Първо инсталираме фотоволтаик или слънчев бойлер на покрива със собствени

...
Първо инсталираме фотоволтаик или слънчев бойлер на покрива със собствени
Коментари Харесай

Първо плащаш за солар на покрива, после взимаш пари от държавата

Първо инсталираме фотоволтаик или безоблачен бойлер на покрива със лични пари, а по-късно аплайваме за възобновяване на инвестицията. Условието е записано в „ Национална скица за подкрепяне на семействата в региона на силата от възобновими източници “. От нея могат да се възползват само тези, които се отопляват на дърва и въглища и решат да заменят източника на топлинна сила, написа " Марица ".

Процедурата за кандидатстване трябваше да започва на 1 февруари, само че ще се забави за неопределен срок, оповестиха от Министерството на енергетиката. Причината е, че новите оферти, направени в границите на публичното разискване, което завърши на 23 януари, би трябвало да се съгласуват с Европейската комисия. Финансовата рамка и разпоредбите за приемане на безплатни средства по линия на Националния проект за възобновяване и резистентност, по съставен елемент „ Нисковъглеродна стопанска система “, обаче са ясни и утвърдени за използване.
-->
Целта на схемата е да се подтиква потреблението на екологично чиста сила и да се понижи използването на твърди горива в бранш " Домакинство ". Размерът на инвестицията е с общ бюджет от 240 млн. лева, които ще бъдат разпределени поетапно, като осъществяването по договорите, които ще се сключат, е до края на 2025 година Общият размер на безвъзмездното финансиране по актуалната процедура е 59 840 000 лв. -  49 870 000 лв. от Европейския съюз - NextGenerationEU, и 9 970 000 лв. национално финансиране. 

От Министерството на енергетиката са пресметнали, че със сумата ще бъдат подкрепени минимум 10 000 домакинства с неефективни източници на топлинна сила. Освен за слънчеви съоръжения и фотоволтаични системи до 10 kW (киловата) те ще могат да аплайват и за системи за предпазване на електрическа сила, само че единствено по един от двата съставния елемент.

До 15 хиляди лева безплатно финансиране може да получи домакинство, с цел да си построи фотоволтаична система до 10 kW, в това число със система за предпазване на електрическа сила. По другия съставен елемент - закупуване на слънчева апаратура, оптималният размер на финансирането е не повече от 1960.83 лева

В изискванията за кандидатстване е посочено, че всеки бенефициент инвестира лични средства във ВЕИ на покрива или фасадата, а след това прави искане за дотация, представяйки разходооправдателни документи - фактури, контракти или др. В случай, че заплащането е осъществено в брой, фактурата следва да бъде съпроводена от касова записка. Ако заплащането е станало по банков път, към фактурата следва да бъде приложено платежно разпореждане и банково извлечение от сметката на крайния адресат или вносна записка към доставчика.

Оценителна комисия ще класира участниците. В процеса на оценката ще бъде проверявано дали инвестицията дава отговор на всички критерии за административна допустимост и цялост на приложените документи, както и на минималните механически условия за инсталацията. 

В изискванията за кандидатстване е записано още, че създадената и/или съхранената електрическа сила може да бъде употребена единствено за лично ползване в жилището на претендента. Продажба на създадената и/или съхранена електрическа сила няма да бъде допускано, като за тази цел ще бъде прилаган член 25а от Закона за силата от възобновими източници (ЗЕВИ), според който краен клиент може да построи енергийни обекти за произвеждане на електрическа сила от възобновими източници върху покривни и фасадни структури на здания, присъединени към електроразпределителна мрежа и върху недвижими парцели към тях в урбанизирани територии, силата от които ще се употребява единствено за лично ползване. Изрично е очебийно, че дейностите по монтиране на слънчевите съоръжения за битово горещо водоснабдяване и фотоволтаична система до 10 kWp би трябвало да бъде осъществявано от лице, притежаващо нужната професионална подготовка за това. Списък с лицата е разполагаем на следния интернет адрес: https://www.seea.government.bg/bg/spisaci/2-uncategorised/9365-2-5-spisaci.

Инвестицията се поддържа най-малко три години

След приемане на дотацията за ВЕИ на покрива ползвателите са длъжни да поддържат инвестицията минимум три години след осъществяването на плана.  Те ще бъдат проверявани на място, като ще се следи дали системата или бойлерът са доставени, конфигурирани и въведени в употреба, дали дават отговор на техническите условия, създават ли сила единствено за лични потребности и дали съхранената сила също се употребява единствено за персонални цели.

От Министерството на енергетиката предизвестяват, че не се позволява закупуването на втора ръка слънчеви съоръжения, фотоволтаични системи, нито пък системи за предпазване на електрическа сила.

Според специалисти мрежова система с мощ 3-5 kW, или при по-голямо домакинство - 8-10 kW, са задоволителни за енергийни битови потребности. Например 5 kW слънчеви панели са подобаващи за 4-5 членно домакинство. Подобна апаратура може да зареди ледник, няколко тв приемника, осветяване с над 20 лампи, пералня, съдомиялна, сушилня, компютри, огромен климатик или 2-3 дребни, разнообразни електроуреди, които не се употребяват непрекъснато, даже и водна помпа.

Нужни са 13 документа за кандидатстване

Кандидатите по „ Национална скица за подкрепяне на семействата в региона на силата от възобновими източници “ следва да показват към формуляра за кандидатстване следните документи по електронен път посредством ИСУН 2020:

- Документ, доказващ българско поданство, поданство на страна - членка  на Европейския съюз, или статут на непрекъснато пребиваващ в България жител на трета страна - сканирано и прикачено копие;

- Документ, доказващ българско поданство, поданство на страна - членка  на Европейския съюз, или статут на непрекъснато пребиваващ в България чужденец;

- Документ за благосъстоятелност на жилище в лична еднофамилна постройка или многофамилна сграда;

- Декларация за единодушие от съсобственик на парцела - подава се при положение на съсобственост на жилището;

- Решение на Общото заседание на етажната благосъстоятелност, признато със съответното болшинство - документът се ползва единствено когато парцелът се намира в постройка в режим на етажна собственост;

- Декларация при кандидатстване; 

- Пълномощно за подаване на предлагането за осъществяване на инвестиция (ако е приложимо);

- Удостоверение от общината, че жилището, за което се кандидатства, е заявено като главно и не се употребява за стопанска дейност;

- Фактури за ползване на електрическа сила на жилището/имота за интервал от 6 месеца;

- Оферта за доставка, монтаж и стартиране в употреба на инсталацията;

- Документи на доставената и инсталирана апаратура или система, съдържащи данни за техническите параметри на главните уреди от инсталацията;

- Данни за техническите параметри на главните уреди от инсталацията -снимки в жилището, показващи потреблението на неефикасен източник на топлинна сила (печка, казан, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и други

Когато при оценката се откри липса на документи и/или друга неизправност, оценителната комисия еднократно изпраща на претендента съобщение за откритите нередовности и дефинира период за тяхното премахване, който не може да бъде по-кратък от 7 дни от датата на изпращане на уведомлението посредством ИСМ-ИСУН 2020. Уведомлението съдържа и информация, че неотстраняването на нередовностите в период може да докара до преустановяване на производството във връзка с претендента.

Предимствата и минусите са на кантар

Специалистите регистрират редица преимущества и дефекти на слънчевите съоръжения, инсталирани на покрива:

Плюсове

- Неизчерпаемост и възобновяемост;

- Екологичност;

- Генериране на чиста сила, без нездравословни емисии;

- Независимост от други енергийни източници (в степен, съответстваща на персоналните предпочитания);

- Икономичност в дълготраен проект, която подсигурява възвръщаемост на първичната инвестиция;

- В случай на апаратура в индустриално дружество могат да бъдат спестени обилни екологични такси.

Минуси

- Относително високата стойност на първична инвестиция и разноски за инсталация;

- Зависимост от външни фактори като метеорологични условия, което може да докара до изменчиво количество на доставяната енергия;

- Възможностите за преработване на обособените съставни елементи като панели към момента се проучват;

- Изискване за съществуване на несъмнено пространство;

- Отговорност за поддържането на редовността и чистотата на компонентите;

- В производството се употребяват някои нездравословни детайли като кадмий и арсен;

- Деформация на покрива - парите, които ще се спестят от електрическа енергия, може да не стигат да се поправи покривът след монтажа на фотоволтаиците. В сектора се майтапят, че някой може да попадне в задругата на коминочистачите и зидарите, където коминочистачът отпушвал комина и чупел керемидите, с цел да пристигна след него зидарят да поправи керемидите и да запуши комина.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР