Първа възрази Корнелия Нинова, която упрекна мнозинството, че първо ще

...
Първа възрази Корнелия Нинова, която упрекна мнозинството, че първо ще
Коментари Харесай

Дуели в НС: Цонев - Нинова по бюджета, Божанков - Възраждане за това кой лъже

Първа възрази Корнелия Нинова, която укори болшинството, че първо ще гласоподава макрорамката на страната, а като последни точки е планувало измененията в данъчните закони.

" Разбрахте ли каква стратегия гласувахте? Не, сигурна съм. Обръщам се към адвокати и бюджетари. С всяко последващо решение увеличавате хаоса и кашата в страната. Първа точка е държавният бюджет, а по-късно данъчните закони. Това е парадокс, не може повече по този начин да се ръководи страната, за какво си играете със ориста на 6,5 млт. души? Заради това, че не можете между тях да се разберете за постове, това е парадокс ", възмути се лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

" Едно напрягане от Българска социалистическа партия, няма потребност ", реагира Настимир Ананиев, като уточни, че подредбата на законите не пречи - в случай че има несъответствия сред бюджета и данъчните закони, те ще се поправят сред първо и второ четене.

Нинова не се съгласи и даде за образец ставката на Данък добавена стойност за заведенията. По думите й, в случай че през днешния ден се одобри бюджетът с повдигане на налога от 9 на 20%, а при гласуването на данъчните закони в идващите дни ръководещите се изпокарат и върнат остарялото състояние, щяло да настъпи безпорядък с разнообразни ставки.

" Г-н Цонев, най-малко вие, вкарайте малко разсъдък в тази работа, цялостна каша ", обърна се тя към ръководителя на бюджетната комисия. Струва ми се, че трябваше да напомним на госпожа Нинова, че данъчните закони са във фаза второ четене, а бюджетът е във фаза първо четене, което значи, че в случай че те не бъдат признати, онази част, която се отразява в бюджета, има време и ще бъде изменена на второ четене, намеси се Цонев.

Снимка: БТА

Депутатът от Движение за права и свободи увеличи звук, като напомни на соцлидерката по какъв начин са действали в четворната коалиция, когато тя беше вицепремиер. " Ами вие за какво внесохте бюджет без данъчни закони, напомни й той.

Ако желаете да си мерим потенциала в бюджетната сфера, дайте, провокира я Цонев. Според него е редно, бюджетът " да се движи една стъпка след данъчните закони ". Ще мине ли след данъчните закони, да, данъчните са на второ четене, бюджетът е на първо. Забравихте по какъв начин всичко беше тюрлюгювеч, в закона за бюджета бяха и данъчните закони, напомни на Нинова депутатът от Движение за права и свободи по какъв начин е било при внасянето на техния бюджет в кабинета " Петков ".

Снимка: БТА

Искрите в пленарната зала продължиха да прехвърчат и след декларацията на " Възраждане ". Костадин Костадинов регистрира, че месеци наред от пет целта на болшинството зад кабинета е изпълнен единствено един. " Вчерашните съдружни драми за " Пирогов " постановат да се направи една ретроспекция на аргументите за основаването на тройната коалиция. Пет съществени целта бяха изтъкнати тогава, които трябваше да бъдат реализирани в първите 9 месеца, а нито един не се е осъществил, в действителност единствено един ", означи водачът на " Възраждане ".

" Първо, влизането в Шенген, еврозоната, конституционни промени, на четвърто място непретенциозно - повишение на качеството на живот, затвърждаване и потвърждаване на българската поддръжка на България за Украйна. С изключение на последното, което се преизпълнява, всичко останало отече в канала ", установи Костадинов. Той разкритикува властта, че се държи като " българска Рада " и оказва помощ на украинците, само че не и на българите в Украйна.

Снимка: БТА

" Вчерашната съдружна драма за следващ път сподели каква е заварката, която сглобява сглобката, става дума единствено за постове ", заключи водачът на " Възраждане ", като вметна по адрес на шефа на " Пирогов " доктор Валентин Димитров, зад който застана и ГЕРБ, че е един от положителните експерти у нас и е доктор с безупречна известност. " Винаги може да се откри мотив, с цел да може това държавно управление да се бие между тях. Докога тази срамна мъка ще продължава, какво ще се случи другия път, когато едната страна стартира да извива ръцете на другата? Това не е държавно управление, това е срамна мъка, в която България потъва всеки ", заключи Костадинов и изиска оставка и предварителни парламентарни избори.

Атмосферата в залата щеше да се уталожи и настрои на тематика контракта на " Булгаргаз " с " Боташ " и на вълна държавен бюджет, само че депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков не преглътна обвиняванията на " Възраждане " и взе думата, сърдит, че ръководителят Росен Желязков не е прекъснал Костадинов нито един път.

" Абсолютно неприемливо е нито един път да не извършите забележка! Говори човек, който по гледище на българите в Украйна беше махнат като ръководител на комисият а за българите в чужбина, а той приказва за българите в Украйна ", изригна Божанков. Росен Желязков го прекъсна и му направи забележка, че няма право да разяснява декларация на парламентарна група, само че Божанков продължи по адрес на Костадинов. " Той насочи към народните представители обидни квалификации, неистини, деструктивно е депутат да споделя, че страната му не е подготвена за еврозоната ", възмути се националният представител от ПП-ДБ.

Снимка: БТА

" Продължавате да коментирате декларацията ", скастри го отново Желязков. На трибуната застана Цончо Ганев, с цел да стачкува, че изявлението на Божанков нарушава правилника, назова депутатите от ПП-ДБ " розовите понита " и ги упрекна в неистина по адрес на водача му, само че думите му секнаха, защото Желязков му спря микрофона. Въпреки това депутатът от " Възраждане " продължаваше да вика, а от речта му без уредба се чуваше " неистина, неистина ".

" Г-н Ганев, апелирам да освободите трибуната ", подкани го ръководителят на Народно събрание.

Снимка: БТА

Думата за персонално пояснение получи Костадин Костадинов. " Никой не ме е отстранявал от позицията ръководител, аз си изкарах мандата, това беше доста плоска неистина. По отношение на всичко останало - също неистина. Хората, които бяха употребявани да кажат по какъв начин желаят моята оставка, по-късно се извиниха публично. Елементарни са тези неистини, каквото равнището, такива и лъжите. Не тук и не от тази естрада, така и така задоволително цапате залата с наличието си ", обърна се той към Явор Божанков.

Последва искане на " Възраждане " измененията в Конституцията да бъдат отсрочени, защото са планувани като първа точка в петък. Мотивите на Цвета Рангелова са, че има висящо дело в Конституционен съд по запитване на 48 народни представители дали при всичките три гласувания на главния закон поправките се одобряват с болшинство от 3/4.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР