Първият природен газ по Трансанадолския газопровод (TANAP) ще потече на

...
Първият природен газ по Трансанадолския газопровод (TANAP) ще потече на
Коментари Харесай

Първият газ по газопровода TANAP ще потече на 30 юни


Първият природен газ по Трансанадолския газопровод (TANAP) ще потече на 30 юни. Това излиза наяве от известие на организация Anadolu, която цитира генералния шеф на TANAP Салтук Дузойл.

По думите на Дузойл дейностите по плана са приключени до 93,5 %. Генералният шеф припомня, че тестванията за доставка на газ по TANAP започнаха на 23 януари 2018 година В пика на строителството на газопровода са били ангажирани 13 хиляди души, като към сегашния миг в процеса на строителство са ангажирани 7 хиляди души.

Дузойл оповестява, че в началния стадий оценъчната капиталова стойност на плана е била 11,7 милиарда $, а по-късно е реализирано намаляване на тази сума до 7,99 милиарда $.

„ С горделивост мога да кажа, че това е огромен финансов триумф. Освен това към сегашния миг акционерите в TANAP съумяха да привлекат заеми от 3,75 милиарда $. Европейски Съюз отдели за реализацията на плана 10,2 млн. $ “, декларира генералният шеф. По думите му, 80 % от тръбите са създадени в Турция, а 20 % в Китай.

Газопроводът TANAP се простира от грузинско-турската граница до западната граница на Турция. TANAP дружно с газопровода TAP (Трансадриатическия газопровод) е част от плана „ Южен газов кулоар “. Очаква се, че строителството на TANAP ще бъде дефинитивно приключено през 2018 година

„ Южен газов кулоар “ е един от предпочитаните за Европейски Съюз планове. Първоначалната пропускателна мощ на газопровода TANAP е за 16 милиарда куб м газ годишно. Около 6 милиарда куб м ще бъдат предопределени за турския пазар, а 10 милиарда куб м – за европейския. На първия стадий ще се разчита на природния газ от Азербайджан (находището „ Шах Дениз “), а по-късно към плана може да бъдат включени и други източници.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР