Първите сигнали за наводнения в крайморския град, породени от проливния

...
Първите сигнали за наводнения в крайморския град, породени от проливния
Коментари Харесай

Наводнението в Бургаска област - хронология

Първите сигнали за наводнения в крайморския град, подбудени от проливния дъжд, са подадени в община Бургас към два часа след среднощ, а в 4 часа е оповестено бедствено състояние. По автомагистрала „ Тракия ", в правата Карнобат - Айтос, са се образували шест свлачища. Към момента почистващи компании отстраняват калта и камъните, затрупали пътното платно. Екипи на Пожарната и Гражданска отбрана оказват помощ за почистване, изпомпване на наводнените къщи и контролират придвижването по засегнатите пътни сектори. До момента е доказано за три жертви на пороите, а още един човек се води за липсващ. Пет селища остават без ток - това са селата Полски извор, Черни връх, Тръстиково, Резово и Синеморец.

 © Тодор Ставрев - Българска телеграфна агенция
Едно от най-засегнатите селища от поройния дъжд е Черни връх. От близките хълмове водата се е стекла в долната част на селото, изкъртила е тротоари, отнесла е пътна настилка и е влачила коли. Водата е наводнила дворове и къщи, има удавени домашни животни. Къщата на Миладин и Еленка Николови също е била наводнена, а стихията е унищожила цялото имущество, което е било на първият етаж.
Еленка и Миладин: Ето тука е цялостно, таз стая е цялостна.
Цяла вечер без сън.
Печки, хладилниците качени там, всичко плуваше.
Тука беше до тука вода.Изби вратата - тая и стартира...
До село Полски извор пътят също е изровен, а стихията е наводнила дворове и разрушила огради и постройки.
Динко Динков: Цяла вечер не спря, заплашителен потоп. Аз пребивавам в горния край, цяла вечер до 4 часа съм точил вода.
Придошлите води заляха пътят от кв. Долно Езерово към Братово и Равнец и е затворен за придвижване. В Долно Езерово пороят е минал през центъра на обитаемото място.
Димитрина Георгиева: Наводняват се доста, в центъра се наводняват където е по-ниско. Денка Гроздева: Ето водата тук не можеше да се мине сутринта да нахраня животинките. Преди това доста, доста трещя. В четири часа се изсипа подобен дъжд, неизразим. И сутринта ставам - всичко цялостно, плува.
Според хората една от аргументите за всеобщите наводнения са скъсани язовирни стени на седемте дребни каскадни водоеми в района.
Милуш Кумчев, шеф на Регионален отдел НЯСС Югоизточна България: Всички язовири са с размер под 50 хиляди куб. метра, което значи, че не могат да основат огромна приливна вълна и в никакъв случай не са били включвани в листата на така наречен " евентуално рискови " язовири.
Областният шеф направи оглед на засегнатите селища и съобщи, че изобилните превалявания паднали за доста малко време са довели до сериозните обстановки.
Вълчо Чолаков, регионален шеф: За страдание водната буря е голяма. Над 180 л на кв.м. които са паднали в границите на 2 часа, видях доста обърнати коли, къщи наводнени.
Утре специфични комисии ще създадат оглед на засегнатите пътища, улици и къщи и ще оценят размера на вредите.
Още по тематиката Порои и наводнения в Бургаска област
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР