Първата година на малките котета е една от най-важните за

...
Първата година на малките котета е една от най-важните за
Коментари Харесай

Кога и защо трябва да водите котката на ветеринар

Първата година на дребните котета е една от най-важните за тяхното здраве. През нея стопаните би трябвало да се погрижат за тях, като ги предпазят от всички рискови котешки болести, както и да укрепят към момента нежния им имунитет. За това се постанова и по-честото посещаване на ветеринар.

Заедно с грижите по отношение на храненето на котетата новите стопани би трябвало да се погрижат за доста неща, измежду които и това къде ще вървят до тоалетна, с какво ще играят, както и това да управляват и поддържат здравето ѝ.

Още при избора на коте би трябвало да обърнете внимание на някои физически белези. Разгледайте дали има недостатъци по лапите, опашката и гръбнака. Важен миг е и козината и очите им. Проверете и ушите и дали в тях има черни или кафеникави корички във външния слухов канал.

Уверете се, че в носа и устната празнина няма тайни, зачервявания, язви на венците и езика. Ако нищо от тези обезпокоителни детайли не е налице, то значи вашето животно е клинично крепко. Но в случай че все пак се съмнявате, може да заведете котката на ветеринар или да извикате експерт вкъщи.

Повечето ваксини за котки са профилактични. Днес те са поливалентни, като в една доза ваксина се съдържат антигени от няколко болести. Котето се имунизира на 2-3 месечна възраст. Единственото изискване на имунизацията е преди всяка процедура животното да е в клинично крепко.

Обикновено 7-10 дни преди хипотетичната имунизация се организира профилактично обезпаразитяване на котето. За задачата на котката се дава противопаразитен ветеринарен препарат под формата на таблетка или суспензия. Дозата се дефинира съгласно килограмите на животното. Ако се откри, че то не е в клинично крепко, не предстои на имунизация, до момента в който не се избави изцяло от паразитите.

 Ветеринар за котки

Ваксинации не се вършат незабавно след преместването на ново местообитаване, след прегряване, преохлаждане или всякакво друго събитие, предизвикващо стрес. Всяко едно от тези условия може да обезсили успеваемостта на имунизацията.

През първата година схемата на имунизацията за множеството ваксини е идентична. Първата се прави на 2-3 месечна възраст. Тя е срещу панлевкопения, калцивироза, ринотрахеит. Следващата е след 21-28 дни със същите съставни елементи, както и първия път.

Третата ваксина се прави един път в годината със същите съставни елементи, плюс бяс. Подробни сведения за обезпаразитяването и имунизациите на котката наложително се нанасят във ветеринарния паспорт на животното, както за всички останали интервенции, които претърпява.

Сред рутинните интервенции при развъждане на котка, в случай че не се възнамерява постоянна активност, се предлага кастрация на котката на възраст до 7 месеца.

Възрастните животни пък се водят годишно на ветеринар за профилактичен обзор и имунизация.

Не би трябвало да се не помни и постоянното обезпаразитяване. Освен това след третата година на мъжките и женските котки всяка година се прави разбор на урина за управление и предварителна защита на уролитиазата.

Вече знаете по какъв начин и за какво да водите котката на ветеринар. Спазвайте съзнателно рекомендациите и ще се радвате на здрав любим.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР