Първата годишнина от началото на руската инвазия в Украйна на

...
Първата годишнина от началото на руската инвазия в Украйна на
Коментари Харесай

Войната преобърна животите им: Четири невероятни истории, свързани с Украйна

Първата годишнина от началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари бе мотив за доста равносметки, разбори, прогнози и систематизирания. Но както споделя турската писателка Елиф Шафак в есето си „ Как да запазим разсъдъка си във време на разцепление ”, за същинските измерения на една нещастието човек си дава сметка когато чуе не систематизирания и разбори, а обособени истории на засегнатите от тази покруса. Като тези на Джулия, Фуминори, Умид  и Степан, въвлечени по един или различен метод във войната в Украйна, написа Българска телеграфна агенция.

Джулия Скиф –  отхвърлената италианска пилотка, намерила щастието в Украйна

След съветската инвазия в Украйна украинските управляващи приканиха всички чужденци, които желаят да се бият на украинска страна, да се причислят към новосформирания украински доброволчески легион. Почти незабавно, още през април предходната година, на апела откликна и 24-годишната италианка Джулия Скиф. За малко време тя се трансформира в един от най-известните доброволци в легиона. Италиански медии дълго писаха за нейното присъединение към силите на Киев. Самата Скиф даже се включи в репортажи от Украйна по някои италиански телевизионни стратегии. По време на тях тя сподели, че ще бъде пратена в град, който е под блокада.

За италианските медии Джулия Скиф е остаряла познайница. Тя е от Мира в провинция Венеция и е учила във военното летателното учебно заведение в Латина. Там тя е била подложена на обред за новобранци, включващ боричкане в стена, удари с тънка пръчка и мятане в басейн. За разлика от другите новобранци Скиф не поискала да резервира в загадка това унизително принуждение и подала недоволство до управлението на учебното заведение. Така този случай стана водеща тематика за италианските медии, а Скиф се трансформира в икона на битката против издевателството в образователните заведения, изключително във военните учебни заведения.

Но Джулия заради същата причина си завоюва и много врагове,

като някои от тях извадиха нескрито изобличителни фрагменти, които демонстрират, че тя самата се е присъединила в унижаващ обред за бойно кръщене на друга новобранка в учебното заведение в Латина. След като полемиката поутихна Скиф постъпи във военновъздушната академия в Поцуоли, откъдето след известно време бе отстранена за некадърност да упражнява специалността на боен водач. Самата тя съобщи, че е била обект на дискриминация поради битката ѝ против издевателството на новобранците в средите на военновъздушните сили. Заради тази битка по думите ѝ, тя е била наказвана несправедливо в академията в Поцуоли и най-после несправедливо е била оповестена за негодна за боен водач. Скиф оспори пред съда това решение, само че в последна сметка не съумя да завоюва делото. Мнозина застанаха на страната на Джулия по време на цялата тази дискусия и укориха правосъдната система в Италия, че не съумява да се оправи с този жанр закононарушения. Но мнозина хвърлиха виновността и върху Джулия, казвайки, че тя е била фактически негодна за специалността на боен водач и не е приела отхвърлянето си от академията.

Когато стана ясно, че Джулия се причислява към задграничния доброволчески легион в Украйна, мнозина в Италия ѝ се възхитиха .

А бащата на Джулия сподели, че е доста горделив от нея. Но мнозина я укориха, че търси мимолетна популярност, че не е претърпяла унижението да бъде отхвърлена като водач в Италия и по тази причина употребява войната в Украйна, с цел да осъществя неосъществените си пилотски упоритости.

През октомври, след няколко месеца на фронта в Украйна Джулия се прибра за малко в Италия .

Пред медиите тя описа тогава, че е част от специфичните сили на интернационалния легион в Украйна. Скиф показа, че е била пращана на разследващи задачи оттатък фронтовата линия. Запитана дали е умъртвила някого в Украйна, младата жена сбито отвърна: „ Аз съм боец ”, без да прецизира дали това значи, че е умъртвила или не съперник. По време на този неин престой в Италия Джулия взе участие в протест против съветската експанзия в Украйна, проведен от Християнската асоциация на украинците в Италия.  

Тя приказва на проявата, а след това пред публицисти показа, че се е почувствала в действителност оценена и съобщи: „ Мисля, че Италия изгуби един отличен военнослужещ ”. Това изявление някои в Италия възприеха като главозамаяна похвала, а други се подиграха с него. Но Джулия продължи и да печели поддръжници за своята идея.

На 15 февруари италиански медии оповестиха, че Джулия Скиф се е омъжила в Украйна .

Медиите разгласиха и видео, на което се виждат щастливите младоженци. От него излиза наяве, че брачният партньор на Джулия е израелец на име Виктор с украински корени, който също е част от задграничния легион и е на 29 години. Двойката сключила брак на 14 февруари, празника на влюбените Свети Валентин. Във видеото Джулия също така описа, че към този момент не е военнослужеща в задграничния легион, а дружно със брачна половинка си са основали асоциация “Cloud Walker ”, която провежда благотворителни акции и събира всичко належащо на военните на фронтовата линия, за ранените в лечебните заведения и за възрастните и самотни украинци, живеещи в зоната на окупираната от съветски сили Запорожка АЕЦ. Джулия и брачният партньор ѝ, които в този момент живеят в град Днепър (Днипро на украински), обмисляли и да разширят активността на асоциацията си, като провеждат полева болница и основат сиропиталище. Сега Джулия, чието бойно име е Кида, и Виктор, чието бойно име е Вълка, възнамеряват да се върнат в Италия, с цел да сключат църковен брак във Верона.

Фуминори Цукико  - японският пенсионер, трансформирал се в воин на Харков



Седемдесет и пет годишният японски пенсионер Фуминори Цукико обикалял Европа предходната година, когато Русия нахлу в Украйна. По това време той се намирал в Полша и първата му мисъл била не да избяга през глава от региона, а в противен случай да отиде в Украйна, с цел да оказва помощ на украинците. Първо стигал до Киев, а оттова навлязъл надълбоко в горещата зона и отишъл в Харков. Там той останал дружно с елементарните хора, които са избрали да не изоставен града си.  Заедно с тях той живеел месеци наред в бомбоубежищата или в метрото, като през това време той приготвял храна за укриващите се там. Освен това посредством интензивна акция в обществените мрежи Фуминори се снабдявал с сложни за намиране лекарства и даже с играчки за болните и децата в Харков.

Днес Фуминори споделя, че няма да се върне в родината си, че обича Украйна и има вяра ,

че един ден опустошените от войната обитаеми места ще бъдат възобновени. Японският пенсионер даже е продал дома си в Япония. Заради напъните си за подкрепяне на елементарните украинци в Харков той получи и формалните благодарностите на украинските управляващи, изразени от представителя на украинското вътрешно министерство Антон Герашченко, която го назова същински воин.

Умид Исабаев –  узбекистанският артист, който разбра какъв брой мъчно е да бъдеш двойник на Зеленски

Умид живеел като мигрант от Узбекистан в Москва, където работел като бояджия. Приликата му с украинския президент Володимир Зеленски била видяна инцидентно в метрото от хора, свързани с съветските киносреди и през 2019 година му била препоръчана роля в съветска версия на украинския сериал „ Слуга на народа ”, с който същинският Зеленски закупи международна популярност, преди да бъде определен за президент на Украйна. Постепенно славата на Умид повишена и той се трансформирал в формален двойник на Зеленски, като попаднал и в елитния кръг на формалните двойници на национални водачи, които постоянно си провеждат и годишни срещи на върха.

След приключване на контракта му в Москва Умид бил поканен от украинските управляващи да се реалокира в Киев и го направил през 2021 година

Там получил общинско жилище и там го заварила и войната в Украйна. Тогава съветски сътрудници се пробвали за вербуват Умид за пропагандни цели и той осъзнал, че оставането му в Киев към този момент не е допустимо. Тогава на помощ му се притекли неговите „ сътрудници ”, двойниците на съветския президент Владимир Путин и на севернокорейския водач Ким Чен-ун, известни с креативните псевдоними Стив Поланд и Хауърд Екс. Те съумели да провеждат извеждането на Умид от Киев в Полша, където в този момент той живее, като мигрант.  Умид продължава да се препитава с фалшификати на Зеленски, само че прецизира, че не взе участие в нищо, което би могло да бъде възприето като проруска агитация.

Степан – украинският котарак и блогър, спечелил си международна популярност около войната в Украйна
               

Котаракът Степан е украинска улична котка, открита от жителката на Харков Анна през 2008 година Предполага се, че той е на към 15 години. Степан живеел със стопанката си в квартала Салтивка на Харков. Постепенно Анна решила да трансформира Степан в звезда и почнала да го снима и да поства фотосите му в особено основани на негово име профили в обществените мрежи Туитър и Инстаграм. През 2019 година Степан се сдобил и с акаунт в Тик Ток и последователно се трансформирал и в инфлуенсър в Украйна най-много поради нетипичното си за котка успокоение, мъдрото си лъчение и блажените пози, които заемал покрай чаша с вино или отрупана с блюда софра. По време на Коронавирус пандемията и локдауните в Украйна Степан почнал да се появява съвсем всекидневно в занимателни видеа в сметките си и си спечелил милиони почитатели. А през 2021 година даже съветският интернет бил запленен от украинския котарак-инфлуенсър. Котаракът се е появявал и в рекламен клип за чанта на „ Валентино ” и в пост на Бритни Спиърс.

Войната в Украйна обаче трансформирала нещата за кариерата на Степан .

Първоначално той и собственичката му Анна се укрили в бомбоубежище в Харков, само че след това бранители на животните съумели да провеждат бягството на двамата в Полша. Оттам Световната асоциация на инфлуенсърите и блогърите изтеглила Степан и Анна във Франция, където те били подслонени в Ница. Цялото това дълго пътешестване Степан е „ разказал ” в детайли от първо лице в сметките си в обществените мрежи.

В Ница Степан траял интензивността си на котешки инфлуенсър и блогър .  

На 18 май котаракът получи и премията за най-хубав международен инфлуенсър по време на церемонията в Кан на връчването на Световните награди за блогъри и инфлуенсъри.

От Франция Степан и неговата собственичка организирали акция за събиране на помощи за украинците, предпочели да останат в родината си макар войната. Те съумели да съберат 10 000 $.

През август стана ясно, че собственичката на котарака е осиновила и женска котка Стефания ,

която бе показана като избраница на върлия ерген Степан. А през септември пък стана ясно, че Степан и собственичката му са се върнали в последна сметка в Украйна. Заедно с тях пътувала и котката Стефания. Те отседнали в Лвов, където траяли да се занимават с набиране на средства за украинците и даже за украинските зоопаркове. Една от акциите им събрала 15 000 $ за животните от зоопарковете в Николаев и Харков.

През ноември котаракът Степан бе „ назначен ” за всекидневен дипломат на министерството на културата

и осведомителната политика на Украйна като част от акцията на ведомството за избавяне на украинската просвета.

В началото на актуалната година Степан блестна на корицата на монакското издание „ Таймс ”.

А на 17 февруари в профила на котарака в Инстаграм се появи фотография, на която той гледа тъжно опожарен от обстрел жилищен блок. От тази фотография неговите фенове направиха извода, че Степан още веднъж е в Харков и възприеха това като мотив за вяра, че скоро нещата ще се трансформират и войната ще завърши.

На заглавната фотография: Полицейски чиновници преглеждат събрани фрагменти от руски ракети, блъснали Харков, Украйна, 3 декември 2022 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР