Първия път, когато Максуел Дламини беше арестуван, той беше на

...
Първия път, когато Максуел Дламини беше арестуван, той беше на
Коментари Харесай

„Хората искат промяна, но се страхуват от оръжията“: Борба за демокрация в eSwatini

Първия път, когато Максуел Дламини беше задържан, той беше на 21 години.

Беше април 2011 година и студентът по маркетинг беше на проява в Мбабане, столицата на eSwatini, известна преди като Свазиленд и считана от мнозина за последната безспорна монархия в Африка.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Шумър от Съединени американски щати показва „ отчаяние “ от отговора на Пекин Израел-Газа Съветът за сигурност на Организация на обединените нации заседава за Газа-Израел, само че не съумява да реализира единодушие по изказване Русия- Война в Украйна: Списък на основни събития, ден 593 Могат ли икономическите проекти на Риши Сунак да доведат до смяна в Обединеното кралство? завършек на списъка

Дламини беше отвън акция за демократични промени, само че страната го видя по различен метод. Те твърдяха, че той се пробва да смъкна държавното управление, класифицираха го като рисков политически пандизчия и го държаха в затвор с оптималната сигурност, където той беше изправен пред месеци на тормоз, изолираност и изтезания.

„ Бях държан в изолираност най-дълго време, без да поддържам връзка с други пандизчии “, сподели Дламини пред Ал Джазира. „ Беше ми отказано правото да пиша изпитите си, тъй че в последна сметка не приключих и ме изключиха от университета… на някакъв стадий, до момента в който бях в пандиза, получих и инсулт. “

Точно след една година зад решетките интернационална акция за правата на индивида оказа помощ за освобождението му под гаранция. Но свободата му беше къса. От 2012 година до 2014 година той беше задържан още два пъти – един път за критикуване на празненството за рождения ден на краля, до момента в който свази живеят в беднотия, и един път за наличие на първомайски работен протест.

За дейностите си той беше упрекнат в протест и „ тероризъм “ и повече от десетилетие по-късно правосъдното му дело към момента не е завършило. Междувременно Обединеното национално демократично придвижване (PUDEMO), на което той е заместител общоприет секретар, остава неразрешена организация в страна, в която политическите партии са противозаконни.

Междувременно Дламини получава психосоциална поддръжка след тестването си. „ Все още се усещам като в кутия, тъй че би трябвало да дремя на светлини “, сподели той.

Монархия

Есватини, дребното южноафриканско кралство от 1,2 милиона души, се ръководи от крал Мсвати III в продължение на 37 години, откакто той пое ръководството от татко си, който управляваше откогато страната получи самостоятелност от Англия през 1968 година

Напрежението там е високо през последните години, изключително откакто потушаването на всеобщите продемократични митинги през 2021 година умъртви десетки хора, и апелите за по-голяма бистрота и същинска демократична промяна набъбнаха.

Есватини се счита за конституционна монархия. „ Ние сме кралство, което се причислява към конституционализма, върховенството на закона, демокрацията и всички интернационалните правила за правата на индивида и положителното ръководство “, сподели държавният представител Алфеус Нксумало пред Al Jazeera.

Но правозащитници и продемократични групи споделиха, че на процедура това е безспорна монархия, в която кралят ръководи над всичко останало.

Според отчета „ Свободата в света “ за 2022 година, който наблюдава световните трендове в политическите права и гражданските свободи, „ Кралят упражнява висша власт над всички клонове на националното държавно управление и дейно управлява локалното ръководство посредством въздействието си върху обичайните вождове. Политическото противоречие и гражданският и трудовият активизъм подлежат на сурови санкции според бунтовничество и други закони. “

„ Филификация “

В края на септември страната организира избори за избиране на 59 членове на Народното събрание. Тъй като Конституцията на eSwatini не разрешава политическите партии, единствено физически лица могат да се кандидатират на избори.

Някои политически придвижвания като PUDEMO се борят за групово самопризнание и отхвърлят да вземат участие на самостоятелна основа.

„ Ще бъде политическа машинация и откровена продажба на душата ни за нас самостоятелно [да участваме в изборите] “, сподели Уандиле Длудлу, заместник-президент на PUDEMO, пред Ал Джазира, наричайки възбраната на политически партии „ противозаконна и ирационална и противоконституционен ”.

„ Тези избори избират парламентаристи, които не съставляват държавно управление “, сподели Длудлу. „ Те не съставляват държавното управление, тъй като държавното управление в тази страна се назначава – 100 % се назначава от краля – от министър-председателя до последния министър. “

Другите политически партии се съгласиха.

„ Всички тези неща са просто машинация, тъй като в Народното събрание не можете да извършите нищо, с цел да измененията нещо като член на Народното събрание, тъй като кралят е над всичко. Той има правосъдната, законодателната и изпълнителната власт “, ​​каза Номбулело Моца, началник на партията на Борците за икономическа независимост (EFF) в eSwatini.

„ Всъщност провеждането на тези избори е просто обред. Това е петгодишен обред. Ти [като член на парламента] влизаш там, работиш за него, получаваш заплата и си тръгваш след пет години. “


„ Задушаване на несъгласието “

Критиците означиха, че богатият крал има огромни дялове в телекомуникационната промишленост, превоза, хотелиерството, минното дело и недвижимите парцели. Той води разточителен метод на живот, до момента в който съвсем една трета от популацията на eSwatini живее под прага на бедността.

„ Няма нито един парламент, който да е оспорил това “, сподели Длудлу. „ Няма парламент, който да е съумял да пренасочи пари от безполезни суетни планове, с които държавното управление се ангажира... То не направи нищо във връзка с бедността на хората, безработицата и слабото развиване на страната. “

Членовете на Народното събрание, които са говорили против държавното управление, са изправени пред възмездие. Депутатите Mthandeni Dube и Mduduzi Bacede Mabuza, които бяха задържани след митингите през 2021 година, бяха приети за отговорни за „ тероризъм “, протест и ликвидиране.

Nxumalo сподели, че са били задържани за подбудителство към принуждение и „ никое от обвиняванията, пред които са изправени, не е било политически обвързвано с това, което са правили като членове на Народното събрание “, само че групи като Amnesty International го нарекоха „ неправилно разбиране “.

„ Много е тъжно да забележим по какъв начин страната продължава да злоупотребява с доста значима наредба на нашия закон. Ние сме живи за опасността от тероризъм в целия континент, само че съществува тази непрекъсната корист с тези механизми, които са планувани за националната сигурност, с цел да се задуши несъгласието “, сподели Мелуси Симелан от Центъра за правосъдни разногласия в Южна Африка с нестопанска цел.

„ Това е страна, която толкоз се опасява от противоречие, страна, която толкоз се опасява от обществен дискурс, страна, която толкоз се опасява да накара популацията да се асоциира и да разисква въпроси, които са свързани с тях, тъй че те ще продължат да злоупотребяват законите на страната за тормоз и гонене. “

Сплашване

Според изследване на Afrobarometer от 2021 година, съвсем половината от популацията на eSwatini би предпочело демокрацията като тяхна форма на ръководство, а 59 % от суазите желаят възбраната за политически партии да бъде отстранена.

Говорейки с Ал Джазира, Нксумало назова изследването „ полуда “, като сподели, че в случай че жителите на Свази желаеха друга форма на ръководство, „ 91 % “ не биха се записали да гласоподават на изборите през септември.

„ Няма метод тези хора да излязат в такива количества, в случай че имат друга визия за политическия развой “, сподели той.

Гласовете на гражданското общество обаче акцентираха други вероятни аргументи за високата регистрация и изборна интензивност.

Melusi Matsenjwa, представител на Съвета на църквите в Свазиленд, който се ангажира с районни наблюдаващи на изборите на гласуването предишния месец, сподели, че неговата група е чула известия за заплашване преди регистрацията за изборите.

„ Когато процесът на регистрация стартира, беше относително муден, само че по-късно се появиха тези клюки, че в случай че не се регистрирате, може да имате избрани последствия “, изясни той. Хората чуха, че ще бъдат отрязани от достъп до избрани държавни услуги, в случай че не са регистрирани да гласоподават, до момента в който студентите чуха, че в случай че не се записват, може да се наложи да изгубят стипендиите си.

„ Така че към крайния период за регистрацията имахме голяма интензивност от хора, които отидоха да се записват “, сподели той.

Matsenjwa сподели пред Al Jazeera, че тези отчети са повдигнати от наблюдаващите на изборите от Южноафриканската общественост за развиване (SADC), които споделиха, че ще го вземат под внимание, само че не беше направено нищо съответно.

„ Имаме чувството, че [присъствието на наблюдаващ на изборите] е нещо, което се отмята в кутията през годините. Нищо не се трансформира. Никога няма следващи дейности по направените рекомендации. … Не виждаме, че някоя от тези наблюдателни задачи води до промени с изключение на козметични. “

След гласуването наблюдаващите разгласиха отчет, в който се споделя, че то е било заслужено и спокойно, само че те повториха апелите към държавното управление да организира народен разговор, както беше предложено след насилието през 2021 година

„ Хората към този момент се опасяват “

След всеобщите демонстрации през 2021 година апелите за смяна продължиха и през 2022 година Имаше корав отговор от страна на държавното управление и минимум 80 души бяха убити съгласно Human Rights Watch, съгласно която страната продължава да употребява несъразмерна мощ и закани за принуждение против протестиращи.

След като ЮАОР се намеси в края на 2021 година, кралят се съгласи да организира народен разговор. Но това към момента не се е случило и изборите бяха избутани напред.

„ Имахме огромни упования, че държавното управление ще даде приоритет на националния разговор, тъй че да проведем диалог по отношение на въпросите, които ни доведоха до гражданските безредици “, сподели Матсенджва. „ Нашето мнение беше, че разговорът би трябвало да е преди всичко … с цел да забележим какви са резултатите от този диалог, преди да се втурнем към изборите.

„ Но по-късно, несъмнено, взехме решение като страна да дадем приоритет на изборите. Изборите се организираха още веднъж при същия остарял режим. ”

Моца от EFF сподели пред Al Jazeera, че обстановката не се е подобрила от 2021 година

„ Правителството стана по-сурово. Дори внесоха, в случай че мога по този начин да се изразя, наемници. Носят балаклави. Ако ходите през нощта, може да ви набият грубо, а от време на време и да ви гръмнат ”, сподели тя. Human Rights Watch също изрази угриженост по отношение на изказванията за южноафрикански наемници, работещи за задушаване на несъгласието в eSwatini.

„ Хората в този момент се опасяват, тъй като постоянно, когато излезете на улицата, с цел да демонстрирате или протестирате, те ще ви следват през целия път и от време на време даже ще стрелят по хора, които просто маршируват. … Хората желаят смяна. Просто в този момент се опасяваме от оръжията “, сподели тя.


„ Няма по-голяма борба “

Продемократичните деятели са нервни за близкото бъдеще. Моца не чака позитивни промени най-малко още пет години. И Длудлу предизвестява, че „ в случай че продължим с тази траектория, на която ни е сложил кралят, ние сме обречени на втори кръг от насилствени безредици, които могат да избухнат когато и да е в близко бъдеще. И от мястото, където седим, ще бъде доста по-гадно, в сравнение с беше преди. “

Но началото на решението би било кралят да съблюдава единодушието си за осъществяване на законен народен разговор. „ Кралят би трябвало да спре да се въоръжава. Трябва да спре да влага в армии. Той би трябвало да влага в разговор “, сподели Длудлу.

Дламини се тревожи за бъдещето на деятелите. „ В последна сметка ще бъдеш заточен в непознати земи или ще бъдеш задържан “, сподели той.

Когато беше по-млад, той нямаше политически упоритости. Но когато дойде в Мбабане за университет и осъзна суровите условия, пред които са изправени елементарните свази, „ изискванията ни принудиха да отстояваме правата си “, сподели той.

Оттогава битката за народна власт е неговият живот. Въпреки жертвите, контузията и годините, изгубени в пандиза, както и висящо правосъдно дело, което към момента го държат в невъзможност, той е решен да продължи.

„ Няма по-голяма борба, която да е по-важна от битката за нашата човещина и достолепие и за нашето поданство. Искаме да живеем в страна, където да се употребяваме от правата си. Всички те “, сподели той.

„ И ние сме на път към успеха. Може да отнеме доста време или да наподобява, че върви постепенно, само че ние сме оптимисти и се надяваме, че смяната ще пристигна в живота ни и че хората в Свазиленд ще намерят своята човещина. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР