Първата в света мумия на бременна жена беше открита в

...
Първата в света мумия на бременна жена беше открита в
Коментари Харесай

Откриха първата в света мумия на бременна жена

Първата в света мумия на бременна жена беше открита в хранилищата на Националния музей във Варшава от полски египтолози, заяви Полската организация по печата. Досега се считаше, че мумията е на жреца Гор-Джехути, живял през 1 век прочие Хр., предава Българска телеграфна агенция.

" Тази мумия се оказа в действителност изключителна. Досега не е бил регистриран нито един случай на мумифициране на бременна жена ", съобщи Войчех Ейсмонд, помощник на Института за източни и средиземноморски култури към Полската академия на науките.

Първите проучвания на находката стартират още през 2016 година. Именно тогава се схванало, че мумията принадлежи на жена, а не на мъж. Впоследствие учените употребявали рентген и томография, посредством които открили бременността.

Засега няма никакви данни за личността на покойницата, само че се смята, че тя е била част от елита на Древен Египет. Балсамирането е било направено по най-скъпата технология за това време.

Мумията е била пренесена в Полша от Египет в средата на 19 век за сбирката на антични артефакти на Варшавския музей. Йероглифите на саркофага съобщавали, че тялото принадлежи на жреца Гор-Джехути. В сбирката на Националния музей във Варшава находката е била предадена през 1917 година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР