Първата регистрация на автомобили да се извършва не от КАТ,

...
Първата регистрация на автомобили да се извършва не от КАТ,
Коментари Харесай

Замислят грандиозна промяна в КАТ, която касае всички шофьори

Първата регистрация на коли да се прави не от КАТ, а от частни компании, които разкрият специфични пунктове за идентификация и инспекция на техническата редовност. Това планува планът на Закон за пътните транспортни средства, оповестен за публично разискване, написа "Труд ".

Законът е нов и е последният от трите, на които би трябвало да се раздели в този момент настоящият Закон за придвижване по пътищата (ЗДвП). Първите два плана – на предстоящ ЗДвП и на Закон за водачите МПС, бяха пуснати за разискване още през януари т.г.

Третият план се забави повече от 6 месеца, точно поради разногласията сред “Пътна полиция” и Изпълнителна организация “Автомобилна администрация” – някогашните КАТ и ДАИ, кой да прави първичните регистрации.

Според специалисти планът задоволява и лобистки ползи на компаниите, които внасят коли и имат лични бази за гаранционно обслужване. Те ще получат бизнес за милиони като отварят и частни пунктове.

В претекстовете към плана е записано, че годишно в България се правят 300 000 нови регистрации на транспортни средства, от които към 40 000 са фабрично нови, останалите са импорт втора употреба, основно от страни от Европейски Съюз.

Затова било от извънредно значение да се увеличи контролът на инспекциите за техническа редовност, което щяло да усъвършенства и качеството на въздуха, и сигурността по пътищата.

Но въпреки всичко с отварянето на частни пунктове каналите на КАТ няма да останат празни. 28-те бази на “Пътна полиция” в страната ще получат лицензи, каквито имат и частниците, с цел да преглеждат и записват служебните коли от своето и други ведомства и структури, свързани с националната сигурност, се споделя в плана.

Шпионската Държавна организация “Технически операции” (ДАТО), която се занимава със следене, подслушване на телефони и дебнене в интернет, ще си направи личен пункт, тъй като никой не трябва да знае с какви коли, микробуси или мотори работи.

Всяко транспортно средство, влезнало в България, ще получава паспорт от автомобилната администрация още преди да се е сдобило с български номера. За всички останали 3 638 720 автомобила в страната (данните са за 2018 г.) инспекторите са длъжни да поддържат указател с техническо досие за всяка кола.

Ще се записват всички показания от периодическите прегледи, има ли промени в структурата, какъв брой демонстрира километражът, претърпяло ли е произшествия и какви поправки са правени.

Регистърът на ДАИ ще обменя данни с регистъра на КАТ, който ще продължава да съществува, като е в него към момента ще се записва собствеността на транспортното средство.

Когато получи документите от частния пункт, притежателят на преди малко купената от вносител кола, отново ще върви в КАТ, само че без самия автомобил. От плана не излиза наяве къде ще се инсталират табелите – дали в частния пункт или още веднъж в КАТ, само че този въпрос ще бъде организиран по-късно с разпоредба на вътрешния и транспортния министър.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР