Първата база на НАТО беше открита в Албания. Въздушната база,

...
Първата база на НАТО беше открита в Албания. Въздушната база,
Коментари Харесай

Първата база на НАТО беше открита в Албания

Първата база на НАТО беше открита в Албания. Въздушната база, ситуирана на 80 км южно от столицата Тирана, е предопределена да пази района на Западните Балкани от закани от Русия. Това оповестява РБК-Украйна с позоваване на пресслужбата на НАТО.

„ Това е още един детайл на сигурност за нашия район на Западните Балкани, който, както добре знаем, не е свободен от заканите и неоимперските упоритости на Руската федерация “, сподели албанският министър председател Ели Рама.

Той сподели още, че в началото във въздушната база ще бъдат ситуирани два хеликоптера Black Hawk и три ударни дрона Bayraktar. На церемонията по откриването участваха албанският президент Байрам Бегай, министър-председателят Еди Рама, както и военното управление на Албания и НАТО.

Съобщава се, че НАТО е отделило към 50 милиона евро за модернизацията на руската база.

Реконструкцията на оборудването стартира през 2019 година През това време бяха ремонтирани пистите, контролната кула, хангарите и складовете. Според настоящия представител на НАТО Дилън Уайт въздушната база ще служи като значим център на НАТО и ще ускори наличието на алианса в Западните Балкани.

През първата половина на 2024 година НАТО организира поредност от учения под общото кодово название Steadfast Defender-24. Полша ще бъде една от страните домакини и ще одобри забележителен брой съюзнически бойци и съоръжение на своя територия. Като част от Steadfast Defender-24 ще се проведат полски национални учения с присъединяване на въоръжените сили на други страни, наречени Dragon-24.

Също по този начин през вчерашния ден, 4 март, в северната част на Финландия, Швеция и Норвегия започнаха огромни военни учения на страните от НАТО, наречени Nordic Response 24, които ще продължат до 15 март. Те се организират под управлението на Норвегия. В тях ще вземат участие към 20 хиляди военнослужещи от 14 страни, както и повече от 50 кораба, в това число фрегати и подводници, както и повече от 100 бойни самолети, хеликоптери и други самолети.

Освен това в Средиземно море край крайбрежията на остров Сицилия сутринта на 26 февруари започнаха военноморски учения на страните от НАТО под името Dynamic Manta. Учението е платформа за тестване и подсилване на качествата на Алианса за реагиране при рецесии.

Източник – РБК Украйна/Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР