Първият във Варна, а може би и в цяла България,

...
Първият във Варна, а може би и в цяла България,
Коментари Харесай

Откриха първи временен парклет във Варна

Първият във Варна, а може би и в цяла България, краткотраен парклет е към този момент факт. Новото място за публично събиране е ситуирано пилотно на две паркоместа на ул. “Преслав ” 12. Временните градски мебели са построени непринудено от общността и са декорирани от варненски актьори.

Парклет (букв. малко паркче) е публично място за паркиране, превърнато във краткотрайна зона за отдих. Парклетите са облагородени с дървени мебели и зеленина и набират все по-голяма известност по света. И до момента в който тази новаторска за България процедура е към този момент публикувана в Европа и Щатите, у нас следва занапред одобряването й.

Идеята е паркоместата в бетонната градска джунгла да се употребяват като място за отмора и зелен оазис.Целта е да се даде тласък за нови хрумвания за живот в градска среда. Парклетът ще направи това място по-безопасно и ще покаже на гостите от страната, че Варна е новаторски град със зелена и приобщаваща градска политика по европейски модел.

От основаването си, варненският арт квартал Таляна е предопределен за тестване на градски политики със зелена и новаторска устременост, както е и публично написано в План за Интегрирано Развитие на Община Варна (ПИРО).

 След престоя на ул. „ Преслав ”, чаровният парклет ще заживее нов живот на последваща локация в Таляна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР