ото Велико национално заседание от листата на Съюз на демократичните сили, само че е от хората, които подписаха новата Конституция на България. След това е народен представител в 37-ото Народно събрание (1995-1997), определен с листата на Българска социалистическа партия. 
Той е един от дребното български политици който не е употребявал политиката за персонални цели. Не търпеше несправедливостта и демагогията. Казваше: " Не можеш да си водач, да водиш хората като ги командваш и ги караш да те ласкаят ".
В Бериево от 1997 година (след парламента) той продължи своята задача и битка за отбрана на природата и хората. От Бериево той реагираше на всяка несправедливости посягане против природата пращаше протестни писма, телеграми обръщения до вестници, малките екрани, министерства, парламент, политици, кметове за отбрана на българските гори, реки, естествени благосъстояния. Водеше непримирима битка за природата и екологична отбрана на хората.
Винаги беше на място,където има сигнал за екологични проблеми, идваше на публични разисквания за фабрики и инспекции на сигнали за бент. " Мокра Бяла ", бент. " Ал. Стамболийки ". Помагаше на клубове и сдружения от Трявна, Габрово, Ловеч, Велико Търново. Търсеха го от цялата страна. 
В центъра на Бериево има паметна плоча на  Петър Слабаков. сложена от почитателите му от ПК " Екогласност ". Плочата бе открита през 2016 година
Това е дребен жест, само че служи като знак да се  помни името и делото на Петър Слабаков и да се знае от идващите генерации. Той обичаше да споделя: " Българският народ би трябвало да се държи безсънен, тъй като заспи ли, спи със епохи ". 
Наш честен дълг е да продължим неговата задача за запазване на природата и екологична отбрана на хората.
Хищническото заличаване на природата и естествените благосъстояния, изсичане на вековни гори, замърсяването на реките, почвите и въздуха, заличаване на естествени благосъстояния, превръщането на страната ни в площадка за наши и непознати боклуци са с непредсказуеми последствия за природата и хората.> >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР