Първа стъпка: Запознаване с нагръдника Преди дори да помислите да поставите

...
Първа стъпка: Запознаване с нагръдника
Преди дори да помислите да поставите
Коментари Харесай

Как да научим котката да се разхожда на каишка

Първа стъпка: Запознаване с нагръдника

Преди даже да помислите да поставите нагръдник на котката си за първи път, тя би трябвало да свикне с него като с обект. Да знае, че няма от какво да се опасява.

Поставете нагръдника измежду играчките на котката. Сложете го на пода до храната им, когато се храни. Дайте ѝ да помирише - това би трябвало да е задоволително, с цел да може елементарно да го сложите на котето.

Стъпка втора: Поставете нагръдника

Очаквайте битка. Очаквайте котката ви да се хвърли встрани, като че ли коланът тежи 20 кг. Всичко това е обикновено.

Тук храната не оказва помощ. След като нагръдникът е подложен, наградете котката си със особено лакомство или две. Изчакайте минута или две, след което го свалете. Това е задоволително за деня.

На втория ден задръжте нагръдника за малко по-дълго - може би пет минути, а на идващия ден увеличете на 10. Отново възнаградете котката си със особено лакомство. Галете я и я прегърнете.

Ключът е да обучите котката си да свързва нагръдника с нещата, които харесва.

Повтаряйте упражнението, колкото е належащо (често няколко седмици). Всеки път дръжте нагръдника по-дълго, само че постоянно помнете да възнаграждавате с лакомства и обич.

Ще разберете, че сте подготвени да продължите със идващите стъпки, когато котката ви съвсем не реагира на слагането на нагръдника – с изключение на може би, очаквайки лакомство.

Бележка по отношение на размера на нагръдника: Оставете задоволително място, тъй че да поставите два пръста сред врата/тялото навашата котка и нагръдника.

Стъпка трета: Прикрепете каишката

Първите няколко пъти, когато прикрепите каишката, не я дръжте. Оставете вашата котка да я влачи след себе си, с цел да свикне с чувството за придърпване, което основава.

Както постоянно, почерпете я с нещо вкусно. И повтаряйте колкото е належащо, до момента в който тя към този момент не наподобява спокойна.

Четвърта стъпка: Дръжте каишката

 Kотката да се разхожда на каишка Снимка: wow-pets.net

Последна стъпка, преди да излезете наавън!

Започнете да следвате котката си, до момента в който държите каишката. Внимателно се пробвайте да я насочите, като спрете придвижването ѝ напред (не дърпате, просто спрете) и по-късно леко дръпнете в друга посока.

Наградете котката си, в случай че тя следва вашата посока.

Ако не проработи, пробвайте да поставите котешко лакомство на пода в посоката, в която желаете тя да върви, с цел да има повече тласък да се движи в тази посока.

Повторете действието няколко пъти, само че не се тормозете да усъвършенствате изкуството да насочвате котката си.

Стъпка пета: Първо излизане на открито

Готови сте да изведете котката си на открито.

Не отивайте надалеч, в случай че не се постанова. Ако имате челен или заден двор, отидете там.

Ако живеете в апартамент, намерете безшумно място без кучета за първата разходка на котенцето. Целта е да се сведат до най-малко тласъците и всичко, което може да я изплаши.

Колко време ще прекарате на открито при първото си излизане навън, зависи от вашата котка.

Потърсете признаци на боязън, като липса на предпочитание да се движи, уши обратно. Можете да опитате да дадете лакомство, само че някои котки няма да го одобряват, в случай че са прекомерно уплашени. Не прекалявайте при първия опит; постоянно има на следващия ден.

Стъпка шеста: Насладете се!

Оставете вашата котка да ви води от тук. Тя ще дефинира тона какъв брой дълго желае да бъде на открито.

Не забравяйте да бъдете търпеливи. И че вашата котка може да не желае нищо друго, с изключение на да изследва тревата и да се пече на слънце.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР