Първите заседания на новосформираните парламентарни комисии ще са по график

...
Първите заседания на новосформираните парламентарни комисии ще са по график
Коментари Харесай

Росен Желязков: Първите заседания на новите комисии в парламента ще са идната сряда

Първите съвещания на новосформираните парламентарни комисии ще са по график идната сряда и четвъртък, разгласи шефът на Народно събрание Росен Желязков. Дневният ред включва приемането на вътрешни правила и точка " Разни ", а Желязков посочи, че комисиите могат да променят дневния ред. Той посочи и по какъв начин ще се управляват комисиите - по избрани критерии в низходящ ред. А те са: член на комисия, който в 48-ото Народно събрание е бил неин ръководител. Ако в този момент той или тя не е член на същата комисия, или не е депутат, позицията ще е за народен представител от същата ПГ.

Заради отпадането на " Български напредък " от Народното събрание, Има Такъв Народ ще получават правото да управляват комисията по противопоставяне на корупцията.

Казусът с прехвърлянето на шефското място за различен член от парламентарната група визира ПП-ДБ - Антон Тонев не е народен представител от Политическа партия в този парламент. Негов заместител в здравната комисия предходната година обаче бе Александър Симидчиев от Демократична България, който още веднъж е народен представител.

Спорната правна комисия, за която Политическа партия желаеха ротационен принцип и гласяха за нея Стою Стоев, по новия проект трябваше да е за Радомир Чолаков от ГЕРБ, само че той към този момент съобщи, че не желае да я управлява.

Депутатите взеха решение да изместят и днешния парламентарен надзор, въпреки по-рано да удължиха работното си време до края му. Той още веднъж ще е към 3 часа, до 12 ч. ще съумеем да приключим с него. Петър Петров от " Възраждане " предложи съвещанията да стартират 30 мин. след привършване на дневния ред, с цел да не последвал контролът ориста на такива от предното Народно събрание, които били отлагани и отлагани. Росен Желязков припозна концепцията му, а депутатите гласоподаваха " за ".

Най-сетне разпределиха състава на парламентарните комисии и изгласуваха поименния им състав, само че без да прецизират кой ще попадне в управлението им.

В бюджетната комисия влизат 23 депутати - 7 от ГЕРБ, 6 от ПП-ДБ, 4 от " Възраждане " 3 от Движение за права и свободи, 2 от Българска социалистическа партия и един от Има Такъв Народ.

В правната още веднъж влизат 23 депутати като броят и разпределението им е същото като този в правната комисия. Същото важи и за тази по енергетика, транспортна. Комисията по предварителна защита с корупцията също е с 23 народни представители.

Тази по конституционни въпроси ще има 12 депутати, на паритетен принцип по двама депутати от всяка група. ГЕРБ праща Радомир Чолаков и Екатерина Захариева, а ПП-ДБ - Никола Минчев и Атанас Славов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР