Първите 10 кубични метра водно-мазутна смес са източени от потъналия

...
Първите 10 кубични метра водно-мазутна смес са източени от потъналия
Коментари Харесай

Водалази започнаха да почистват мазутния разлив край Созопол

Първите 10 кубични метра водно-мазутна примес са източени от потъналия транспортен съд ”Мопанг ” край Созопол, оповестява Министерството на превоза.
Източени са първите 10 кубични метра водно-мазутна примес в нефтосъбирача „ Русалка ".

Предварителните данни са, че резервоарите на „ Мопанг " съдържат 600 тона мазут Морските специалисти настояват, че цялостното източване може да отнеме повече от месец и то в случай че метеорологичните условия са удобни. Водолазите са почнали контролно изпомпване на мазута от един от шестте резервоара на потъналата преди век машина. Към момента разливът е стеснен със заграждения, застопорени със 6-тонни бетонни котви.

Лошото време е причина да бъде спряна през днешния ден интервенцията. След възстановяване на времето, което се чака в края на седмицата, водолазите още веднъж ще слязат до потъналия транспортен съд и източването на мазута ще продължи.

Операцията е почнала, след осъществени съществени подготвителни действия за добиване на нефтопродукти от потъналия през 1921 година кораб.

Монтирани са котви, осигуряващи точното позициониране на профилиран водолазен транспортен съд. Направени са и голям брой водолазни спускания за, маркиране на носа и кърмата на кораба, картиране на корпуса, взимане на проби от нефтения артикул, изработка на отвори по корпуса и подводен монтаж на шлангови линии, оповестяват още от Министерството.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР