Първият гост днес в „Лице в лице“ по бТВ е

...
Първият гост днес в „Лице в лице“ по бТВ е
Коментари Харесай

Иван Иванов: Ще бъде направена пълна ревизия на Държавните горски стопанства

Първият посетител през днешния ден в „ Лице в лице “ по бТВ е министърът на земеделието Иван Иванов.

- Днес стана ясно, че е имало претършуване в дома на някогашния началник на ловното стопанство „ Паламара “. Знаете, има открити доста неща. Вземам мотив от това, с цел да ви попитам, вие управлявате, под вашата шапка са ловните стопанства, аз мисля, че това е страна в страната. Имате ли желание да ги ревизирате, да видите по какъв начин се ръководят, кой стои на изхода, на входа?

Разбира се. Това е един от целите, които имам като аграрни министър, защото всички държавни ловни стопанства са под шапката на Министерство на земеделието, да им бъде направена цялостна проверка и тя тече сега, инспекции по това по какъв начин се съблюдават договорите. И никога няма да се толерира сходно държание, не е задоволително нито за нас, нито за който й да е от българските жители. За да влезе полицията, значи има основателни аргументи за това нещо, и прокуратурата несъмнено. Въпросният господин е отхвърлен от управлението на това дружество, държавно горско дружество. Той е бил ръководител на борда на шефовете още по времето на служебния кабинет и най-вероятно вярно са постъпили, другояче щеше да бъде отхвърлен в този момент, в случай че го бяха пропуснали. Но това да бъде показателно за всички други, които си мислят, че са някакви стопани на държавната благосъстоятелност. Още повече, че идното обособяване на Държавната организация по горите е точно с упованието този надзор да се завиши, тъй като в новия закон за измененията в Закона за горите ще запишем категорично текстове, че те ще имат спомагателни пълномощия във връзка с инспекцията на спазването на всички контракти, които има страната с частни вложители по по този начин наречените контракти за взаимна активност, което в допълнение ще усили контролът върху метода по какъв начин се организира тази взаимна активност.

- Кои са най-честите нарушавания, кои са проблемите там, тъй като това са легенди и митове, които сме чували, защото това са места, където малко на брой могат да отидат, да ги видят, да ги усетят. Какво се случва там?

Най-честото нарушаване, което е установявано, е неплащане в задоволителен размер на тези суми, които са записани по контракт, т.е. остава по-голяма тежест за страната, разноските, които се вършат по взаимна активност, това са най-честите нарушавания. И несъмнено, който не си съблюдава договорът, обикновено е да бъде преустановен. Това е облигационното право, когато си спазваш клаузите по контракта, ти си безупречен, когато не ги спазваш, не си безупречен, тъй че това е едно официално съображение, когато не си съблюдават договорите да бъдат отстранени. Разпоредено е на всички чиновници на Министерство на земеделието и на Изпълнителната организация по горите, която към момента е в границите на министерството, да постановат най-много надзор върху спазването на всички тези отговорности. Не имам вяра на друго място някъде да си разрешават да вършат сходни дейности, да вършат феодални владения. Ако има такива сигнали, аз моля към жителите да ги подават неотложно към Министерство на земеделието, с цел да може да реагираме, надлежно да установим нарушаването на контракта в тази посока и да бъдат подхванати нужните дейности и надлежно наказания.

- Притеснявате ли се, че стартират митинги против кабинета? Заради високия ток, високите цени на тока, поради проблемите, които има с инфлацията. Виждаме, че Възраждане готви един доста огромен митинг. Чух даже и министър председателят Петков да твърди, че и някакви престъпни детайли щели да се причислят към този митинг. Усещате ли напрежение?

Напрежение сигурно има, тъй като това е проблем, който съществува освен в България, а и в целия Европейски Съюз. Това е резултат от коронавирус рецесията и при нас се придвижи с немалка мощ.

- Това не успокоява хората.

В никакъв случай не успокоява хората. Но значимото е, че държавното управление приема нужните дейности в тази посока, с цел да може да се възстановява този ценови потрес. Министерство на земеделието не прави изключение в тази обща картина. Знаете, че на държавно равнище се отпускат енергийни помощи, както за компании, по този начин и за жители. Взе се решение, с цел да компенсиране всички тези повишение на цените, които сега са на гърба на жителите.

- Аз ще ви запитвам и за тези неща. Спомням си, когато ни гостувахте предния път, оранжерийните, притежателите на оранжерии споделиха – затваряме, нямаме опция при този висок ток да се оправим с производството на зеленчуци.

Така е, несъмнено. Те от една страна получават тези енергийни помощи, които са страната компенсира високата цена на тока. Другото, което ние вършим е да отпуснем нужните средства за непосредствено подкрепяне, това са по този начин наречените държавни помощи. Тук би трябвало да отворя скоба, поради политическата рецесия предходната година, знаете, бюджетът закъсня. И ще го приемем другата седмица. Ние сме създали всичко належащо, авансово сме създали планове по по този начин наречената мярка Де минимис, която не се нуждае от нотификация от Европейска комисия да бъдат отпуснати средствата, приели сме изискванията, които ДФЗ изисква на УС, с цел да могат тези пари да бъдат отпуснати. В момента тече приемът, обмисляме даже да предприемем дейности да съкратим периода за банкет, с цел да могат тези средства да дойдат по-рано при земеделските производители. Специално за оранжерийно произвеждане са планувани 3,5 милиона, които да получат незабавно, откакто са подали заявките, ДФЗ, аз ще упражня нужния надзор да обработят заявките неотложно, с цел да дойдат тези помощи. Отделно в пакета помощи, които са по този начин наречените краткотрайни коронавирус ограничения в размер на 111 милиона, в деня, в който бъде гласуван и надлежно оповестен Държавният бюджет, ние ще отправим и своето искане за нотификация от Европейска комисия и да стартират средствата незабавно да се разплащат. Там също има планувани за аграрни производители. Независещи от нас условия забавят във времето тези заплащания.

- Какво значи независещи от вас условия?

Политическата рецесия. Ако предходната година беше формиран кабинет, април, юли, нямаше да сме в такава обстановка сега да се чудим какъв брой по-бързо да приемем бюджета. Но аз благодаря на сътрудниците, на сътрудниците в това държавно управление, че извършиха условията на едно министерство, което се ръководи от Българска социалистическа партия да се отпусне един извънредно огромен размер на държавна помощ в размер на 150 милиона над тези, които обичайно се отпускат.

- Вие да не сте очаквали, тъй като сте от Българска социалистическа партия да ви санкционират?

Не. Но нали ни упрекват, че ние сме постоянно по-крайни, желаеме повече средства да се харчат от бюджета. Но това е в унисон с декларираната политика от финансовия министър, че с цел да има напредък в страната, би трябвало да се харчат повече пари. Така че ние заставаме зад нашите аграрни производители.

- Идеално за Българска социалистическа партия, нали? Колкото повече се харчи, толкоз е по-добре?

Разбира се, че е идеално и за Българска социалистическа партия, само че е идеално и за жителите, тъй като в случай че в тази тежка обстановка страната не застане компактно зад своите жители, не помогне с тези средства, които те генерират в бюджета, тъй като това са държавни средства, те не могат да преодолеят тези тежки дни, които са ги връхлетели. Така че, в случай че има задоволително учредения и претенции от земеделските производители, които ние сме получили към този момент и сме уверени, че това е значимо, даже ще съкратим периода за банкет, с цел да могат те с една седмица по-рано да получат своите средства, които са им извънредно нужни.

- Какво се случва с тези дърва, които страната към този момент ще продава без медиатори? Защото знаем, че беше стигнат пик на високите цени на дървата, на пелетите. И една голяма част от хората се отопляват с дърва. Кажете в този момент какво ще се промени, когато страната ще се трансформира в търговец?

Това е една извънредно сериозна обществена мярка и част от тези ограничения, които взема като цяло държавното управление, с цел да успокои тези цени на енергийните носители.

- Кажете какво значи – някой от страната ще застане там в мястото, където се продават дърва ли? Ще изпратите служител да продава дървата. Разкажете, по какъв начин безусловно ще се случи.

Достатъчно чиновници има в държавните горски стопанства, които реализират тази активност, тя не е непривична. Към дата 15-ти ние отворихме 17 склада, в които ще бъде продавана тази дървесина за локалното население. За хората, които се нуждаят. Аз дебело наблягам локално население, с тази дървесина няма да се злоупотребява, тя няма да бъде изнасяна на свободния пазар.

- Т.е. аз, в случай че отида да си купя дърва на 200 км от София, няма да ми дадат, тъй като не съм локално население?

Това е за локалното население. В София също ще има хранилища, това е на територията на всяко едно горско стопанство. 56 склада ще бъдат отворени. Идеята – на цени, на които продава и добива съответното държавно горско дружество или държавно ловно стопанство. Тази дървесина да бъде продадена на локалното население. В по-малките обитаеми места това се прави по закон със описи от кмета, които те предават, следва ни диалог с Националното съдружие на общините за тяхното подпомагане това да стане извънредно акуратно, да стане извънредно бързо, с цел да може да реагират съответните…

- А какви ще бъдат цените?

Цените ще бъдат тези, които се продават от самото държавно горско стопанство.

- Колко беше стигнала надценката с медиатори? Защо?

Двойна. До огромна степен се дължи на спекулата. Има търсене на пазара, купуват и има недостиг и продават на по-висока цена. Имаше предходната година един интервал, в който имаше липса на дървесина, тя не се добиваше. Самите компании, които би трябвало да извършват тази активност, те нямат изгубиха своя потенциал, техните чиновници не знам по каква причина, може би тъй като заплащането е ниско, излязоха отвън страната и просто не влизаха в гората да добиват дървесина. Сега ние желаеме с позволения предел от закона, чиновниците на държавните горски стопанства те да добият тази дървесина и да доставят предпочитано на популацията. Това е една изключителна мярка в тази обстановка и най-много да сме подготвени за идващия отоплителен сезон, тъй като този е към края си. За да нямаме това деформиране на пазара с високи цени.

- А тази мярка, която сте подхванали, е единствено за тази година или по този начин ще бъде и следващата година, няма да има медиатори при продажбата на дърва.

Ние не ограничаваме продажбата на дървесина на компании, никога. Създаваме лични хранилища, от които битовите консуматори, локалното население да може да се снабдява на цени, на които продава държавното горско стопанство. Съответно и превоза, сега някои от държавните предприятия са поискали позволение да закупят техника, която е високопроходима, с цел да могат те със личен превоз да изнесат от гората, където няма такава дървесина, ще бъдем извънредно внимателни във връзка с разноските. Няма да се разрешава увеличение на тези разноски, злоупотреби. Допускаме на едно държавно горско дружество в размер на няколкостотин хиляди лв. да добиват тази дървесина. Така че, някои приказват за милиони, че ще бъдат изхарчени, това няма да се допусне. Контролът ще бъде извънредно сериозен. И оттова да могат да транспортират, да нацепят дървата, купуват се машини за сцепване. Аз в петък ще посетя персонално един подобен склад, с цел да се уверя, че всичко е наред, че работят, че не ме подвеждат чиновниците на съответните горски стопанства и дървесината регулярно се доставя на локалното население, с цел да може то да се отоплява на цени, които разрешават неговите приходи.

- Това, което казахте е, че два пъти по-ниски ще бъдат цените от тези, които бяха стигнали в пика, нали. Ще проверим.

Да, несъмнено. Проверката е извънредно значимо нещо, по тази причина споделям, че аз персонално ще управлявам, моите заместници ще ревизират. Вие сте извънредно добър коректор на всички дейности, които държавните органи подхващат.

- Добре. Какво се случва с осигуровките на земеделските производители?

Това е една доста гореща тематика. За страдание през годините този проблем беше неглижиран по една или друга причина, най-много политическа, тъй като избрани гласоподаватели на избрани политически сили не позволяваха това да се случи.

- Така ли, кажете по какъв начин?

Да, затваряше се тази тематика. Немалка част от тях са в смесени региони живеят тези хора.

- Може ли да го кажете по различен метод, апелирам ви? За да го схванат феновете.

Това съгласие сред ГЕРБ и Движение за права и свободи в последните 12 година разреши да се промени този режим. Аз разбирам, че тези хора наистина…

- Каква им е изгодата на ГЕРБ и Движение за права и свободи?

По този метод по-добре споделят с гласоподавателите си, да го нарека. Но това нанася вреди на самите хора, на самите аграрни производители, тъй като те нямат никакъв принос към осигурителната система във връзка с своите осигуровки, които заплащат, даже не могат да покрият минималните условия за минимална пенсия да получат след години. Това, което ние ще създадем, ще разработим нужните стратегии, с цел да допълним техните приходи с държавна помощ сега се създава този механизъм, с цел да могат те да компенсират разликата от това, което са плащали до момента и което ще заплащат за в бъдеще да покрият този най-малък застрахователен приход.

- С какъв брой ще бъдат увеличени?

Стават 710 лева Минималният застрахователен приход става 710 лева, т.е. към 110 лева ще би трябвало да заплащат повече на месец, в сравнение с са плащали до момента като осигуровки.

- Това обаче може да провокира опозиция, нали знаете. Никой не обича да заплаща повече?

Ние вършим планове и сме поискали данни от Национален статистически институт, от Национална агенция за приходите, с цел да може да идентифицираме точната численост на лица, които са се възползвали до момента от тази опция да заплащат осигуровки върху по-нисък най-малък застрахователен приход. Нашите данни са сред 28 и 15 хиляди души, тъй като едните са плащали за пенсия своя дял, други не са плащали. Но в последна сметка желаеме да въведем ред в този бранш и тези хора да бъдат обезпечени на годините, когато те би трябвало да се пенсионират да не останат без пенсия. Защото те не покриват даже и минималните условия за приемане на…

- И това е твърдо решение, което няма по какъв начин да бъде променено? Те съгласни ли са?

Коментирали сме го, отново споделям – създаваме механизми, всички са съгласни, само че отново споделям, да бъдат спокойни, ние създаваме механизми и в най-скоро време ще ги представим по метода, по който те ще бъдат обезщетени от страната за надлежно за активността, която правят, само че би трябвало да бъде потвърдено, че те създават, че те дават продукция. Защото има случаи, само че това би трябвало да се беседва със обществения министър, тъй като в последна сметка това е неговата сфера, те се ангажират с приемането на тези осигурителни средства от осигурителите.

- А кой ще ревизира дали в действителност създават нещо, тъй като съм чула, че в производството има доста такива подправени компании, които нищо не създават, а получават дотации, получават евросредства? Как ще контролирате, аз в действителност знам за хора, които нищо не създават, само че получават пари?

И към сегашния миг обвързаната с произвеждане поддръжка, която дава страната, както национални средства, по този начин и европейски е обвързван с показване на документи за създадена продукция. Т.е.по този метод ще изсветлим и немалка част от бранша, ще си заплащат налозите и така нататък Т.е. всяка една продукция, която се създаде земеделска, тя би трябвало да се осъществя, а се осъществя против съответния документ.

- Вие казахте, аз запомних първоначално, че в действителност имате задоволително пари в бюджета за вашето министерство. Наистина ли ще може да покриете всичките разноски, които сте планували? И в този смисъл какво се случва със стратегическия проект, който трябваше да бъде направен в края на февруари?

Точно по този начин. Трябва да отворя една скоба тук, тези средства са разчетени на база на предходни планове, на предходни заплащания. Ние желаеме земеделските производители, ще отворя една скоба – предходната година за първи път при актуализацията на бюджета се гласоподаваха 70 милиона поддръжка по този начин наречените коронавирус помощи за аграрни стопани, които една немалка част даже не бяха усвоени. Сега сме планували 111 милиона лв., които да бъдат раздадени до края на юни месец те ще постъпят по сметките на земеделските производители. Финансовият министър означи, че юли месец ще има актуализация. Ако се види, че тези средства в някаква степен не доближават, ние ще създадем нужните планове и ще застанем отново пред него, с цел да помолим българските аграрни производители да бъдат подкрепени. На този стадий сме обезпечили всичко належащо, което би трябвало да покрие в незабавен порядък техните потребности. Така че сме подготвени. Стратегическият проект е на своя край, ние предвиждаме идната седмица в петък да го внесем с всички финансови обосновки, с всички създадени интервенции. Предстои ни последното съвещание на тематичната работна група на 24-ти да представим окончателният вид на участниците в тази работна група и да го представим пред Европейска комисия. Това са нашите проекти.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР