Първатата една година от живота и особено първите няколко месеца

...
Първатата една година от живота и особено първите няколко месеца
Коментари Харесай

Новороденото - наддаване на тегло и хранене


Първатата една година от живота и изключително първите няколко месеца са интервалът на най-бурен напредък . Интензивно развиване претърпява и нервната система. Доброто наддаване на тегло е един от индикаторите, че детето е в положително здраве. Затова и при ежемесечните съвещания се мерят антропометричните индикатори – тегло, тъст, обиколка на глава, обиколка на гърди.

Ако детето наддава добре на тегло, значи то приема задоволително храна и я усвоява добре. Ако детето не наддава добре на тегло, е належащо да се потърси подлежаща причина за това. При кърмените бебета нормално се касае за незадоволително количество кърма . В тези случаи може да се наложи бебето да получава добавка от приспособено мляко.

Какво се случва при новороденото?

Непосредствено след раждането бебето спада на тегло . Това е физиологично положение, когато спадането е в границите на 5 до 10% от рожденото тегло. Обяснението е, че след раждането бебето губи част от телесните течности. Скоро то стартира да наддава и бързо преодолява първоначалня спад.

Когато загубата е над 10%, е належащо да се търси подлежаща причина и вероятно да се пуснат спомагателни проучвания. Около 5 до 7 дни след раждането бебето още веднъж стартира да качва тегло. То би трябвало да доближи рожденото си до втората седмица . Това значително зависи от усъвършенстването на техниката на кърмене, както от страна на бебето, по този начин и от страна на майката.

Кои са индикаторите, че бебето наддава добре на тегло?

Много родители първоначално мъчно се ориентират дали бебето получава задоволително храна, дали плаче поради това, че е гладно или по друга причина. С течение на времето последователно те се научават да разпознават другите типове рев. Показатели, че храната на бебето му е задоволителна и то наддава добре на тегло, са:
Броят на заменените памперси. Бебето би трябвало да „ мокри” по 5-6 памперса на ден. При изхожданията ситуацията е строго самостоятелно. Някои деца (особено кърмените) могат да се изхождат по огромна потребност след всяко хранене, а други – един път на ден или на няколко дни. Бебето е в положително въодушевление, спи умерено, а когато е будно – е интензивно. За първите три месеца то би трябвало да наддава по към 800 грама на месец.

Свързани публикации.. Наръчник за бебето - физическо развиване и хранене в първата половин година 0 Неправилното хранене на бебетата - причина за затлъстяване в зрелост 0 БЕБЕ: Хранене на бебето - през I месец 0

Признаци, че бебето е гладно , са:
То става неспокойно, раздразнително, плаче; Започва да смуче пръстите или юмручетата си; Прави засмукващи придвижвания с уста, които „ имитират” сукане; Върти главата наляво-надясно. Това е инстинктивно придвижване, чрез което детето открива гърдата на майката.

Какво да създадем, в случай че детето не наддава добре на тегло?

Ако имате някакви терзания, че детето не наддава добре на тегло, храната не му стига или не я усвоява добре, е належащо да се консултирате с лекуващия доктор. Той ще извърши обзор и при нужда може да назначи спомагателни проучвания.

Ако кърмите и не сте сигурни какво количество кърма изяжда бебето, може да проведете в домашни условия или в лекарския кабинет пробно кърмене . То се прави, като се мери тежестта на бебето директно преди хранене и след това незабавно след кърменето. През това време не би трябвало да се сменят облекла, памперси или аксесоари, които има по детето.

В първите седмици бебето би трябвало да изяжда по към 70-80 мл храна на кърмене, като количеството последователно се усилва до към 100-110 мл в края на първия месец.

През този интервал не може да се приказва за създаване на режим. Според актуалните рекомендации бебето би трябвало да се храни „ на поискване”. Кърмата се усвоява по-бързо от приспособеното мляко и детето огладнява на 2,5-3 часа. Постепенно то си построява режим на хранене на към 3 часа, първоначано 7-8 пъти на ден, а след това нощното хранене отпада. 3616
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР