Първият изпаднал отбор от елита този сезон вече е ясен.

...
Първият изпаднал отбор от елита този сезон вече е ясен.
Коментари Харесай

БФС даде "Верея" на прокуратурата заради съмнителни мачове

Първият изпаднал тим от елита този сезон към този момент е явен. Вчера Дисциплинарната комисия към БФС реши да извади " Верея " във Втора лига с неотложен резултат, т.е. да не се изчаква краят на сезона. Освен това е сезирана и прокуратурата. Причината е, че старозагорският клуб към този момент има предизвестие от февруари поради получени сигнали от УЕФА за присъединяване в манипулирани мачове. Това бе съпроводено и с санкция от 5000 лева

Сега от европейската футболна асоциация са изпратили нови сигнали против " Верея " и това е довело до съответния сигнал на комисията за " Етика и феърплей " с предложение за изваждане на " Верея " от групата. Споменати са пет извадки от разбори, предоставени от УЕФА, и установени сигнали за опити за манипулиране на футболни срещи от страна на " Верея ". Споменава се и интервенция в клуба на съмнителни предприемачи от Китай и някогашна руска република, които към този момент са разследвани за манипулирани мачове. Явно се засяга интервалът, когато треньор бе украинецът Олександър Савидов, самият той разследван в страната си за съпричастност към съмнителни дуели.

" Въпреки подхванатите ограничения от УЕФА не престават да се получават сигнали за активност за евентуална операция на резултати, с което се уронва престижът на българския футбол и администриращите го органи... Допълнително БФС получи сигнали от интегрити офиса на УЕФА за нерегламентирано финансиране на " Верея "  от страна на китайски жители, свързвани с интернационалните синдикати за манипулиране на футболни срещи в Европа и света, както и жители на някогашната Оперативно-наблюдателно дело, разследвани за манипулиране на футболни срещи на локално равнище... Експертните комисии към БФС са безапелационни, че наказването е заслужено с оглед предотвратяването на уговаряне на манипулативни резултати и отбрана на престижа на българския футбол както на национално равнище, по този начин и към интернационалните организации, ръководещи европейския футбол ", се споделя в известието от БФС. Допълва се, че всички материали, както и други налични данни в БФС, са предадени на прокуратурата.

Решението въпреки всичко може да бъде обжалвано в 7-дневен период пред Апелативната комисия към БФС, само че това няма да спре осъществяването на глобата. Непосредственият резултат ще е, че " Септември " печели служебно 1/2-финала с " Верея " за систематизиране на местата от 11 до 14-о, а с това ще си обезпечи и автоматизирано избавление от изпадане. Решението обаче няма да рефлектира на досегашните резултати на старозагорци в шампионата и класирането се резервира в досегашния тип.

 

РЕАКЦИЯ

" В четвъртък ще дадем конференция, само че първо би трябвало да разберем какво става... Не знам кои наши мачове се визират. Единият май е с ЦСКА, само че не съм сигурен. Надявам се до четвъртък да разберем детайлности. Със сигурност ще апелираме ", разяснява пред " Спортал " притежателят на " Верея " Галин Михайлов.

 

БЪДЕЩЕ

Изобщо не е несъмнено дали " Верея " ще играе през идващия сезон във Втора лига, където бе пратен от БФС. Наскоро треньорът Иван Вутов призна, че клубът има усложнения с лицензирането за професионалния футбол и към този момент се приготвя за присъединяване в Трета лига.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР