Първата ракия в света е сварена в България преди 1000

...
Първата ракия в света е сварена в България преди 1000
Коментари Харесай

SBS News: България е родината на ракията

Първата ракия в света е сварена в България преди 1000 години, заяви. Популярната алкохолна напитка съществува от епохи в Европа, водейки началото си от България през 11-и век, осведоми читателите си известното австралийско издание.

Медията оповестява и че македонци са разкрили първата ракиджийница в Сидни. 25-годишният Моник Сутевски и 27-годишният му братовчед Джеймс Пройцевски решили да основават ракия по време на експлоадирането на пандемията през 2020 година

Сутевски, който е квалифициран юрист, се причисли към Пройцевски, с цел да стартира от нулата и да научи да вари ракия, което е традиция от пет генерации в тяхното семейство.

„ Решихме, че в случай че не се научим по какъв начин да го вършим в този момент, тогава няма да можем да предадем рецептата или традицията на нашите деца “, споделя Пройцевски, съосновател на компанията за варене на ракия „ ДНК “.

В нея се създава обичайна балканска плодова спиртна напитка, която е 40-градусова. Австралия създава едни от най-хубавите сортове грозде в света.

„ Искахме да създадем артикул, употребявайки това, което имаме тук, в Австралия, само че с обичайната рецепта “, споделя Пройцевски.

„ Има толкоз доста качествени храни и питиета от толкоз доста разнообразни страни, които са неизползвани тук, в Австралия. Вярваме, че ракията е една от тях. Ракия се употребява в религиозни ритуали на всички Балкани. Това е напитката по желание за наздравици на сватби, предлага се като пиво за добре пристигнали на гостите, посещаващи дома ви, и се любува в умерени количества на вечеря с предястия.

„ Ракия се пие всъщност, с цел да чества моментите от живота “, споделя Сутевски. „ Това е доста емблема на тази културна еднаквост и заедност, която значи обич, наслада и съчувствие.”
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР