Първата стъпка към подобряването на финансовото състояние е воденето на

...
Първата стъпка към подобряването на финансовото състояние е воденето на
Коментари Харесай

Пет полезни съвета за планирането на семейния бюджет

Първата стъпка към подобряването на финансовото положение е воденето на точна отчетност за приходите и разноските. Втората е съставянето на проект за тяхното ръководство. Ако съумеете да осъществите и двете, ще можете да се справите доста по-успешно с персоналния си бюджет, написа Makretwatch.

Над две трети от американците признават, че нямат навика да водят точна сметка за фамилните доходи и разноски. Много хора пък настояват, че са се опитвали, само че не са се справили с осъществяването на личните си проекти.

Изданието обобщава пет скъпи съвета, които ще ви оказват помощ да подобрите персоналното си финансово обмисляне.

1. Проследявайте всеки доход и разход, с цел да разберете къде отиват парите ви

Може да звучи изненадващо, само че в действителност има сериозна разлика сред действителните разноски, които хората вършат и това, което си мислят, че харчат. Когато видите числата "черно на бяло ", резултатът от време на време може да бъде много отрезвяващ.

Една добра насочна точка е да започнете да записвате всички свои разноски. За благополучие в днешно време няма да ви се постанова да изписвате по няколко бележника или да пазите касови бележки. Вече има десетки комфортни мобилни приложения, в които можете да въвеждате и да следите всяка покупка.

Следващата стъпка е да групирате разноските си в три съществени категории. В първата влизат закрепените разноски, които плащате всеки месец - наем, ипотека, битови сметки, лизинг на автомобил, вноски по заеми и така нататък Във втората попадат целевите фондове - парите, които заделяте в спестовната си сметка, вноските за пенсия и средствата, които заделяте за непредвидени случаи.Третата категория включва всичко останало - разноските за храна, развлечения и персонални потребности.

След като изчислите всичко това, би трябвало да отговорите на следния въпрос - остават ли ви допълнитени средства? Ако отговорът е "не " и изключително в случай че се окаже, че разноските надвишават приходите, не трябва да се паникьосвате, тъй като съвсем постоянно има благоприятни условия за намаляването на сумите в другите пера от фамилния бюджет.

2. Намаляване на разноските

След като към този момент имате точна визия за своите разноски на месечна база, можете да се опитате да намалите някои от тях. Можете да вземем за пример да се свържете с интернет доставчика си или с мобилния оператор и да се опитате да договорите по-изгоден абонаментен проект. Същото важи и за всички останали услуги, които ползвате - карти за фитнес, кредитни карти и даже наема на жилището.

Статистиката демонстрира, че 69% от хората, които са поискали понижаване на лихвата по кредитната си карта, са постигнали триумф. Но единствено 25% от всички картодържатели да прибегнали до сходна стъпка, написа Marketwatch.

Много от ежедневните разходи, за които в доста случаи даже не се замисляме, също могат да бъдат лимитирани доста. Ако обядвате в заведения единствено по три пъти в седмицата, а в останалите дни си приготвяте домашна храна, можете да спестите по над 100 лв. на месец.

3. Поставяйте си съответни финансови цели

Независимо дали става въпрос за намаляване, рационализиране на спортната форма или увеличаване на банковата сметка, слагането на съответни цели постоянно дава по-добри резултати. За страдание 34% от хората нямат проекти за финансовото си бъдеще, демонстрира статистиката.

Какви могат да бъдат финансовите ви цели? Може да вземем за пример да ви следва да извършите сериозен разход за женитба, пътешестване или покупка на ново жилище. Пътят за постигането им нормално включва икономисване и рационално вложение, само че когато поставите съответна сума (или я разделите на няколко стъпки), фокусът и мотивацията се усилват доста.

Първият ви приоритет би трябвало да бъде основаването на "фонд за незабавни случаи ". Дори да не разполагате с кой знае какви средства, заделянето на 500 или 1000 лв. "за черни " дни може да бъде постижима задача. Когато приходите ви се усилят и заплащането на отговорностите е овладяно, можете да се опитате да спестявате и по-агресивно. Целта е достигнете размер на "спешния фонд ", с който да можете да покриете главните си разноски за най-малко шест месеца.

Финансовите специалисти считат, че няма нищо неприятно в това да преследвате по няколко финансови цели по едно и също време. В множеството случаи това даже е целесъобразно. Не нужно да вземем за пример да изчистите всичките си задължения и да натрупате авариен финансов фонд за шест месеца, с цел да започнете да спестявате за пенсия. Това би означавало да изгубите доста време и евентуални доходи. По-добре да започнете да инвестирате с дребни суми, вместо да се откажете напълно и да чакате "по-добри дни ".

Повече четете ТУК
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР