Първи ноември е ден, в който се прекланяме с почит

...
Първи ноември е ден, в който се прекланяме с почит
Коментари Харесай

СУ „Христо Ботев“ във Враца посвети цяла седмица на Деня на будителите /снимки/

„ Първи ноември е ден, в който се прекланяме с респект и удивление пред всички тези българи, които през вековете са построили един безсънен народ, запазил вярата във високите полезности, добродетели и идеали! 
Нека дружно да продължим да възпитаваме в обич към науката, да градим родолюбието, да построим оня мост, по който нашите деца да придвижват знанията и полезностите, наследени от нашите предшественици, в бъдещето “, - по този начин шефът на Средно учебно заведение „ Христо Ботев “-Враца се обърна към своите сътрудници в привет по случай празника.
Седмица преди Деня на националните будители бе тематично отдадена на хората на духа и вярата, на пазителите на националната ни еднаквост:

24.10.2022 г. 
1.а клас
Изработване на постер и книжки в часа по Изобразително изкуство, презентация за националните будители, отбелязване на празника с празненство, което ще се организира в класната стая. Учениците ще рецитират стихове за будителите и ще изпеят песента " Ден на будителите ". Учениците ще работят върху работен лист, отдаден на националните будители.
1.б клас
Малките първолаци изготвиха презентация, създадоха 3D картички с националните будители, табло за 1 ноември, работен лист за националните будители, с прочувствено празненство в класната стая /рецитал и песни за националните будители/ дребните възпитаници демонстрираха какъв брой доста знаят към този момент.
3.а клас
Танцова група " Пъстра китка ", в която вземат участие деца от 3.а клас с началник г- жа Рени Иванова ще се включат в тържеството, отдадено на националните будители. Учениците създадоха  презентация – „ 1ноември-защо би трябвало да сме горди? “, разучиха песента " Ден на будителите " и с нея поздравиха родителите, създадоха табла по случай празника.
Ресурсна група – създадоха табло и видеоматериал, отдаден на празника.

25.10.2022 година
Ученици от 7.в клас показаха в часовете на класния началник история на празника - Ден на националните будители  и приканиха учениците от прогимназиален стадий да разсъждават по въпроса " Кой е моят актуален будител? "
2. а клас 
" Кой е моят будител? " - диалог, портрет на национален будител - конкурс за рисунка.

26.10.2022 година - Литературен клуб,,Ботевци’’
Отбелязване на Деня на националните будители – Литературна полемика, декламиране на лирика за празника - 26.10.2022 година
Учители в групи за целодневна организация на образователния ден в шестите класове - урок по родолюбие. Участие взеха учениците от групите за ЦОУД – 6 клас с ръководители Велика Петкова и Николета Петрова. Урокът беше отдаден на Деня на националните будители. Учениците от най-старото Врачанско учебно заведение се срещнаха с историята на празника. Участваха в интерактивни игри свързани с него и взеха присъединяване във викторина отдадена на историята на учебното заведение. 
Игра 1
Открий съкровището - Учениците се разделиха на 4 тима. Трябваше да отидат до несъмнено място в учебно заведение и открият плик с информация за будителите от фотографията, с която да срещнат аудиторията.
Игра 2 - Нареди пъзела
Нареди от букви името на будителя, уточни фотографията му и открий неговите слова или част от произведение.
Шестокласниците изнесоха прелестен урок по родолюбие с думи, които оставаха в сърцата. Любознателните възпитаници и техните учители демонстрираха, че са модерни будители и че българският дух е жив. Благодарение на него съществува и през днешния ден българската нация, вярата  в непреходните полезности, в морала и добродетелите, непокътнати през вековете. 
По Национален парк " Заедно в изкуствата и спорта " ФУТБОЛНА АКАДЕМИЯ: присъединяване в училищен игри 2022/2023 по футбол. Заемане на 3-то място в крайното класиране! Учениците посветиха своето присъединяване и класиране на светлия празник.
9 часа – Радиопредаване, отдадено на празника от учениците от 7.б клас.
10.20 часа – Тържествен концерт пред основния вход на учебното заведение, в който вземат участие: креативна изява по Национален парк " Заедно в изкуствата и спорта " на ВГ " Весели звънчета ", с началник Веселка Александрова. Музикално - поетичната стратегия, която са подготвили учениците се състои от патриотични песни и стихове, посвети на националните будители. Програмата ще приключи със солово осъществяване на Виктория Адрианова с песента " Родна земя " ; креативна изява по Национален парк " Заедно в изкуствата и спорта " на Театрална група " Мечо Пух " с осъществяване на литературна комбинация със стихове за будителите с ръководители госпожа Милена Милчева и госпожа Мария Димитрова. Танцова група " Пъстра китка " с началник госпожа Рени Христова ще извърши два български национални танца. Учениците от 7.в клас с класен началник М. Тодорова, приготвиха за учениците от начален и прогимназиален стадий общоучилищно празненство, отдадено на Деня на националните будители. 
11.30 часа - Учениците от 8, 9, 10 и 11 клас ще дискутират в Аулата по тематиката: За Деня на будителите и обичайните български празници/За обогатяването на българската просвета с непознати празници, придобили интернационално значение.
12.30 часа – Среща с проф. доктор Иван Гаврилов с възпитаници от биологичната паралелка, ще се обсъдят значимите за младежите въпроси за положителната общообразователна и професионална подготовка за образование на медицински експерти, опциите за практическо образование в чужбина; мотивацията да учат биология и химия и желанието да се развиват в здравната специалност. Защо да останат в България след довеждане докрай на своето обучение?
16 часа – в двора на учебното заведение - „ Да се хванем на хорото “, осъществяване на маршова музика и хора от възпитаници на Средно учебно заведение „ Христо Ботев “-Враца. 

02.11.2022 година Литературен клуб,,Ботевци’’
Участие с рецитал на авторска лирика и прозаичност в регионалната среща на възпитаници, лауреати на национални и интернационалните състезания в областта на изкуствата, инициирана от РУО на МОН - Враца. 02.11.2022 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР