Първите щъркели пристигнаха у нас. Това твърдят хора, срещнали група

...
Първите щъркели пристигнаха у нас. Това твърдят хора, срещнали група
Коментари Харесай

Първите щъркели пристигнаха! СНИМКА

Първите щъркели дойдоха у нас. Това настояват хора, срещнали група от дългокраките птици в нивите край село Синдел, Плевенско.

Красивите птици били снимани на разходка в полета и цели 7 на брой. Радостната новина бързо се озовава в обществените мрежи, където радва дребни и огромни.

" Щъркелите са тук ", заключава Йордан Недев.

" Това са момчетата! Добре пристигнали! ", написа Даринка В.



Щъркелите идват в страната още преди настъпването на астрономичната пролет. Те зимуват в Южна Африка, а се връщат в България, тъй като тук са родени. Разстоянието, което прелитат, е близо 4000 км.

Поверието гласи, че видиш ли щъркел може и да свалиш мартеничката и да я завържеш на плодно дърво, с цел да бъде годината плодородна. Но какво ли би трябвало да създадат хората видели красивите птици, преди да са си вързали мартенички?

Смята се и че щъркелът е божествена птица, знак на здраве и дългоденствие. В националните вярвания и суеверия щъркелът участва непроменяемо. Най-известните се отнасят до положението на първия щъркел, който видиш през годината, и до това какво ще ти се случи, в случай че навредиш на щъркел. За първото - с цел да ти е щастлива годината, първият забелязан щъркел би трябвало да лети. Второто - в случай че навредиш на тази птица - чакат те огромни несгоди.

Снимка: Йордан Недев
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР