Първият ден от болничните няма да се плаща от 1

...
Първият ден от болничните няма да се плаща от 1
Коментари Харесай

Първият ден от болничните няма да се плаща

Първият ден от болничните няма да се заплаща от 1 януари 2020 година и остава за сметка на жителите. Решението е било взето на съдружен съвет на ръководещите, на който е участвал и министър председателят Бойко Борисов. Управляващите опазиха мярката с аргумента, че това е опит за прекъсване на злоупотребите с подправените болнични.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов отхвърли да каже кой тъкмо е предложил концепцията първият ден от болничния да не се заплаща.

“Когато има съдружен съвет, решенията се взимат общо”, сподели той.

От години бизнесът упорства за преразглеждането на въведената преди 10 години антикризисна мярка, при която първите три дни от болничния се заплащат от работодателя в размер на 70% от осигурителния приход, а по-късно Национален осигурителен институт стартира да заплаща 80% от прихода. За последно работодателите повдигнаха полемиката през септември, само че предложенията им по този начин и не откриха отражение в проектобюджета за следващата година. Сега обаче смяната ще залегне сред двете четения на бюджета в Народното събрание.

Бизнесът упорства за смяна в режима за заплащането на болничните като възпитателна мярка, защото се оплаква от непрекъснати злоупотреби на чиновници с подправени болнични листове, което годишно ощетява компаниите и Национален осигурителен институт с общо 200 млн. лв. лева и коства 1 милиарда лв. по-малко Брутният вътрешен продукт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР