Първият месец от управлението на правителството на Лиз Тръс бе

...
Първият месец от управлението на правителството на Лиз Тръс бе
Коментари Харесай

„Неинвестируемо“: Британските пазари изгубиха 300 млрд. паунда в първия месец от управлението на Лиз Тръс

Първият месец от ръководството на държавното управление на Лиз Тръс бе белязан от изтриването на 300 милиарда паунда от общата стойност на английските пазари на акции и облигации, написа Блумбърг.

Докато активите в международен мащаб бяха разтърсени от напъните на централните банки да укротят възходящата инфлация, доверието в Обединеното кралство понесе още по-големи негативи. Септемврийската ликвидация в Обединеното кралство, провокирана от опасения по отношение на намаляването на налозите на държавното управление на Тръсс, докара до рекордно ниско равнище на паунда по отношение на $, интервенция на Английската централна и позорен поврат в политиката на кабинета.

„ Обратната връзка, която получаваме от вложителите, е, че те считат Обединеното кралство за неинвестируемо, до момента в който има подобен държавен безпорядък “, сподели стратегът на Liberum Capital Ltd. Йоахим Клемент в коментар за Блумбърг.

Възстановявайки се отчасти от края на септември насам, показателят FTSE 350, който включва акции в ориентирания към експорта FTSE 100 и фокусирания върху вътрешния пазар FTSE 250, е изгубил 77 милиарда паунда от цената си след приключването на сесията на 2 септември - последния търговски ден преди ръководещата Консервативна партия да избере Лиз Тръс за собствен нов водач, сочат данни, събрани от Блумрбъг.

През същият интервал пазарите на облигации са изгубили към 200 милиарда паунда.. Това отразява световната ликвидация на облигации, както и опасенията, характерни за Обединеното кралство. Миналия месец се следи най-големият скок на доходността на 10-годишните държавни облигации на Обединеното кралство. Това тласна доходността над прага 4% за първи път от 2010 година

Деноминираните в паундове облигации с капиталов клас са изгубили стойност от 26 милиарда английски лири за същия интервал, понижавайки пазарната стойност на показателя на Блумбърг, който наблюдава скъпите бумаги, до най-ниското равнище от януари 2014 година

Тръс се опита да разсее опасенията на пазарите в тирада пред конференцията на своята партия в Бирмингам в сряда. Паундът обаче продължи да спада след речта, до момента в който доларът се увеличи.

„ На фона на объркването към проектите на министъра на финансите Куартенг разгласява прогнози за държавните финанси, държавното управление може да бъде насила да поправя в допълнение политиката, в случай че тези прогнози не успокоят пазарите “, сподели Кристи Уилсън, помощник в Katten Muchin Rosenman UK LLP - правна компания, която съветва финансовия бранш.

Въпреки всичко, цената стартира да се връща на английския пазар на акции,  изяснява Клемент от Liberum, като някои вложители виждат благоприятни условия за създаване на позиции.

„ Съществува възприятието, че акциите стартират да наподобяват доста евтини, примамвайки някои опортюнистични вложители назад на пазара “, разяснява Виктория Схолар, началник на вложенията в подразделението за търговия на дребно на Abrdn Plc, Interactive Investor.

Що се отнася до паунда, той се възвърне след неуспеха на „ мини-бюджета “, задържайки се на равнище от към 1,12 щатски $ за паунд, откакто по-рано падна до 1,03 $ за паунд.

 Това обаче не би трябвало да се приема като избор на доверие към държавното управление, счита Сийма Шах, основен световен пълководец в Principal Global Investors Ltd, който означи, че облагите съответстват с противоположния завой във връзка с налога върху приходите.

„ Покачването на паунда може в действителност да ни споделя, че вложителите имат вяра, че оста Тръс/ Куартенг може да бъде приведена в сходство “, сподели тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР