Първата фаза за изпълнение на проучвателен мандат бе финализиран вчера,

...
Първата фаза за изпълнение на проучвателен мандат бе финализиран вчера,
Коментари Харесай

Изправени ли сме пред конституционна криза заради проектокабинета...

Първата фаза за осъществяване на изследователски мандат бе финализиран през вчерашния ден, откакто Мария Габриел върна директория с имена на министри на президента Румен Радев. „ Във втората фаза претендентът за министър-председател би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание и към този момент по негово предложение да бъде определен Министерският съвет ”, съобщи конституционалистът доцент Наталия Киселова.  

По думите й към този миг от ГЕРБ имат опция да подменят в началото подадените имена за министри в досието до президента. Стъпка, която евентуално ще подхващат, защото още през вчерашния ден стана ясно, че 11 от препоръчаните от тях министри въобще не са давали единодушие това да се случи. „ Когато сменяш повече от половината… Това дали е сполучливо завършил изследователски мандат ”, реторично попита тя.

 

Киселова изрази мнение, че нарушаване е осъществено още при правенето на листата. „ Начинът, по който тя беше употребена или подтикната да взе участие в тази процедура, я докара до това да наруши Конституцията. Защото не е възможно ти да предлагаш хора за министри, без да си получил тяхното единодушие ”, акцентира преподавателят.

„ Разривът в връзките не е станал през предишните 4-5 дни. Той стана на 6 март. Тогава имаше апел от ГЕРБ да не се бърза с оставката. Те, все пак, настояха, да ги слагат в обстановка на неотложност, на взимане на решения. А по-късно споделиха: „ Ама, чакайте малко, забавете нещата, желаеме още време да преговаряме. Те отключиха процедурата ”, счита политологът Стойчо Стойчев.

 

Към момента съгласно специалистите възможен излаз от обстановката са връчване на втори мандат на последваща парламентарна група или избори 2 в 1. „ Госпожа Габриел има единствено един ход и той е сама тя да се отдръпна и изобщо да не стига до разискване и гласоподаване ”, разясни доцент Киселова.

 

„ Трябва да си даваме сметка, че след едни нови избори, можем да се окажем в сходна обстановка ”, сподели от своя страна социологът Първан Симеонов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР