Първо в столицата, а после и в други големи градове

...
Първо в столицата, а после и в други големи градове
Коментари Харесай

Нов закон удря жестоко шофьорите на стари автомобили!

Първо в столицата, а след това и в други огромни градове може да бъде въведена такса на старите замърсяващи коли с категория до Евро 5 за влизане в центъра. Част от огромните градове са показали пред транспортното министерство интерес от въвеждането на регулация на придвижването поради високите равнища на нездравословни излъчвания през последните години, твърди „ Монитор “.
Както вестникът пръв написа, по избор на Столична община транспортното министерство създава план за периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на транспортните средства, която скоро ще бъде оповестена за публично разискване.
При прекосяване на колите на годишен обзор ще бъдат лепени стикери за екологична група, известна като евро стандарт. Единият вид е стикерът за механически обзор да бъде обагрен с идентичен цвят като светофарната уредба зелено за най-ниско замърсяване, а алено за най-високо.

Другият обсъждан вид е да се добави нов стикер с вграден чип в него. Искането на общината е той да бъде залепен на предното стъкло, с цел да може управляващите да засичат колите извършители автоматизирано и непосредствено да начисляват глобата. По подобен метод управляващите в Лондон са въвели ограничавания за транспортните средства в центъра.
Автомобилите ще бъдат следени от специфични устройства, които ще засичат в действително време дали автомобилът има право да влиза в централните елементи на града. „ Така от вградения чип ще може да се чете номерът на колата и екокатегорията й от разстояние до 10 метра посредством радиочестотни рамки, които да регистрират какви коли влизат в избрани зони и часови диапазони.

Мерките и критериите ще бъдат определяни от общините “, разяснява идните промени зам. изпълнителният шеф на организация " Автомобилна администрация " Дамян Войновски.
Разликата на родната система от останалите европейски е, че няма да се придържа към евро категорията на производителя. По време на техническия обзор ще бъде измервано действителното замърсяване на колите.
Колите би трябвало да отговорят на заложените индикатори за евро категорията, към която спадат по замърсяване, в противоположен случай водачите им ще получат стикер на по-големи замърсители. Това ще докара до всеобщо връщане на катализаторите, махани от жигитите, с цел да са по-бързи по пътищата, разясниха специалисти по тематиката.

Колите, които са оборудвани с уредби за метан и пропан-бутан, ще са облагодетелствани, тъй като замърсяват по-малко и автоматизирано ще отидат една категория по-нагоре, разяснява още Войновски. Електрическите и хибридните коли пък ще бъдат в най-висока категория, макар че вторите работят на друг принцип и има и мотор с вътрешно горене.
Проектът ще бъде използван за всяка една община, която реши да постанова някакви ограничавания. Така управляващите ще може да приложат избрани ограничения за ограничение на достъпа до избрани региони или за установяване на налог за замърсяването.

Опитът на Лондон
В Лондон работят няколко типа зони, забраняващи достъпа на замърсяващи транспортни средства. Такса „ задръстване”, покриваща централната част на града, полза с £11.5 дневно всички коли, неотговарящи най-малко на стандарт Евро 5, които навлизат в зоната и на деяние в работно време.
От 2017 година беше въведна и нова такса – „ отравяне”, която покрива същата територия, като такса „ задръстване”, само че е дължима непрекъснато – 24/7 за коли, неотговарящи на стандарт най-малко Евро 4. Нейната стойност е £10 дневно. За по-стари товарни коли, бусове, пикапи и други, създадени преди 2006 година и 2011 година (в взаимозависимост от съответния тип на транспортното средство), работи нискокемисионна зона, покриваща необятната централна част на Лондон, при навлизането в която те се таксуват с такса от £100 до £200 дневно.
Всички изброени такси работят с струпване, като при комбинираното им използване, по-стар и замърсяващ автомобил може да бъде таксуван с над £220 дневно при нахлуване в централните елементи на града. В някои негови елементи има и по-високи такси за паркиране за дизелови коли.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР