Първата спирка на новият видински митрополит Даниил на видинска територия

...
Първата спирка на новият видински митрополит Даниил на видинска територия
Коментари Харесай

Протестиращи посрещнаха новия митрополит Данаил

Първата спирка на новият видински митрополит Даниил на видинска територия обаче бе на входа града, при взели участие в митинга през днешния ден локални поданици, които го посрещнаха по остаряла българска традиция с самун и сол.

Преди това той бе посрещнат от първото село на Видинска епархия - Сумер, а по-късно и от миряните в Монтана.

Митрополит Даниил дойде към 16.00 часа пред централния площад "Бдинци " във Видин, съпроводен от краткотрайно ръководещият видинска епархия врачански митрополит Григорий, където бе посрещнат от кмета на града Огнян Ценков и регионалния шеф Албена Георгиева.

На тържествената гала на площад "Бдинци " кметът и регионалният шеф на Видин пожелаха на новият митрополит сполучливо ръководство на епархията. Даниил съобщи, че не може да скрие вълнението и духовната си наслада от първата среща с жителите на Видинската епархия и ще работи да бъде заслужен правоприемник на всички архиереи на епархията от предишното.

В приветствието си към митрополит Даниил, кметът Огнян Ценков съобщи, че наличието през днешния ден на толкоз доста хора на площада във Видин е явен знак, че видинчани почитат християнските полезности. Пример за това е и отношението на локалните хора към православните храмове, измежду които величествено се откроява катедралния храм "Св.Димитър " във Видин, издигнат с напъните на всички поданици.

Областният шеф на Видин Албена Георгиева пожела на новия митрополит да работи освен за богатството на живеещите във Видинска епархия, само че и за богатството на христолюбивия български народ и в интерес на благото ни родно място.

Митрополит Даниил съобщи, че Видин е град с хилядолетна история, с който от през днешния ден му следва да свърже вечно живота си и служението на Христа и Светата черква. Той разгласи, че още от първия си ден тук във Видин е подготвен да стори всичко, с цел да продължи и разшири, съгласно силите си и опциите си, делото на всички негови велики прародители, заемали видинския митрополитски трон.

След тържествената гала на площад "Бдинци " литийно шествие се насочи към катедралния храм "Св.Димитър ", където се състоя чин на въдворяването на Видинския митрополит Даниил.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР