Първият кръг от Националния шампионат на писта – писта София“

...
Първият кръг от Националния шампионат на писта – писта София“
Коментари Харесай

Румен Дунев за писта „София“: Завръща се емблематично състезание

Първият кръг от Националния шампионат на писта – писта „ София “ 2022 следва тази събота, 24 септември, на своето класическо място – пътен възел „ Бояна “ в столицата, а уредниците от Българската федерация по авто увериха, че са се погрижи конкуренцията да премине на най-високо равнище.

Последното издание на надпреварата на пътния възел край Бояна беше през 2009-а. Срокът за подаване на поръчки за присъединяване е до края на днешния ден. В събота тренировките ще се проведат от 9:00 до 13:00 часа, от 14:00 часа е формалното разкриване, а след 15:00 часа следва и същинската конкуренция.

„ Повече от 13 години минаха от последното съревнование на това място и за нас беше огромно предизвикателство да върнем автомобилния спорт в неговия храм – трасето край Бояна. Имахме много премеждия, само че писта „ София “ 2022 е реалност. Мотото на надпреварата е „ Пътят не е писта, бъди виновен “. Нашата роля като федерация е да приобщаваме всички младежи с бензин и адреналин в кръвта, да ги вкараме в рамки и да осъзнаят, че първо колите би трябвало да са механически готови, а пътят – обезопасен. Очакваме доста младежи на надпреварата и се надяваме посланието ни да стигне до тях “, разяснява президентът на Българската федерация по авто спорт Румен Дунев.

„ Очакваме много водачи. За страдание, поради този разкол в автомобилния спорт, може би някои състезатели няма да дойдат от преданост към остарялата федерация, само че спортът продължава. Доволен съм, че най-хубавите водачи ще имат опция да се състезават. За мен писта „ София “ е едно емблематично съревнование и се веселя, че още веднъж е в спортния календар. По време на конкуренцията ще опитаме да използван всички ограничения за сигурност. Именно това дава опция надпреварата да бъде част от пистовия шампионат. Считаме, че са взети всички ограничения за сигурност. Направили сме много промени в правилника, който е изчистен и считам – почтен и конкурентен. Промените бяха направени за положителното на спорта и с цел да стане по-разбираем за феновете “, изясни още Дунев.

Пилотите Калин Бенчев, Иван Влъчков и Александър Димитров обявиха, че чакат с неспокойствие надпреварата в събота.

„ Това в действителност е едно емблематично съревнование за български спорт. С наслаждение се връщам на пистата за конкуренцията на пътния възел „ Бояна “. Надяваме се на хубаво и безвредно съревнование. По-скоро се връщам, с цел да окажа поддръжка на федерацията и поради самото съревнование “, сподели Бечев.

„ Винаги ми е било като фантазия да карам на писта „ София “. Чакам надпреварата с неспокойствие, а чакам много състезатели в моя клас, с цел да премерим сили. Ще се постарая да защитя шестте си трофеи “, добави Влъчков, а Димитров добави, че чака най-силните водачи в шампионата и изрече признателност към Българската федерация по авто спорт и особено към Румен Дунев за връщането на конкуренцията на именитото трасе.

Дунев посочи, че всички коли, които ще вземат участие, ще преминат механически прегледи и ще бъдат позволени единствено такива, които дават отговор на шумовите правила. Предвидено е и разчистване на трасето.

„ Ще покажем, че почитателите на автомобилните спортове не са малко и това е едно общество, което търси своите събития. По време на конкуренцията ще има и изненади за публиката, като церемониал на коли и съревнование сред три огромни спортни звезди – Кубрат Пулев, Петър Стойчев и Йордан Йовчев. За присъединяване са поканени и българските водачи, които се състезават в чужбина. Нашите цели са високи. Искаме мощно българско състезание и да сътворяваме мощни състезатели, които да се изявяват и в чужбина “, сподели Румен Дунев.

Той увери, че управлението на федерацията ще работи без реваншизъм към остарялата централа и желае да даде опция на всички български състезатели да вземат участие в конкуренциите.

Следващите два кръга на Националния пистов шампионат ще бъдат в Бургас, а четвъртият ще се организира в Серес, Гърция, при започване на ноември.

„ Още преди да получим лиценз се водеха каузи, които преценихме да изтеглим и да се борим с други разрешени от закона средства, тъй като това носи една неустановеност на състезателите. След това от другата федерация бяха заведени каузи против решението на министър Радостин Василев и бе взето решение за прекъсване на вписването и изтриване на клубовете от Министерството на младежта и спорта. Ние имаме вписани 12 клуба, които са изрядни и лицензирани към Министерството, и могат да провеждат надпревари. Сега чакаме съдът да се произнесе. Но мисля, че случилото се беше един катарзис, който автомобилният спорт трябваше да изживее. За мен е значимо стандартите да са високи “, разяснява още Дунев.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Борислав Трошев
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР