Първата белодробна трансплантация у нас беше извършена от екип на

...
Първата белодробна трансплантация у нас беше извършена от екип на
Коментари Харесай

Извършиха първата у нас белодробна трансплантация

Първата белодробна трансплантация у нас беше осъществена от екип на Университетска болница " Лозенец ", управителен от доктор Игор Тодораке от университетската болница в Хановер и проф. доктор Любомир Спасов. Това оповестиха от здравното министерство.

Трансплантацията стартира към 22.30 на 26.10.2019г. и завърши към 4.30 часа тази заран. През цялото време здравния министър Кирил Ананиев е получавал информация за хода на трансплантацията.

Реципиент е 70-годишен мъж с последна степен на белодробна непълнота заради белодробна фиброза. В момента пациентът се намира в реанимация.

" Здравни емигранти " или трансплантации у нас?

Чакащи за белодробна трансплантация и техните близки упрекнаха предишния месец Кирил Ананиев в непросветеност и индиферентност поради това, че не може да се оправи с казуса с трансплантациите у нас. Потърпевши и представители на Асоциация " Пулмонална хипертония " даже стачкуваха под мотото " Здравни емигранти ". От асоциацията упрекнаха, че страната ни няма съответни политики, база и експерти, което принуждава болните да търсят лекуване отвън страната, да се трансфорат в здравни емигранти и ги лишава от правото им на живот.

През месец юли 18-годишният Иван Иванов от Бургас умря, до момента в който чакаше белодробна трансплантация. Момчето бе родено с рядкото заболяване муковисцидоза, което визира белите дробове и панкреаса. То се нуждаеше всекидневно от инхалации с муколитици, дренажи, антибиотично лекуване, висококалорична храна и хранителни добавки. Хиляди българи се включиха в дарителските акции, с цел да оказват помощ на родителите на Ванко да купуват нужните лекарства и храни, до момента в който чакат трансплантацията.

В началото на април от Асоциация " Пулмонална хипертония " оповестиха, че очаквашите (към момента) трансплантации са 17 души. Подчертаха също по този начин, че от две години непознати клиники отказвали да одобряват българи, нуждаещи се от бял дроб заради липса на контракт с Евротрансплант. За страдание, някои от тях починаха в очакване на лекуване, сподели тогава ръководителят на асоциацията Тодор Мангъров.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР