Първите комплекти с музейни тетрадки по български език, история, география

...
Първите комплекти с музейни тетрадки по български език, история, география
Коментари Харесай

Български деца в Германия и Кипър вече получиха тетрадки по национално самочувствие

Първите комплекти с музейни тетрадки по български език, история, география и физика, издадени от Национияцентър „ Музейно учебно заведение ”, към този момент са изпратени на Българския културен и учебен център в Еврорегион „ Маас-Рейн ” и българските неделни учебни заведения „ Аз Буки Веди ” – Кьолн и „ Св. княз Борис I ” – Аахен, Германия и „ Родна стряха ” – Арадипу, Кипър.

Преподавателят Нина Йорданова от БНУ „ Св. Княз Борис I ” в Аахен, в което учат 50 деца, показа от името на екипа, че „ тетрадките са едно отлично допълнение и надграждане на образователния развой ”.



Националниятцентър „ Музейно учебно заведение ” – партньорска самодейност на Национален музей на образованието и Регионално ръководство на образованието – Габрово, за поредна година работи по Националнапрограма на МОН „ България – просветителни направления ” (модул „ Културните и научните институции като просветителна среда ”).

С тази национална стратегия Министерството на образованието и науката дава опция за учениците от българските неделни учебни заведения в чужбина да опознаят естествените и историческите забележителности на България, актуалните българи с техните достижения и да разширят интереса си към българската еднаквост, просвета, обичаи и литературно завещание.

Една от задачите е да се стимулира и задейства връзката сред културните институции и българските учебни заведения в чужбина в помощ на учителите и педагогическите експерти за показване и прилагане на културното завещание в просветителния и образователен развой.

През годините НМО гостува в учебни заведения зад граница като предоставиизработени от музея изложения по поводнационални празници и допринасяза запазване на българската еднаквост. Реализират се и редица виртуални визити в музея и занятия с деца от български учебни заведения в Нидерландия, Англия, Германия, Италия и Испания, които срещат учениците с българската история и просветното минало.



Чрез Съюза на българите в Кипър музейни тетрадки и други помощни материали за просветителния развой са предоставени на пет съботно-неделни учебни заведения: „ Св. Климент Охридски ” (Лимасол), „ Народни будители ” (Паралимни), „ Българското учебно заведение в Пафос ”, „ Азбукарче ” (Полис Хрисохус) и „ Никола Вапцаров ” в Никозия с филиал в Дали.

През идната образователна година музейните тетрадки ще бъдат употребявани и в Българско приблизително учебно заведение „ Христо Ботев ” – Братислава, Словакия и БНУ „ Паисий Хилендарски ” – Атина, Гърция.

Учители и възпитаници от български учебни заведения във Франция, Испания, Англия, Швейцария, Италия, Чешка република, Германия, Кипър и Украйна вземат участие в на практика семинари и състезания, проведени от НЦ „ Музейно учебно заведение ” – семинар на тематика „ Съхраненото културно завещание – живата памет за Родината в българското учебно заведение зад граница “ (2021 г.); народен училищен конкурс „ Времена и будители ”; конкурс за осъществяване на урок „ Музейните запаси в онлайн образованието ” (2021 г.); конкурс за възпитаници за основаване на текст – стихотворение или роман, на тематика „ Съкровено за България ” (2022 г.)
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР