Първият вицепрезидент на Европейската атлетика Добромир Карамаринов даде старта на

...
Първият вицепрезидент на Европейската атлетика Добромир Карамаринов даде старта на
Коментари Харесай

Йоло Николов спечели Бистрица рън

Първият вицепрезидент на Европейската атлетика Добромир Карамаринов даде старта на надпреварата по планинско тичане „ Бистрица рън “ – част от веригата „ Рън България “ на БФЛА. Карамаринов, който е президент на Българска федерация лека атлетика и Асоциацията на Балканските атлетически федерации, бе запалител на двете дисциплини от програмата в дистанциите от 2 км и 11.6 км на трасе в планината Витоша на известната пътеката от село Бистрица до село Железница. Състезанието бе отдадено на Василена Амзина – първата българка бягала 800 м под 2 минути – участничка на олимпийските игри в Мюнхен 1972 и гражданин на село Бистрица.

Над 130 участници бягаха в двете дистанции, като измежду бегачите имаше фамилии с дребни деца и даже бебета, които бяха пренесени от родителите си на трасето от 2 км. Победители в дългата отдалеченост станаха Йоло Николов при мъжете и националната състезателка по съвременен петобой – 16-годишната Светла Згурова.

Най-сериозните съперници на Йоло бяха първенецът на маратон Димчо Мицов (Рилски спортист – Самоков) и един от най-хубавите ултрамаратонци и ориентировачи Кирил Николов-Дизела. Атлетът от Мездра, който се състезава за „ Орхание “ – Благоевград, сподели супер форма и с движение 3:20 мин/км приключи за 38:40 на минута пред Мицов – 39:42, който преди седмица завоюва мартона на Плевен с 2:40 ч.

Кирил Николов бе четвърти на контролата на 5.8 км, само че във втората част на дистанцията изпревари Стефан Йорданов (Стратеш Атлетик – Ловеч) и приключи трети с 41:05.

Така в третото си присъединяване на „ Рън България “ през тази година Йоло Николов завоюва. Той бе втори в Луковит рън на 17 март след възпитаника си Митко Ценов и още веднъж втори в Поморие (14 април) и Шабла (21 април) след Иво Балабанов, който също е негов играч.

16-годишната Згурова, която през 2018-а година се подреди пета на еврошампионата по съвременен петобой за девойки под 17 години, преодоля 11.6 км за 47:31. Втора е Антония Григорова участничка на две зимни олимпийски игри (Ванкувър 2010 и Сочи 2014) в ски бягането. 32-годишната Григорова реализира 48:26, а Радостина Балова (Жулистан) е трета с 49:03.

Четвъртото място остана за седемкратната победителка на Софийския маратон Милка Михайлова – 53:00. В надпреварата взе участие и победителката от маратона на София през 1999-а Йорданка Янкова, която е уредник на Дупница рън – част от веригата „ Рън България “, както и националната рекордьорка в зала на 1000 м – Цветелина Кирилова.

Йоло Николов финишира първи при мъжете, като надбяга Димчо Мицов и Кирил Николов-Дизела. Над 130 участници бягаха на 2 км и 11.6 км по трасе от село Бистрица до село Железница и назад.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР