Първият поглед върху прогнозата за зима 2023/2024 г. показва очевидно

...
Първият поглед върху прогнозата за зима 2023/2024 г. показва очевидно
Коментари Харесай

Синоптици смаяха с прогноза за зимата, кога пада първият сняг

Първият взор върху прогнозата за зима 2023/2024 година демонстрира явно въздействие на новото събитие Ел Ниньо. Има ясно изразена смяна в моделите на струйните струи спрямо предходната година, с нововъзникващи трендове за динамични метеорологични модели в Северна Европа и централните и източни Съединени щати, пише meteobalkans.com.

Глобалната метеорологична система е комплицирана, с доста огромни и дребни влиятели на климата. Нарастващото събитие Ел Ниньо ще бъде основният провинен за зимния сезон 2023/2024 година в Северното полукълбо.

Първо, бързо ще прегледаме районите на Ел Ниньо, ще проучваме най-новите океански аномалии и ще разгледаме предишните събития на Ел Ниньо и метеорологичните модели през тази зима. Ще комбинираме и съпоставим тези данни с най-новите дълготрайни прогнози, с цел да забележим какъв брой мощно това събитие Ел Ниньо ще повлияе на зимния сезон 2023/24.

Океаните покриват над 70% от повърхността на планетата и играят значима роля в климатичната система на Земята. Важно е да се разбере, че тази система работи и в двете направления. Например, от време на време преглеждаме океанските аномалии и по какъв начин те ще повлияят на нашето дълготрайно време, до момента в който времето също въздейства върху океанските аномалии.

Тропическите пасати са жизненоважна връзка сред океаните и времето. Те могат да смесват повърхностните пластове на океана и да трансформират теченията и температурата на океанската повърхнина. След което, това може да докара до промени във преваляванията, разпределението на налягането и противоположната връзка по отношение на моделите на времето.

Пасатите са непрекъснати, духат към (и покрай) екватора и в двете полукълба. В взаимозависимост от тяхната мощ и посока, те могат да основат мощни температурни аномалии на повърхността на океана на и към Екватора. Така че е доста значимо да се означи, че до момента в който океаните могат да играят своята климатична роля непосредствено, те също се трансформират заради метеорологичните модели.

Няколко океански района по света имат значение по един или различен метод. Можем да имаме месечни, сезонни или десетилетни аномалии в океаните. Понякога те могат да ни кажат дребна част от това, което следва в бъдеще, защото могат да се употребяват като светлинен знак на таблото на вашия автомобил.

Разглеждайки най-новите световни океански аномалии, маркирахме три района, които следим за развиване през зимата 2023/2024 година Всеки има своята роля и значение в разнообразни области и времеви мащаби.

В центъра е южната вибрация на Ел Ниньо или ENSO. Това е едно от най-известните съмнения на океана, с изключително мощно въздействие през зимата. В момента е в топла (Ел Ниньо) фаза.

Ще разгледаме в резюме главния район на зимно влияние, ENSO. Ще разгледаме настоящето му развиване и прогноза. Но също по този начин ще разгледаме историческия модел, обвързван с тази особеност и какво може да ни каже за зимата 2023/2024.

ENSO е редуциране от „ El Niño Southern Oscillation “. Този регион на екваториалния Тихи океан минава сред топли и студени етапи. Обикновено има смяна на етапа на всеки 1-3 години.

ENSO доста въздейства върху тропическите превалявания, моделите на налягане и комплицирания продан на океана и атмосферата. С известно забавяне тези промени засягат придвижването в останалия свят. Ел Ниньо ще бъде преобладаващата фаза до пролетта на 2024 година По време на Ел Ниньо издигащият се въздух в източната част на Тихия океан предизвиква повече стихии и превалявания и намалява налягането над този район. В същото време въздухът се спуска в западната част на Тихия океан, причинявайки устойчиво време и условия на високо налягане.

По този метод Ел Ниньо доста въздейства върху тропическите превалявания и моделите на налягане и по този метод въздейства върху системата за противоположна връзка сред океана и атмосферата. Чрез тази система океан-атмосфера въздействието на ENSO се популяризира световно.

Ел Ниньо се образува по време на слаби пасати, което може да ни каже доста за световната циркулация. По този метод можем да използваме тези океански аномалии като „ знак “, с цел да знаем настоящото положение на световната климатична система.

В същото време студените аномалии на Ла Ниня бързо се разпаднаха през зимата, като топлите аномалии се появиха при започване на пролетта.

Разглеждайки океанската прогноза за зимата 2023/24 година от ECMWF, можем да забележим мощно събитие Ел Ниньо, което се популяризира в целия тропически Тихи океан. Събитие от подобен мащаб е задоволително мощно, с цел да провокира дълбока атмосферна реакция в международен мащаб. По-силно влияние се чака през зимния сезон на Северното полукълбо.

Обикновено първото въздействие на тези океански аномалии може да се види в изменящата се бликам. Струйният поток е огромен и мощен въздушен поток (вятър) на към 8-11 км. надморска височина. Той тече в придвижване от запад на изток към цялото северно полукълбо, взаимодействайки със системите за налягане и оформя нашето време на повърхността.

Реактивната бликам е доста значима част от историята на Зимата. Това е един от главните способи Ел Ниньо да промени метеорологичните модели по-директно, изключително над Северна Америка.

По време на зимния сезон на Ел Ниньо в северната част на Тихия океан нормално има мощна и устойчива зона с ниско налягане. Това тласка полярния струен поток по-на север, носейки по-високи от естествените температури в северните Съединени щати и западната Канада.

Но струйният поток в южната част на Тихия океан се уголемява и усилва по време на Ел Ниньо, носейки ниско налягане и стихии с доста превалявания и по-хладно време в южните Съединени щати.

По-силна субтропична бликам подкрепя преноса на влага в южната част на Съединените щати и по този метод усилва възможностите за снеговалеж в южните щати и през Средния Атлантик. Това е, в случай че има задоволително леден въздух.

Модел като този би донесъл по-ниски температури и повече снеговалеж в централните и елементи от южните Съединени щати, изключително в Средния Атлантик и североизточните Съединени щати. Друга зона с високо налягане е над южна Гренландия и северозападна Европа. Това оказва помощ да се сътвори по-северно течение над Централна и Северна Европа.

Разглеждайки температурните аномалии през междинната зима на Ел Ниньо, можем да забележим по-ниски температури в южната половина на Съединените щати и елементи от източните Съединени щати. Северната половина на страната е по-топла от нормално, като топлината се популяризира в южна Канада.

Що се отнася до преваляванията, междинната зима на Ел Ниньо носи повече превалявания в южната половина на Съединените щати, изключително в югоизточната част. По-сухите зимни условия обаче доминират в северозападните Съединени щати и към Големите езера.

Събитие Ел Ниньо също трансформира моделите на снеговалеж. Обикновено виждаме по-малко снеговалежи в северните Съединени щати по време на зимата на Ел Ниньо. Но повече снеговалежи се следят в централните и южните Съединени щати по време на Ел Ниньо. А също и над елементи от междинния Атлантически океан и по-високи възвишения на югозападните щати.

Това се дължи основно на системи с ниско налягане, които се движат в южната част на Съединените щати. При повече налична влага възможностите за снеговалежи се усилват в южната половина на страната. Но доста зависи от съществуването на леден въздух от север. След като премине през Канада и Съединените щати, реактивният поток се придвижва в Северния Атлантик, където може да поеме по разнообразни пътища към Европа.

Ефектите от ENSO са доста по-малко директни в Европа, в сравнение с в Северна Америка, защото са включени и други фактори, като съществуващия модел на налягане в Северния Атлантик. Ние се фокусираме повече върху Северна Америка, с цел да проследим директните (и по-предсказуеми) промени в метеорологичните модели.

Но въпреки всичко се опитахме да намерим исторически връзки на ENSO с Европа. Като гледаме първо температурата, можем да забележим забавен леден сигнал над Северна Европа. Има и по-хладен сигнал над Западна Европа, до момента в който температурите са по-високи от естествените на изток в междинна зима на Ел Ниньо. Съставът на зимните превалявания Ел Ниньо демонстрира повече превалявания в северозападна Скандинавия и над елементи от Централна и Югоизточна Европа.

Западна Европа нормално е по-суха през зимата на Ел Ниньо. Най-големият капацитет за снеговалеж наподобява е над и към алпийския район и към по-високите възвишения на Югоизточна Европа. И, несъмнено, над северозападните елементи на Скандинавия.

Като знаем какъв ще бъде главният мотор тази зима над Северното полукълбо, най-сетне можем да забележим по какъв начин най-новите модели пресмятат всички океански и атмосферни фактори.

Ще разгледаме световните модели за дълги дистанции и техните ранни препоръки за зима 2023/2024.

Спряхме се на трите сезонни модела. ECMWF от Европа, CanSIPS от Канада и NMME от взаимен план на Съединени американски щати и Канада. Графиките са от плана Copernicus Climate, CPC/NCEP и Tropical Tidbits. Всички тези прогнози са междинна картина за три метеорологични зимни месеца (декември-януари-февруари) и демонстрират общите преобладаващи модели на времето.

Дори и моделите да са 100% точни, това не значи, че сходни климатични условия ще продължат три месеца без спиране. Той единствено допуска по какъв начин метеорологичните модели могат да наподобяват през множеството време.

Моделът ECMWF постоянно се назовава най-надеждният модел. Но нито една дългосрочна/сезонна прогноза в никакъв случай не може да се назова „ надеждна “. Това е по този начин, тъй като ние преглеждаме единствено трендовете и по какъв начин метеорологичните модели могат да се развият в огромен мащаб за дълъг интервал от време.

Прогнозата за зимния модел на налягане от ECMWF по-долу демонстрира характерен метеорологичен модел на Ел Ниньо. Имаме зона с ниско налягане над северната част на Тихия океан и пояс от аномалии с ниско налягане в южната част на Съединените щати и северна Европа.

Месечната прогноза на NAO от ECMWF по-долу в действителност загатва за отрицателни трендове в средата и края на зимата. Това би нараснало възможностите за студени събития в източните Съединени щати и елементи от Европа.

Отрицателен NAO показател значи по-високо налягане над далечния северен Атлантик, което значи по-слаба полярна струйна циркулация над Северния Атлантик и по-лесно освобождение на по-студен въздух в източните Съединени щати и елементи от Европа.

Прогнозата за температурата на световната въздушна маса демонстрира забавен модел. По-голямата част от Канада и елементи от северната част на Съединените щати се следят с температури над междинните. Но можете да видите особеност на студения въздух в централните и южните щати. Това е предстоящ модел в зимата на Ел Ниньо над Съединените щати.

Европа се характеризира с по-високи от естествените температури на запад. Но със зона с ниско налягане, посочена над Северна Европа, това усилва възможностите за северно течение към континента, създавайки неутрална зона над Скандинавия и може да се разшири в бъдещи актуализации.

Разглеждайки прогнозата за температурата на повърхността над Европа, виждаме, че температурите на повърхността са най-вече над естествените в целия континент. Но можете да видите неутрална зона над североизточните елементи на континента. Това е под зоната на особеност с ниско налягане.

Над Северна Америка прогнозата на ECMWF демонстрира доста над междинните температури в по-голямата част от Канада. Над северозападните и северните елементи на Съединените щати се предвиждат по-високи от естествените температури. Но да не пропущаме действителната особеност на студения въздух, разрастваща се над южните Съединени щати.

Тази студена особеност се чака за зимата на Ел Ниньо в южната част на Съединените щати заради усиления субтропичен струен поток и повече системи с ниско налягане, преминаващи през района.

Прогнозите са, че множеството от централните и източните щати ще имат естествени зимни температури. Преминавайки към прогнозата за превалявания, можем да забележим, че Европа има мощен сигнал за над междинните превалявания. Това усилва капацитета за снеговалеж най-много над алпийския район и Скандинавия.

Прогнозата за особеност на преваляванията за Северна Америка демонстрира предстоящ модел от вида на Ел Ниньо над Канада и Съединените щати. Можете да видите по-сухи условия над северозападните Съединени щати и югозападната част на Канада. Но мощното субтропично струйно течение на Ел Ниньо носи увеличени превалявания в южните и източните елементи на Съединените щати и равнините. Повече превалявания се предвиждат и в североизточна Канада.

Създадохме специфична прогноза за снеговалеж от данните на ECMWF, предоставени от плана Copernicus-EU. Тъй като данните за февруари към момента не са налични, ще разгледаме интервала от ноември до януари.

Над Европа следим най-вече снеговалежи под междинното, като се изключи централните елементи на Скандинавия и Алпийския район и елементи на изток. Над Северна Америка виждаме доста забавна прогноза за снеговалеж. ECMWF допуска доста по-малко снеговалежи от нормално в западните и северозападните Съединени щати. Това се дължи основно на по-малкото превалявания. 

Увеличеният капацитет за снеговалеж се следи и над елементи от долината на река Охайо. Поглеждайки към Канада, можете да видите по-малко снеговалежи в южните елементи на страната, до момента в който повече снеговалежи се предвиждат в северна и североизточна Канада.

Не забравяйте, че това е междинна стойност за 3 месеца и капацитетът за снеговалеж от месец до месец може да бъде доста друг. Особено в средата и края на зимния сезон.

Нашият втори модел е моделът CanSIPS от канадския метеорологичен офис. Името е редуциране от Канадска система за сезонни и междугодишни прогнози (CanSIPS). Състои се от два свързани физически климатични модела атмосфера-океан-суша.

Този модел демонстрира забавен Ел Ниньо, който към този момент сме виждали в историческия разбор. Зона с високо налягане се намира над Канада и Гренландия, с отговор на ниско налягане над Съединените щати, Северния Тихи океан и Европа.

Това в действителност е мощен блокиращ модел, с добър капацитет за леден сюжет от средата до края на зимата в централните и източните Съединени щати и елементи от Европа.

Прогнозата за температурата на въздушната маса също демонстрира мощна блокираща сигнатура. Когато полярните райони демонстрират блокираща система, циркулацията на струйния поток има наклонност да се забавя. Това разрешава по-лесно освобождение на по-студен въздух от полярните райони в междинните ширини.

Можете да се усети огромна топла зона на особеност, която се простира от Канада до полярните райони. Прогноза за студена въздушна особеност над централните и източните елементи на Съединени американски щати и Северна Европа. Поглеждайки по-отблизо повърхностните температури над Европа, виждаме топлите аномалии, фокусирани върху централните и южните елементи на континента.

Студена особеност е над северните елементи, с периодически разширения в Централна Европа.

Над Северна Америка моделът Cansips предвижда огромна зона на топли аномалии в Канада и северните Съединени щати. Това е сходна прогноза на ECMWF. Но също по този начин предвижда по-голяма особеност на студения въздух в южните и източните елементи на Съединените щати.

Но тази прогноза е междинна за сезона от декември до февруари. По-долу е прогнозата на Cansips за интервала от януари до март, обхващаща междинните и късните зимни интервали. Можете да видите доста по-широка област с по-ниски от естествените температури, обхващаща огромна част от централните и източните Съединени щати.

Това демонстрира, че зимата на 2023/2024 година може да стартира по-бавно в централните и източните Съединени щати. Но актуалните прогнози демонстрират по-голям капацитет за снеговалеж в средата и края на зимата в централните и източните Съединени щати.

По отношение на преваляванията прогнозата на Cansips е сходна на ECMWF. Канадският модел демонстрира повече превалявания в огромна част от Централна и Южна Европа. По-малко превалявания се чакат за Северна Европа.

Можем също да следим доста сходна прогноза за превалявания над Северна Америка. По-сухи от естествените условия ще доминират над северозападните Съединени щати. В същото време се предвиждат повече превалявания за югоизточната и източната част на Съединени американски щати. Това е покрай общата концепция на ECMWF, като субтропичният струен поток носи повече влага и превалявания в южните и източните елементи на Съединените щати.

За разлика от по-традиционните модели, ние използваме моделната система NMME. Това значи North American Multi-Model Ensemble (NMME). Той комбинира няколко обособени модела, с цел да покаже междинна картина от разнообразни решения. Тази система може да има висока степен на доверие, защото обгръща повече сюжети, само че минусът е, че прогнозното изображение може да бъде мощно разредено при по-големи диапазони. Това се дължи на мощните вариации в прогнозата от доста разнообразни модели в микса.

Прогнозата на NMME ще се концентрира единствено върху Северна Америка, защото сега не са налични характерни за Европа изображения.

Прогнозата за повърхността на Северна Америка демонстрира сходен модел като други прогнози. По-топли аномалии над Канада и северозападните щати. В същото време неутрална зона е над централната и източната част на Съединени американски щати.

Разглеждайки по-късен интервал, можем да забележим действителни студени аномалии в югоизточната част на Съединените щати. Това дава спомагателна убеденост в бавното начало на зимата, само че става по-силна в средата и края на зимния сезон. Прогнозата за особеност на преваляванията за Северна Америка демонстрира характерен модел на Ел Ниньо.

Повече превалявания в южната и източната част на Съединените щати, до момента в който по-сухите условия доминират над тихоокеанския северозапад.

Трябва да помним, че по-голямата част от мощната динамичност на времето се случва сред студените и топлите аномалии, в това число снеговалеж. NMME няма графики за снеговалеж, тъй че нормално търсим нараснал капацитет за снеговалеж, когато ниските температури се припокриват с повече превалявания.

Очаква се Европа да има по-високи от междинните температури в по-голямата част от западните и централните елементи на континента. По-ниските температури ще бъдат по-силно изразени в северните и североизточните елементи на континента. Това значи, че главният режим на циркулация над Европа ще бъде от север на юг, което значи северно течение над Европа.

Потенциалните сюжети за снеговалеж над Централна Европа ще бъдат обвързани с интензивността на северния поток и обособените студени фронтове, идващи от север.

Моделите не са в 100% единодушие по отношение на модела в Северния Атлантик. Основният ключ е позиционирането и силата на евентуална зона с високо налягане над Исландия/Гренландия по отношение на модела на Северна Америка. По отношение на преваляванията повече превалявания се чакат над Централна и Южна Европа.

Прогнозата за снеговалеж демонстрира по-малко снеговалеж над Европа, макар повече превалявания, като се изключи по-високите места.

Прогнозата за зимата в Северна Америка наподобява все по-вероятно да бъде класическа зима от вида на Ел Ниньо. По-голямата част от Канада и северната част на Съединените щати ще бъде по-топла от естественото при по-слаба полярна бликам.

С по-силния субтропичен струен поток от Ел Ниньо се предвиждат естествени до по-ниски температури в южните и източните елементи на Съединените щати. Субтропичният струен поток също носи доста влага, тъй че се предвиждат повече превалявания в огромна част от югоизточните и източните Съединени щати.

Въз основа на първия кръг от зимни прогнози, нововъзникващите трендове сочат постепенно начало на зимата, като аномалиите на студения въздух се уголемяват в централните и източните Съединени щати в средата до края на зимния сезон. По-долу е формалната температурна прогноза на NOAA за зима 2023/2024 за Съединените щати. Показва вероятността за температура, с по-високи шансове в северните Съединени щати.

Южната половина на страната е в неутрална зона, която е същата, както демонстрират моделите нагоре, като се изключи възходящата особеност на студения въздух, изключително в средата до края на зимата.

Официалната прогноза за превалявания също е много сходна на моделите нагоре. Виждаме равна на по-висока възможност за повече превалявания (и снеговалеж) над южните и източните елементи на Съединените щати. По-малко превалявания се чакат в северната част на Съединените щати. Но в случай че оставим настрани Ел Ниньо, има един мотор високо в атмосферата, който може бързо да промени хода на зимата и се е потвърдил толкоз доста пъти през последните няколко години.

Този мотор е стратосферният полярен ураган.

Не можем да приказваме за зимата, без да споменем и полярния ураган. Полярният ураган се появява още веднъж всяка есен и играе основна роля в развиването на времето през късната есен, зимата и пролетта.

Полярният ураган е огромна циклонична зона, която се върти над цялото северно полукълбо, от земята до върха на стратосферата, достигайки над 50 км. височина. Силният полярен ураган нормално значи мощна полярна циркулация. Това нормално заключва по-студения въздух в полярните райони, което води до по-меки сезонни условия за по-голямата част от Съединените щати и Европа.

За разлика от това, слаб полярен ураган може да сътвори нарушен модел на струен поток. В резултат на това му е по-трудно да удържа студения въздух, който има по-лесен метод да избяга от полярните райони в Съединените щати или Европа.

Специално атмосферно събитие може да направи разликата сред мощен или слаб полярен ураган, наименуван ненадейно стратосферно стопляне (SSW). Това е ненадейно повишение на температурата и налягането в севернополярната стратосфера.

Последното събитие на стратосферно стопляне се случи в края на февруари тази пролет. Беше задоволително мощен, с цел да повлияе на ранните пролетни модели на налягане над Северното полукълбо. Внезапно стратосферно стопляне (SSW) може доста да повлияе на циркулацията и да аргументи огромни промени в налягането в Северното полукълбо. Така че ние следим тези процеси доста деликатно.

Това е методът, по който нормално протича стратосферното стопляне. Той унищожава горната конструкция на полярния ураган, който по-късно се срутва надолу, оказвайки въздействие върху времето на повърхността.

Разбира се, не всяко събитие на стратосферно стопляне основава този модел, само че това е приблизително изображение на доста събития през последните 40 години. Много зависи от към този момент откритите метеорологични модели и времето на стратосферното стопляне.

Тъй като ветровете са директно свързани със силата на полярния ураган, можем да забележим това като сигнал за намаляване на полярния ураган. Това евентуално е обвързвано с хипотетичния негативен модел на NAO в средата до края на зимния сезон на 2023/2024 година и появяването на по-студени аномалии по-навътре в зимата.

Това ни дава сигнал, който би трябвало да следим, защото тази динамичност може да има широкомащабно и продължително влияние върху метеорологичните условия през зимата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР