Първи манастир у нас въвежда режим на тока. Бачковският манастир

...
Първи манастир у нас въвежда режим на тока. Бачковският манастир
Коментари Харесай

Бачковският манастир затваря заради 20 000 лева сметка за ток


Първи манастир у нас вкарва режим на тока. Бачковският манастир e със сметка от 20 000 лв. за месец януари.

Причината за колосалната сума е това, че църквите и манастирите у нас заплащат индустриален ток. Светият Синод изиска с декларация до Комисията по енергийно и водно контролиране те да заплащат ток като битови консуматори.

Оттам дадоха отговор, че към сегашния миг няма законова опция църквите и манастирите да минат автоматизирано на битов ток, заяви Нова телевизия.

Оттук нататък монасите ще пестят, като действително съвсем затварят манастира - централният храм няма да се употребява, външни гости няма да се позволяват.

„ На първо място беше спряно посрещането на поклонници в Светата обител, защото огромна част от тези пространства няма по какъв начин да бъдат отоплени. Богослужението в централния храм беше прекъснато и службите се водят в един от параклисите. ”, изясни свещеник Сионий, свещеник на Бачковския и Троянския манастир. „ Една трета от канцелариите бяха затворени, а чиновниците събрани в една стая по трима-четирима. Социалният дом е изцяло затворен. Кухнята също беше лимитирана и мина на газ. Генералното решение, съгласно мен, е изцяло законово възможно. Ние желаеме токът за храмовете и манастирите да бъде ток за битови потребности, а не за промишлени ”, съобщи свещеник Сионий.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР