Първи по рода си фестивал, насочен към младите почитатели на

...
Първи по рода си фестивал, насочен към младите почитатели на
Коментари Харесай

Йосиф Спиридонов за „СОЛиСиМи “: Проект, роден от нуждата младите музиканти да надграждат потенциала си

Първи по рода си фестивал, ориентиран към младите фенове на класическата музика, ще се организира на 10, 11 и 12 май в Културен дом НХК в Бургас. " СОЛиСиМи – Младежки музикални дни " е план, създаден от Фондация „ Солинария “ и финансиран по Програма „ Създаване “ на Национален фонд „ Култура “.

Чрез три изключителни концерта, събитието ще сложи във фокуса и под прожектора десетки надарени млади музиканти от НУМСИ „ Проф. Панчо Владигеров “ и техни връстници от повече от седемдържави.

И в трите фестивални дни от 19.00 часа, поданици и посетители на Бургас ще могат да се допрян изцяло гратис до международната класика и до модерни композитори, да се насладят на най-изящните произведения, изпълнени от даровити младежи. Някои от тях са покорили огромните подиуми на няколко континента.

„ Идеята на екипа на фондация „ Солинария “ за основаване на плана „ Младежки музикални дни “ се зароди от потребността младите типичен музиканти да развиват своите театрални умения. Те би трябвало и имат потребност да надграждат креативния си капацитет. Няма по-хубава и в същото време рядка опция от тази, те да излязат на сцена пред аудитория като солисти със симфоничен оркестър. Това не важи единствено за младите, несъмнено. И по света, не всеки музикант има опцията да свири с оркестър, още по-трудно е за деца “.

Това показа в ефира на Дарик, Йосиф Сиридонов – ръководител на фондация „ Солинария “, дълготраен покровител в региона на изкуството и културата и почетен консул на Р Корея в Бургас.

По думите му, „ СолИсими “ има за цел да подкрепи образуването на креативния път на тези музиканти, създавайки една самобитна спирка от развиването и одобряването на класическите музиканти.

От друга страна, за нас беше провокация и желанието да предложим добавена стойност към музикалния живот на нашия артистичен град – Бургас, като представим едно изцяло ново събитие в класическия музикален род. Стремеж за нас е и да притеглим младата публика в залата, изясни още Йосиф Спиридонов. Той добави, че откриването на фестивала ще бъде с премиера на творби на бургаския композитор Петя Тончева с сътрудник Национално учебно заведение за музикално и театрално изкуство „ Проф. Панчо Владигеров “.

Как ще протече програмата в тези три наситени с класическа музика дни и за привилегията в Бургас да гостува 12-годишният виртуозен пианист Земинг Ву от Китай, чуйте повече в звуковия файл от ръководителя на фондация „ Солинария “ – Йосиф Спиридонов:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР