Първите стъпки на Европа да намали своята зависимост от руските

...
Първите стъпки на Европа да намали своята зависимост от руските
Коментари Харесай

Рекордните енергийни цени в Европа показват скъпата раздяла с Русия

Първите стъпки на Европа да понижи своята взаимозависимост от съветските енергоресурси пристигнаха с рекордни цени на тока.

Месечните междинни равнища на електрическата енергия на някои от най-големите европейски пазари в никакъв случай не са били толкоз високи, колкото през март, до момента в който ниските ресурси на природния газ и въглищата усилиха разноските на фосилните електроцентрали. Това е сигнал какво се случва, когато Европейският съюз възнамерява да се откаже от своя главен снабдител, откакто десетилетия наред е разчитала мощно на него.

Европейските консуматори и промишлеността към този момент страдат от това, че всичко – от горивата до металите и храната, нараства от ден на ден. изстрелвайки инфлацията в еврозоната на най-високите ѝ равнища до момента. Енергоинтензивните предприятия понижиха производството си, което може да се отрази върху растежа на страните прекомерно дълготрайно.

" Цените при започване на март бяха толкоз високи, че към този момент се вижда деструктивното им отражение върху европейската промишленост ", разяснява Фабиан Ронинген, анализатор в Norway’s Rystad Energy AS. Според него толкоз високи междинни равнища на цените на електрическата енергия са невиждани и това ще продължи да има голямо въздействие както върху промишлеността, по този начин и върху битовите консуматори.

Газовите цени, които са основни за разноските за произвеждане на електрическа енергия, внезапно скочиха в сряда, откакто в помощ на най-големите си районни консуматори на сила при положение, че доставките от Русия бъдат прекъснати.

На въглищния пазар търговците също ограничиха покупките от Русия, която подвигна цените си с повече от четвърт от началото на месеца

" Всичко, несъмнено, е движено от терзанията за развиването на обстановката към Русия ", счита Кристиян Холц, съветник енергийни пазари в стокхолмската Merlin & Metis AB.

Въпреки проектите си за отвод от изкопаеми горива, с цел да се понижи световното стопляне, Европа към момента има доста централи за осветяване и отопление на жилищата. Производството на силата от въглищни централи този март е с 21 на 100 по-високо по отношение на година по-рано, сочат данните на Fraunhofer.

В същото време производството от главните нисковъглеродни други възможности – нуклеарните и вятърните централи, през март е потънало. Германските вятърни централи са понижили производството си с 20 % по отношение на преди година. Френските нуклеарни централи пък са стигнали най-ниското си равнище на работа от 2011 година насам.

От 56 реактора на " Електрисите дьо Франс " сега са в употреба едвам 30 и проблемите с френските нуклеарни мощности са толкоз съществени, че трансфораха страната с максимален експорт на сила в Европа в чист вносител през март.

Италия има най-високите междинни цени през март на главните европейски пазари с 303.80 евро на мегаватчас, следвана на доста късо разстояние от Англия и Франция.

В идващите месеци разноските за сила може да продължат да порастват поради оставащите високи и прекомерно волатилни цени на природния газ. В Германия бъдещите месечни доставки на електрическа енергия до края на 2022 година се търгуват над 200 евро за мегаватчас, като пикът реализиран през юни е над 270 евро/МВтч, съгласно European Energy Exchange AG.

" Ниските равнища на газови ресурси и терзанията, че няма да има задоволителни за запълването им към момента прави цената от газови електроцентрали изключително скъпа, показва Холц.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР