Първа работна среща с кметовете на малките населени места проведе

...
Първа работна среща с кметовете на малките населени места проведе
Коментари Харесай

Кметът на Плевен д-р Валентин Христов и екипът му проведоха работна среща с кметовете на малките населени места

Първа работна среща с кметовете на дребните обитаеми места организира през днешния ден кметът на Община Плевен доктор Валентин Христов. Целта на срещата, в която се включиха и представители на екипа му, беше да бъдат обрисувани главните проблеми като цяло, както и да се споделят благоприятни условия за решаването им.

Ниският размер на трудовото заплащане на кметовете на дребните обитаеми места беше първата от точките, които бяха разисквани. „ Получаваме малко над минималната работна заплата, а отговаряме за всичко в селото – дали децата вървят постоянно на учебно заведение, дали има осветяване, вода, дали е почистено, първо към нас хората се обръщат при всевъзможни обстановки “, споделиха кметовете. От локалната администрация беше разтълкуван механизмът на формиране на заплати, както и че ще се изследва опцията да се увеличи размерът на трудовите хонорари.



Поддържането на чистотата в селата и в гр. Славяново, незадоволителният брой съдове за битови боклуци, почистването на нерегламентирани сметища, както и на тези за строителни боклуци бяха другите сложени проблеми. Решението им е сложно, сподели доктор Христов и добави, че там, където има опция, ограничения ще бъдат взети неотложно.

Асфалтирането на уличната настилка в дребните обитаеми места, каквото не е правено от години, честите ВиК повреди и остарялата водопреносна мрежа, подмяната на уличното осветяване бяха идващите коментирани въпроси. Кметовете попитаха и какви са опциите да се кандидатства по европейски планове за осъществяване на разнообразни действия, защото бюджетите на дребните обитаеми места са незадоволителни. Разяснено бе и че Община Плевен ще употребява всички благоприятни условия по стратегиите за краткотрайна трудова претовареност за назначение на служащи в селата, с цел да се компенсира дефицита на отпуснатите щатни бройки.

Що се отнася до възходящата и отвън Плевен популация от бездомни кучета, доктор Христов осведоми, че за реконструкцията и отварянето на подслон, какъвто план има от години, Община Плевен ще разчита на лични средства. Такива благоприятни условия не са планувани в никоя от настоящите стратегии на Европейския съюз. Той осведоми, че от администрацията е изпратено писмо до фондация „ Четири лапи “с молба да включат животните на територията на общината в годишните проекти за осъществяване на кастрация. Водени са диалози и с плевенски експерти, които ще работят на преференциални цени в масираната акция по кастрация, въпросът е разискван и на срещи с неправителствени организации.



На срещата кметовете на дребните обитаеми места на територията на общината предложиха промяна в цените за отдаване на общински мери и ливади, попитаха за смяна в механизма на доставяне на популацията с дърва през зимния сезон, както и за опциите за повишение на бюджетите на селата.

Кметът доктор Христов заяви още, че в Община Плевен е избран чиновник, който ще бъде в непрекъсната връзка с кметовете на дребните обитаеми места и който ще има за задача да им спомага. Предвиждат се срещи както по места, по този начин и регулярни общи такива, с цел да има непрекъсната връзка сред страните.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР