Първите месеци на войната в Украйна миналата година доведоха до

...
Първите месеци на войната в Украйна миналата година доведоха до
Коментари Харесай

Тежък удар за Москва: Добрите дни за руската икономика отминаха

Първите месеци на войната в Украйна предходната година доведоха до скок на цените на петрола и природния газ, генерирайки непредвидени облаги за Москва. Но тези дни свършиха, разясняват в редакцията на американския вестник The Wall Street Journal, предава.

Тъй като войната навлиза във втората си година и западните наказания се ускоряват, държавните доходи на Русия се свиват и стопанската система й се измества към по-ниска траектория, евентуално в дълготраен проект, се споделя в публикацията.

Най-големите експортни артикули на страната - газът и петролът, изгубиха съществени купувачи. Публичните финанси са затруднени. Рублата е паднала с повече от 20% от ноември по отношение на $. Работната мощ е намаляла, защото младежите отиват на фронта или бягат от страната от боязън да не бъдат призовани в армията. Несигурността възпира бизнес вложенията.

" Руската стопанска система навлиза в дълготрайна регресия “, предвижда Александра Прокопенко, някогашен съветски банкер, напуснал страната малко след нашествието.

Няма индикации, че икономическите компликации са задоволително съществени, с цел да съставляват краткосрочна опасност за способността на Русия да води война. Но дефицитът на държавни доходи води към възходяща алтернатива по какъв начин да се съчетаят раздутите военни разноски със дотациите и обществените разноски, които помогнаха на президента Владимир Путин да защищити цивилните от компликации.

Руският милиардер Олег Дерипаска предизвести този месец, че Русия изчерпва парите си. " Догодина няма да има пари, трябват ни задгранични вложители ", споделя стоковият магнат.

Изгубила значително европейския си пазар и с напускането на западните вложители, Русия става все по-зависима от Китай, реализирайки дългогодишните страхове на Москва да се трансформира в икономическа колония на своя южен комшия.

" Въпреки устойчивостта на Русия в кратковременен проект, дълготрайната картина наподобява мрачна: Москва ще бъде доста по-изолирана и прекомерно подвластна от Китай “, изяснява Мария Шагина, старши помощник в мозъчния концерн към Международния институт за стратегически проучвания в Лондон.

Голяма част от мъгливата вероятност произтича от несполучливия залог на Путин от предходната година, че може да употребява съветската сила, с цел да ограничи поддръжката на Западна Европа за Украйна.

Европейските държавни управления, вместо да смекчат поддръжката си за Киев, бързо се насочиха към намирането на нови източници на природен газ и нефт. Повечето съветски газови потоци към Европа са спрени и след първичен скок международните цени на газа се сринаха. Сега Москва споделя, че ще понижи производството на нефт с 5% до юни спрямо предходни равнища. Той продава петрола си с отстъпка по отношение на международните цени.

В резултат на това енергийните доходи на държавното управление през първите два месеца на тази година са намалели съвсем на половина спрямо предходната година, а бюджетният недостиг се е разширил. Бюджетният недостиг доближи 34 милиарда $ през първите два месеца, което се равнява на повече от 1,5% от общото произвеждане на страната. Това принуждава Москва да се гмурне надълбоко в своя върховен държавен фонд, един от главните антикризисни буфери.

Правителството към момента може да взема вътрешни заеми, а държавният капиталов фонд към момента има 147 милиарда $, даже откакто бе намалял с 28 милиарда $ преди нашествието. Русия откри способи да продава петрола си на Китай и Индия. Пекин се намеси, с цел да достави доста от частите, които Русия получаваше от Запада.

Руските публични лица признават компликациите, само че споделят, че стопанската система се е приспособила бързо. Путин твърди, че неговото държавно управление дейно се опълчва на заканите за стопанската система.

" Знаете ли, има един принцип: оръжия вместо нефт ", съобщи Путин в послание към нацията предишния месец. " Разбира се, националната защита е най-високият приоритет, само че при решаването на стратегически проблеми в тази област не би трябвало да се повтарят грешките от предишното и не би трябвало да унищожаваме нашата лична стопанска система

През по-голямата част от над 20-годишното ръководство на Путин високите доходи от нефт и газ поддържаха обществен контракт, в който множеството руснаци значително стояха настрани от опозиционната политика и митингите в подмяна на по-висок витален стандарт.

Международният валутен фонд е пресметнал, че евентуалният ритъм на напредък на Русия - темпът, с който тя може да пораства - е бил към 3,5% до 2014 година, когато тя завладя Крим. Някои икономисти споделят, че в този момент той е понижен до към 1%, защото продуктивността понижава и стопанската система става софтуерно изостанала и по-изолирана.

" За стопанска система като съветската 1% не е нищо “, изяснява Прокопенко, някогашен чиновник на централната банка.

Спадащият експорт, стегнатият пазар на труда и увеличените държавни разноски изострят инфлационните опасности, акцентира Централната банка този месец. Инфлацията в Русия през февруари възлиза на към 11% по отношение на същия месец на предходната година. Тази цифра краткотрайно ще падне под 4% през идващите месеци, макар че това се дължи на високата база за съпоставяне за нарастване на цените след миналогодишната инвазия. Редица други стопански индикатори също краткотрайно ще се подобрят през идващите месеци заради такива съществени резултати, споделят икономисти.

Според основания в Москва Институт за икономическа политика " Гайдар " промишлеността на страната изпитва най-големия си дефицит на работна ръка от началото на 1993 година Изтичането на мозъци след нашествието и военната готовност на 300 000 предходната есен остави към половината от предприятията пред дефицит на работна ръка, съгласно данни на Централната банка. Много се търсят шлосери, заварчици и машинни оператори.

Сега се следи доста нарастване на индустриалното произвеждане в фабрики, произвеждащи ракети, артилерийски снаряди и военно облекло, заменяйки големите количества, употребявани по време на войната. Някои заводи работят на няколко смени, с цел да се оправят с търсенето, споделя Путин.

Военното произвеждане маскира проблемите. " Това не е същински работлив напредък. Той не развива стопанската система “, уверена е Прокопенко.

Русия съумя да избегне най-лошото предходната година, подкрепена в началото от високите международни цени на силата. Брутният вътрешен артикул падна с 2,1%, съгласно публични данни, доста по-малко от някои ранни прогнози за спад от 10-15%.

Износът на газ за Европа стартира да понижава едвам предишното лято. Забраната на Европейски Съюз за съветския нефт по море и таванът на цените на Г-7 влязоха в действие едвам през декември. Санкциите върху петролните артикули като дизела влязоха в действие предишния месец. Тези забавяния поддържаха растежа на приходите от сила и помогнаха на държавното управление да разгърне големи фискални тласъци от към 4% от Брутният вътрешен продукт през 2022 година, съгласно МВФ.

Въпреки това през януари и февруари тази година данъчните доходи от петрол и газ, които съставляват съвсем половината от всички бюджетни доходи, са намалели с 46% в съпоставяне със същия интервал на предходната година, до момента в който държавните разноски са скочили с повече от 50%.

Анализаторите пресмятат, че цената на петрола се е повишила до над 100 $ за барел, защото цената на войната пада върху бюджета.

Според Министерството на финансите водещият нефт Urals е коствал приблизително 49,56 $ за барел през февруари и се търгува с огромна отстъпка по отношение на референтния недопечен нефт Brent, който беше към 80 $ за барел този месец, макар че някои анализатори настояват, че разликата е по-малка. Миналия месец държавното управление промени формулата си за налог върху петрола, с цел да получи повече от производителите.

" Сега Русия има по-малка мощ при договаряне на международния петролен пазар, тъй като има доста по-малък избор къде да доставя нефт “, изяснява Астров, икономист от Виенския институт.

Потребителите също страдат. Продажбите на дребно са намалели с 6,7% през 2022 година, най-лошата обстановка от 2015 година, съгласно публични данни. Според Московската асоциация на европейския бизнес продажбите на нови коли през февруари са намалели с 62% в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Тази година множеството анализатори чакат нов спад на Брутният вътрешен продукт, макар че някои, в това число МВФ, предвиждат непретенциозен напредък.

Но фондът споделя, че до 2027 година производството се чака да бъде с към 7% по-ниско от предвоенните прогнози. " Загубата на човешки капитал, изолацията от международните финансови пазари и лимитираният достъп до напреднали технологии ще попречват развиването на съветската стопанска система “, предвижда МВФ.

Rystad Energy, консултантска компания, чака вложенията в съветското изследване и произвеждане на петрол и газ да спаднат до 33 милиарда $ тази година от плануваните 57 милиарда $ преди нашествието. Това би означавало по-малко произвеждане в бъдеще. Според анализаторите на BP PLC общото произвеждане на нефт в Русия, което през 2019 година бе към 12 милиона барела дневно, ще намалее до 7-9 милиона барела дневно до 2035 година

" Не приказваме за едногодишна или двугодишна кризаРуската стопанска система ще следва друга траектория “, изяснява Астров.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР