Първият етап на входните трасета на ГКПП Капитан Андреево“ има

...
Първият етап на входните трасета на ГКПП Капитан Андреево“ има
Коментари Харесай

Пътят към ГКПП „Кулата“ след магистрала „Струма“ ще бъде разширен

Първият стадий на входните трасета на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ има позволение за прилагане, пункт „ Станке Лисичково “ – позволение за градеж

„ Шенген и транспортната съгласуваност са най-важните. Правим ревизия на граничния контролно-пропускателен пункт „ Кулата “, с цел да предвидим какво би трябвало да подобрим в него. Възложил съм да се направи задание за планиране за разширение на пътя, тъй като автомагистрала „ Струма “ не свършва дотук. Вече сме почнали работа, тъй че оптимално бързо да стартира разширението и след края ѝ най-малко в път с четири ленти да можем да достигнем до пункта. “ Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков при направената през днешния ден инспекция на граничния пункт. В нея се включиха също заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Шушков, заместник-министърът на финансите Александър Свраков, шефът на Агенция „ Митници “ Павел Геренски и регионалният шеф на Благоевград Стоян Христов.

По отношение на разположените безредно сега там постройки министърът сподели, че е провел диалог с кмета на Петрич Димитър Бръчков за устройствения им статут и за основаването на нова визия с изящен образ на пункта, тъй като има доста неща, които би трябвало да се подобрят.

Ще разтеглим пътя, ще създадем по този начин, че пунктът да има напълно друг образ и всички тези заведения и магазини, които са от другата страна, да придобият явен статут с явен достъп, с цел да не се пречи на придвижването, сподели министър Шишков. Днес сме на място, с цел да сме по-прецизни, по-коректни и да спечелим време. Най-важното е да осигурим трасе с по две ленти в двете направления, с изключение на всичко останало – достъпът до тези заведения и магазини, да стане регламентиран, без да пречат на придвижването. Една от основните задания на служебния кабинет по влизането ни в Шенген, ние би трябвало да се подготвим и транспортно в тази посока, сподели още той.

Министър Шишков осведоми, че през вчерашния ден е издадено позволение за прилагане за първия стадий на входните трасета на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ и връчи документа на шефа на Агенция „ Митници “ Павел Геренски.
„ Знаете доста добре, че към този момент работим по този метод – с позволение за градеж, с позволение за прилагане. Този пункт към този момент сме го разширили с нови 2 гишета, нова опция, това е доста дребна част. Може да очаквате вести за всички гранично-пропускателни пунктове “, сподели министър Шишков.

ГКПП „ Капитан Андреево “ е вторият най-натоварен сухопътен митнически пункт в света, изясни шефът на митническата администрация. Миналата година тежкият авто трафик беше съвсем 1 млн. обработени транспортни средства. Темпът на повишаване на трафика в последните 5 години е с към 10% резистентен растеж на година, което допуска незабавни и ефикасни дейности от страна на цялата държавна администрация, сподели той. Първите две трасета плюс едно спомагателно на Граничен контролно-пропусквателен пункт и митнически пункт към този момент са факт. Предстои формалното разкриване и стартиране в употреба. Това влече след себе си повишение на пропускателната дарба. Това е вратата на Европейски Съюз с близкия и междинния изток, означи Павел Геренски. Той означи, че идващият стадий, който се извършва, е по трасето изток-запад – митнически пункт „ Калотина “. Там тече строителство. Крайният период за довеждане докрай на реконструкцията му е краят на месец септември. В този интервал се планува довеждане докрай на втората част от реконструкцията на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. Това автоматизирано дава опция трафикът в посока север – изток да бъде омекотен доста, акцентира Геренски.

Министър Шишков заяви, че Министерството на районното развиване и благоустройството е издало позволение за градеж за още един пропускателен пункт – „ Станке Лисичково “ и към днешна дата има опция за неговото преустрояване.

Разрешението връчи заместник-министър Николай Шушков, който сподели, че по време на заемания от него пост на регионален шеф на Благоевград през 2021-2022 година е заварил преведени средства в размер на десетки милиони и нищо свършено по отношение на процедурите по започване на строителство на пункта. „ Много старания костваше на всички органи и институции, на които особено желая да благодаря, и на Регионална инспекция за опазване на околната среда Благоевград, и на Басейнова дирекция, и на община Благоевград да доведем нещата до сполучлив край “, сподели още той.

Винаги съм твърдял, че този пункт не дава отговор на актуалните условия. Нещо повече, той е рисков за работата и за пасажерите, които минават през него. Идейният план за него е от 1994 година Надявам се, откакто има позволение, строителите бързо да стартират активност, защото те са получили средствата по построяването на този пункт, и да съблюдават периодите по неговото създаване. Това ще облекчи извънредно доста преминаващите, бизнеса, туризма за нашия район и доближаването на двата близки народа – на България и на Северна Македония. Благоевград от това единствено ще завоюва, сподели районният заместник-министър.
Директорът на Агенция „ Митници “ изясни, че за Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Станке Лисичково “ предплатено са преведени към 7 млн. лева от нужните тогава 16 млн. лева От 2019 година до 2023 година цените са се трансформирали и тези пари няма да бъдат задоволително. Предвидена е процедура по Закона за публичните поръчки за актуализация на цените и сега се водят диалози за опциите това да се случи, тъй че да може строителството да бъде приключено в период.

В отговор на въпрос за предплатено преведените средства министър Шишков уточни, че това е направено без да има планове и позволение за градеж. „ Това, което намираме за автомагистралите, го намираме и на всички места другаде “, сподели той. И добави, че с цел да бъде построен един обект, процесът би трябвало да включва планиране, съществуване на позволение за градеж, което е било пренебрегнато във времето. „ Парите са раздавани без план за това по кое време може да стартира действителното строителство. Ние в този момент вършим тъкмо противоположното. Полагаме големи старания да довършим проектирането, за издадем позволение за градеж, където пък има такова, да се издава позволение за прилагане. Това е единственият метод да се изразходват вярно всички обществени средства “, безапелационен бе Шишков.
В отговор на въпрос заместник-министър Шушков уточни, че пунктът не може да бъде затворен по време на реконструкцията. В момента той е с по едно платно в двете направления и в случай че има по-дълго култивиране на тежкотоварен автомобил на процедура остава затворен за пасажерите.

Директорът на Агенция „ Митници “ благодари на министър Шишков и управленията на Министерство на регионалното развитие и на Министерство на финансите. Той подсети, че е създадена идея за развиване на граничните контролно-пропускателни пунктове, която включва организация на придвижване, по какъв начин да наподобяват, развиването на пътната инфраструктура и IT-системи. Предвиждат се доста по-засилени дейности, митнически надзор на трафика и в това време усъвършенствани условия за преминаващите пасажери, спестени десетки милиони левове за бизнеса на година, с оглед повишение пропускателната дарба на граничните пунктове. Елемент от тази идея е и свързването на пунктовете с магистралните пътища и другите пътища от републиканската пътна мрежа.

Областният шеф на Благоевград Стоян Христов осведоми, че с решение на Министерския съвет бюджетът за подготвителните действия за идния за създаване Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Струмяни – Берово “ е повишен на към 111 хиляди евро. На този стадий е предоставен абстрактен план, който се чака да бъде подготвен в границите на към година и половина, след което следва планът да бъде финансиран на стадий строителство.

*Източник: www.mrrb.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР