Първи април е денят на хумора, сатирата, забавата, шегата и

...
Първи април е денят на хумора, сатирата, забавата, шегата и
Коментари Харесай

Първи април по света: честит ден на шегата!

Първи април е денят на хумора, сатирата, забавата, шегата и лъжата!

Това е единственият ден в годината, когато можете да се пошегувате с приятелите си, да ги излъжете и изиграете напълно безнаказано! Дори е наложително да погодите номер някому.

Навсякъде по света честват първи април. Денят на смеха в другите страни носи собствен народен нюанс и характерен комизъм, характерен за всяка страна.

Ето по какъв начин се отбелязва този ден по света:

В Шотландия да вземем за пример първи април се чества два дни. Вторият ден от шегаджийския празник е отдаден за “задните” елементи на тялото – по гърбовете на хората да се закачат иронични надписи.

Във Франция този бит, най-вече градски, наричали “априлска риба”. Произходът му свързвали с времето на Карл IX, който през 1564 година издал ордонанс, предписващ да се придвижи началото на годината от 1 януари на 1 април. На идната година доста от поданиците на краля изпратили на своите другари новогодишни поздравления и дарове през април – в символ на митинг, или оставайки правилни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието “априлска риба” е изцяло почтено за сходни смешки и в бъдеще. И не са сбъркали. Традицията е още жива.

 Thinkstock

В Англия от почтеното “рибно” забавление израснал цялостен един Ден на всички глупци. От среднощ до 12 часа на обяд на 1 април всеки можел да се майтапи, надсмива, разиграва своите другари и познати. Този, който се хване на въдичката, посрещали с радостен смях и крясъци: “Априлски простак!” Една от най-големите измами на 1 април, за която дълго след това си спомняли вестниците и списанията, станала в Лондон през 1860 година, когато няколко стотици британски джентълмени и техните опърничави британски лейди получили предложения да отидат на “ежегодната тържествена гала по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауер в 11 часа сутринта на 1 април”.
 Мария Николова Мария Николова  Новата житейска философия на блаженството Edna предлага Новата житейска философия на блаженството
В Германия и Австрия считат 1 април за трагичен ден, а хората, родени на този ден за хора без шанс. Според преданието в този ден бил роден Юда – предателят и точно на 1 април дявол бил отлъчен от небето. В селата не работели, не започвали нови неща, не пускали домашните животни на открито. Възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да извършват неизпълними заръки (например, да купят от аптеката мехлем от комар).

Във Финландия денят на шегата и лъжата е нов бит, освен това с градски генезис, само че се е популяризирал и измежду селяните, попивайки самобитния комизъм на селските ергени. Свързан е със остарелия селски бит да пращат децата да извършват шеговити поръчения по време на сериозна селска работа – когато се мели зърното, колят животните. Пращали децата до прилежащия двор да вземат фиктивен инструмент – стъклени ножици, ъгломер за тор. Съседите сякаш си “спомняли”, че са дали инструмента на други и детето тръгвало към идващия двор. Дали пък по този начин не са желали просто да държат децата надалеч от рисковите неща и са ги щадели.

 Thinkstock

Ден на лъжата съществува и в азиатските страни. Но тъкмо определение за произхода на първоаприлските смешки и разигравания не може да се даде.

За още потребни и практични публикации харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР