Първият е бил изпълнител на комплексното строителство на работите по

...
Първият е бил изпълнител на комплексното строителство на работите по
Коментари Харесай

Оправдаха двамата подсъдими за смъртта на 13-годишно дете в хотелски басейн


Първият е бил реализатор на комплексното строителство на работите по част " Басейни " в хотел " Берлин " в кк Златни пясъци, а вторият - строителен контрол в част " ВиК ". Прокуратурата е обвинила двамата в нарушавания на Закона за устройство на територията и на Наредба на Министерство на регионалното развитие за сформиране на актове и протоколи по време на строителството.

Фаталният случай с 13-годишната Сара Ернст се случи на 11.07.2011 година във вътрешния басейн. Съоръжението работело в режим " дестилация ". Помпите били включени в режим на засмукване единствено от дънния сифон. Единственият избавител бил зает на външния басейн. Около 11.30 ч. детето било засмукано от подовия сифон . Едва откакто туристка алармирала за случая, дошъл спасителя, само че едвам откакто помпите били изключени, съумял да извади детето. Въпреки реанимационните действия в болница, то умряло. Впоследствие било открито, че решетката на сифона била счупена и не била захваната по никакъв метод за него.

С акта си Апелативният съд анулира присъда на Варненския областен съд, с която Кирил Ябанджиев и Пламен Китипов са били приети за отговорни и осъдени с отнемане от независимост за 6 месеца , чието осъществяване е било отсрочено с изпитателен период от 3 години. Двамата апелираха пред горната инстанция.

След преценка на доказателствения материал, Апелативният съд доближава до напълно разнообразни в действителност и правни заключения от тези на първата инстанция.

През 2001 година дружеството-собственик на хотела подхванало реорганизация и уголемение на комплекса, в съгласие и утвърдено от способените държавни органи. След привършване на строително-монтажните действия и изпитването на басейните, била открита годността им. Издадено било Разрешение за прилагане. Изготвено било Ръководство за употреба. В него било категорично записано в какво състояние би трябвало да са спирателните кранове. Извършен бил персонален инструктаж на чиновник за техническа поддръжка.

След въвеждането в употреба обаче била инсталирана бариера във водния кулоар и двете елементи на басейна били разграничени . Така се осигурявала опция за без значение прилагане на вътрешната и вътрешната част. Монтирането на преградата било причина за определяне на рисков режим на вътрешния басейн. Всяка смяна в структурата на басейните изисквала правене и одобрение на екзекутивна техническа документи, която да узакони направените промени. Това не било сторено.

Към датата на случая за използването на басейните не били издадени разрешителни от Община Варна. Единствено били подадени заявки.

Комплексът разполагал с един единствен избавител, макар експлицитните условията за втори , при съществуването на де факто два басейна. В машинното помещение липсвало Ръководството за работа, както и номерация на крановете, каквито имало при предаване от страна на изпълнителя през 2001 година Към 2011г. обектът нямал инструктиран чиновник, което било наложително.

Настоящата инстанция назначи спомагателна съдебно-техническа експертиза. Вещите лица са безапелационни, че настоящите все още на градежа условия били спазени . Фаталният случай е настъпил 10 години след проектирането, построяването и въвеждането в употреба на басейна.

Към 2011 година притежателят на оборудването не бил извършил отговорности, зародили през 2004 година по съблюдаване на европейски и национални стандарти за сигурност. Тези стандарти липсвали все още на построяването на басейна, само че били признати след предаването му за експлоатиране . Затова отговорността да ги съблюдава била на вложителя, а не на строителя. Още повече, притежателят на хотела след 2002г. не поддържал на работа отговорник по работата с техническото помещение на басейните, както изисквало Ръководството. Това довело до жестоко нарушение разпоредбите. Според заключението на движимостите лица, случаят зародил като непосреден резултат от нарушаването на Ръководството за употреба.

" Съдът няма задължението да проучва кое лице се явява отговорно за създалата се сериозна обстановка, само че разполага с безапелационното умозаключение на съдебно-техническата експертиза, че това не е нито проектантът, нито строителят, нито строителният контрол по " ВиК ", които направили активността си в сходство с нормативните разпореждания ", гласят претекстовете към присъдата на Апелативен съд - Варна. Дори и да се одобри, че някои от книжата не са били съвършено направени, тези пропуски нямат причинна връзка с случая.

Съдебният състав одобри, че дейностите на подсъдимите не са в директна причинна връзка с настъпилия резултат - гибелта на немската гражданка. Удавянето й настъпило заради образувалия се подводен резултат на вакуум, в следствие от погрешно боравене със спирателните кранове на вътрешния басейн, а не е обвързвано с активността по градеж и контрол на басейна 10 години по-рано. Не могат да се дефинират дейности или бездействия на подсъдимите, които да са довели до резултата. Категорично директната причина за гибелта на детето е обвързвана с погрешно боравене с крановете в техническото помещение, а не със строителните действия.

Неправилната употреба, а не нарушавания в градежа и надзора, постанова извод за несъставомерност на действието по повод и на двамата подсъдими, безапелационен е Апелативен съд - Варна.

Присъдата е влезнала в действие.

Припомняме, че при първото внасяне на делото в съда обвинените бяха четирима. Освен двамата упоменати нагоре, предаден на съд беше и проектантът в част " Технологична ", за който производството беше гледано задочно, защото не беше известно местоживеенето му. Четвъртият предаден на съд беше спасителят на басейна на хотел " Берлин ", който е направил всичко, зависещо от него, за спасяването на потърпевшото дете. Делата против последните двама са прекъснати заради настъпване на гибелта на първия, и заради приключване отминалостта на закононарушението, за което е упрекнат вторият.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР