Първият за тази учебна година Час по правосъдие“ се проведе

...
Първият за тази учебна година Час по правосъдие“ се проведе
Коментари Харесай

Първият за тази учебна година „Час по правосъдие“ се проведе в ОУ „Стоян Михайловски“ във Варна

Първият за тази образователна година „ Час по правораздаване “ се организира със седмокласниците от главно учебно заведение „ Стоян Михайловски “ във Варна, оповестиха от Окръжния съд за Moreto.net.

Образователната самодейност е на Варненския областен и областен съд, осъществена в партньорство с Регионалното ръководство на образованието (РУО).

Целта е учениците да покачат правната си просвета, посредством срещи със съдии, които да ги срещнат с работата си и да разискват с тях настоящи тематики. Магистратите „ гостуват “ в часовете на децата или пък те посещават съдилищата.

Съдия Яна Панева от Наказателно поделение на Варненския областен съд, срещна децата от ОУ „ Стоян Михайловски “ със своята специалност. Разясни им дългия път, който е належащо да се измине, с цел да се отдадеш на правото. Засегна тематиката за агресивното държание в учебна възраст и че даже един пестник, ритник, боричкане, засегнатост или клюка, могат да имат съществени последици, както и че за тях се носи наказателната отговорност. „ Винаги си задавайте въпроса, по какъв начин би се почувствал индивидът, обект на сходни наши дейности? “ – прикани арбитър Панева. Тя обясни какво съставлява свидетелството за съдимост и какъв брой е значимо то да бъде чисто, изключително когато желаеме да стартираме хубава работа. Насочи вниманието на седмокласниците към заплахите, на които могат да се натъкнат при общуването през обществените канали и посъветва учениците да ревизират информацията и хората, с които поддържат връзка посредством тях.

Специално внимание арбитър Панева отдели на тематиката за домашното принуждение. Обясни, че то не съставлява единствено физическо посягане, а и прочувствено и психическо. „ Споделяйте за сходни проблеми, с някого на който имате доверие. Знам, че това не постоянно са родителите или преподавателите, само че е извънредно значимо да не се затваряте в себе си, защото има способи, процедури и организации, които могат да ви защитят. Има кой да ви чуе! “ сподели арбитър Панева.

В края на срещата децата имаха толкоз доста въпроси, че не усетиха че е пристигнало време за идващия час от програмата. В знак на признателност изпратиха арбитър Панева с цвете и споделиха, че желаят още сходни срещи.

Програмата „ Час по правораздаване “ съществува повече от 7 години, само че поради пандемията се наложи спирането и́. През тази година просветителният план беше обновен с подписването на нов меморандум за съдействие сред правосъдните институции и РУО - Варна. До момента 22 учебни заведения за подали поръчки за срещи с магистрати.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР