Кога да видите суперлуните през август и рядката синя луна

...
Първата пълна луна през август, известна още като Луната на
Коментари Харесай

Първата пълна луна през август, известна още като „Луната на есетрата“, ще блести ярко в небето във вторник вечер.

Ще изглежда по-ярка и по-голяма от средното пълнолуние. Пълнолунието на 1 август е второто от четирите последователни суперлуни, които се случват, когато орбитата на Луната е най-близо до Земята по същото време, когато луната е пълна. Суперлуните са с около 16% по-ярки от средната луна.

Суперлуната ще бъде още по-близо в нощта на 30 август, защото ще бъде рядка синя луна, която се получава, когато има две пълни луни в един един месец. Синята луна не е синя на цвят, според НАСА.

следващата синя луна след тази на 30 август ще бъде през май 2026 г.

Последната от четирите последователни супер луни тази година ще бъде „Луната на реколтата“ на 28 септември.

>

Първото пълнолуние през август се нарича „Луната на есетровите риби“, тъй като есетровите риби се ловят най-лесно през тази част от лятото в Големите езера и езерото Шамплейн, според Алманаха на фермерите. Тази година „Есетровата луна“ беше предшествана от „Бук луната“.

Изгревът на първата суперлуна за август ще може да се види след 20:00 часа. във вторник. Уеб страницата на фермерския алманах показва конкретни часове за различни пощенски кодове.

Първата августовска суперлуна също ще повлияе на метеорния поток Персеиди, който включва 50-100 „падащи звезди“ на час в разгара си. Дъждът ще достигне своя пик на 12 и 13 август. Въпреки това ще бъде трудно да се види поради яркостта на луната.

„За съжаление, тазгодишният пик на Персеидите ще види най-лошите възможни обстоятелства за наблюдателите“, каза в блог астрономът от НАСА Бил Кук, който ръководи Службата за околна среда на метеороидите в Центъра за космически полети Маршал на НАСА в Хънтсвил, Алабама пост.

„Повечето от нас в Северна Америка обикновено биха виждали 50 или 60 метеора на час“, каза Кук, „но тази година, по време на нормалния пик, пълната Луна ще намали това до 10-20 на час в най-добрия случай."

MoonSpaceNASAАлиза Часан
Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР