Първият съдебен процес за климатичните промени в САЩ започна в

...
Първият съдебен процес за климатичните промени в САЩ започна в
Коментари Харесай

Дело за климатичните промени изправя младежи срещу щата Монтана в САЩ

Първият правосъден развой за климатичните промени в Съединени американски щати стартира в щата Монтана, откакто десетина младежи се обърнаха към съда на северозападния щат, обвинявайки щатските управляващи в нарушение на конституционното им право на " чиста и здравословна околна среда ", оповестява " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция

Делото, известно като " Хелд против Монтана ", се следи деликатно, защото изходът от него може да повлияе на други правосъдни каузи в цялата страна, ориентирани както против промишлеността за изкопаеми горива, по този начин и против управляващите.
Шестнадесетте ищци на възраст сред 5 и 22 години настояват, че " рисковите последствия от изкопаемите горива и климатичната рецесия " са им навредили, като децата са " извънредно уязвими " към тези последствия, които единствено се утежняват. " Младите хора като мен схващат какъв е залогът ", изяснява 19-годишната Грейс Гибсън-Снайдър в изказване, оповестено от Our Children`s Trust, една от асоциациите, представляващи ищците по делото. " Разбираме, че разполагаме с малко време, с цел да се откажем от изкопаемите горива, с цел да осигурим несъмнено бъдеще за себе си и за нашите деца ", акцентира тя.

Съдебното дело се води в град Хелена, столицата на Монтана, като се чака да продължи до 23 юни. В основата на производството е раздел от локалната конституция, който гласи, че " щатът и всеки човек би трябвало да поддържат и усъвършенстват чиста и здравословна околна среда в Монтана за актуалните и бъдещите генерации ".

 " Климатичен локдаун " кара 85-годишна швейцарка да съди Берн в Страсбург

Ищците не желаят обезщетение, само че желаят да се изготви декларация, в която да се уточни, че правата им са нарушени. Това би трябвало да бъде първата стъпка към законови дейности. Щатът се опита няколко пъти да анулира желае заради процедурни нарушавания, само че на 6 юни щатският Върховен съд даде позволение за започване на процеса.

В Съединени американски щати са заведени десетки правосъдни каузи против фирмите за изкопаеми горива поради въздействието им върху климата.

" Когато става въпрос за дейности в региона на климата, американското правораздаване в никакъв случай не е било от такова значение ", споделя Алис Хил, някогашен консултант по въпросите на климата при президента Барак Обама и член на Консултативната група за климатични рецесии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР