Първата офшорна вятърна ферма в Средиземноморието се издига от плитчините

...
Първата офшорна вятърна ферма в Средиземноморието се издига от плитчините
Коментари Харесай

Средиземно море се сдоби с първия офшорен вятърен парк

Първата офшорна вятърна плантация в Средиземноморието се издига от плитчините край Италия, а турбините ѝ са знак на вяра за Европа , която страда от енергийна рецесия, изострена от войната.

Паркът ще се простира от пристанището в Таранто - град в южната част Италия, който е обиден от нездравословен стоманодобивен цех и безработица, само че в този момент е в центъра на конкуренцията за увеличение на зелената сила в страната.

" Това е огромен късмет да променим мнението си за възобновимите енергийни източници ", споделя Фабио Матакиера , деятел в Таранто, където туморите при децата са доста над междинното равнище, а бедните локални поданици са принудени да работят в мръсната енергетика.

Нахлуването на Русия в Украйна през февруари принуди Европейски съюз да обещае да понижи внезапно зависимостта си от съветския газ и да разшири по-бързо добива на чиста сила, с цел да компенсира това.

Италия е един от най-големите потребители на газ в Европа, който сега съставлява 42% от енергийното ѝ ползване. Тя внася 95 % от потребления газ, като 45 % от него идва от Русия.

" Ускорените вложения във възобновими енергийни източници... остават единствената основна тактика в дълготраен проект ", съобщи министър председателят Марио Драги пред Народното събрание предходната седмица, а Рим възнамерява до 2025 година да спре да употребява съветски газ.

Докато спорът в Украйна бушува, кабинетът на Италия утвърди построяването на шест нови вятърни парка на сушата - от Сардиния до Базиликата, и пое ангажимент да разкрие " няколко десетки гигавата офшорна вятърна сила ".
Дълбоки води

Офшорната централа е по-сложна за създаване: междинната дълбочина на водата в Средиземно море е доста по-голяма, в сравнение с в региони като Северно море, което затруднява и оскъпява инсталациите, инсталирани на дъното.

Освен това Средиземно море е един от най-натоварените водни пътища в света, а също така е и морето в Европа, което е най-податливо на съществени климатични промени.
Но изобретяването на плаващите турбини усили капацитета му.

По информация на асоциацията WindEurope Франция неотдавна е провела първия в света търг за плаваща офшорна вятърна електроцентрала с търговски размери, а други средиземноморски страни като Гърция и Испания също възнамеряват търгове за огромни планове.

След като бъде приключена, фермата Beleolico край пясъчния плаж на Таранто в Пулия, в подножието на италианския полуостров, ще има 10 турбини, закрепени за дъното. Всички те ще могат да зареждат 21 000 жилища.

Компанията Renexia, която стои зад плана, твърди, че има проекти и за голям плаващ вятърен парк със 190 турбини край остров Сицилия, който ще създава сила за 3,4 милиона фамилии и ще сътвори стотици работни места.

Проектът срещна известна опозиция от страна на локалните поданици , които са уверени, че той ще скапе гледката от туристическите точки, макар че генералният управител на Renexia Рикардо Тото съобщи пред Агенция Франс Прес, че планът ще бъде " на практика незабележим " от брега.
Известно е, че търсачите на съкровища откриват потънали антични артефакти край крайбрежията на Сицилия, само че на въпросното място няма такива, сподели той.
Турбините могат също по този начин да усилят, а не да увредят биоразнообразието, като работят като изкуствени рифове.

Италианското министерство на екологичния преход е получило 64 заявки за интерес към плаващи офшорни вятърни електроцентрали , само че броят на плановете, които се задържат от администрацията, е " замайващ ", считат от WindEurope.

Проектът Beleolico, който Renexia се надява да бъде пуснат в употреба през май, е изграждан в продължение на 14 години.
Ръководителят на " Грийнпийс " - Италия Джузепе Онуфрио дефинира закъсненията като " неуместни ".

" Някои (ферми) са позволени след шест, седем години, а технологията се трансформира от година на година и по тази причина съществува риск централите да бъдат позволени, макар че са остарели. "

Драги упорства, че държавното управление " работи за усъвършенстване на процедурите, понижаване на бюрокрацията и ускорение на вложенията ".
Но Давиде Табарели , професор по стопанска система и началник на енергийния мозъчен концерн Nomisma Energia, съобщи пред Агенция Франс Прес, че е " учуден и слисан ", когато вижда, че Драги разказва възобновимите енергийни източници като " единствената основна тактика ".

Beleolico - знак на офшорния капацитет на Италия, " непрекъснато се подмята като директно решение на енергийната рецесия и на обстоятелството, че можем да се оправим без газ, изключително съветски газ ".

Но има няколко " съществени казуса ", счита той. Не на последно място са компликациите при съхранението на вятърната сила , защото не съществуват подобаващи акумулатори, което води до загуба на сила.

Обещанието на Рим, че се готви да спре газа, с цел да накаже Кремъл, е удивително, добави той, " като че ли след 30 години обещания за възобновими енергийни източници казусът може да бъде решен в границите на няколко седмици ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР