Първата си среща проведе Общественият съвет за българите в чужбина

...
Първата си среща проведе Общественият съвет за българите в чужбина
Коментари Харесай

Общественият съвет за българите в чужбина към вицепрезидента проведе първата си среща


Първата си среща организира Общественият съвет за българите в чужбина към вицепрезидента Илияна Йотова. „ Целта ни е да работим и да вършим политика с нашите сънародници за България “, означи вицепрезидентът.

В Съвета вземат участие представители на изпълнителната власт, водещи учени, политолози, академични преподаватели, публицисти и общественици, оповестиха от прессекретариата на президента.

Разисквана бе огромна група проблеми пред сънародниците ни – от представителството на нашите общности зад граница, проучването на български език и българските образователни стратегии, до проблемите с българското поданство. Амбицията е с общите старания на институциите да бъде основан указател на българските организации в чужбина.

Един от изводите на Обществения съвет е незабавната нужда от смяна в законодателството, отнасящо се до българите зад граница. Споделена бе паниката от закриването на лекторати по български език във водещи европейски университети, за които се оказва, че даже няма наложителна нормативна база.

На срещата бе разискван и въпросът за реализацията на студентите, които приключват висши образователни заведения със средства, отпуснати от страната ни. „ Ние не знаем къде са тези младежи, по никакъв метод нямаме отношение към тях, а те са потенциал, който страната може да употребява “, посочи Илияна Йотова.

Общественият съвет ще заседава в цялостния си състав един път месечно и ще слага обществено въпроси, касаещи българските общности. Ще продължи работа по тактиката от 2014 година, която няма развиване от приемането си до момента. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР