Първа инвестиционна банка, която е отпуснала кредита на шефа на

...
Първа инвестиционна банка, която е отпуснала кредита на шефа на
Коментари Харесай

ПИБ за имота на шефа на КПКОНПИ: Терасата не е част от оценката по ипотеката

Първа капиталова банка, която е отпуснала заема на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, с цел да може той да си купи тризонета в „ Гео Милев”, разгласи, че терасата от съвсем 200 квадрата не e част от оценката по ипотеката. Това оповестяват от банката за БНР.

Юристи обаче са безапелационни, че това по никакъв метод не трансформира собствеността на терасата, която е вписана в нотариалния акт на Георгиев. bTV изпрати своите въпроси към финансовата институция, само че досега към момента нямаме отговор.
Скандалът с парцела на шефа на КПКОНПИ (ОБЗОР) Пламен Георгиев за първи път приказва пред медиите, само че отхвърли да дава отговор на въпроси за противоречивата тераса
Пред БНР от ПИБ разказват, че за отпущането на заема на Пламен Георгиев при оценката на парцела не са предмет на оценяване описаните в нотариалния акт 186 квадратни метра идеални елементи от терасата плосък покрив „ заради това, че същите съставляват общи елементи от постройката и не могат да бъдат предмет на оценка и покупко-продажби с вещно-прехвърлителен ефект”.

Снимка: btvnovinite.bg

А ето и част от въпросите, които bTV изпрати: Има ли други сходни ипотеки, при които част от парцела, вписана в нотариалният акт, се изключва от залога, както и за какво самата банка е подала към Агенцията по вписванията документ с друго наличие.
Шефът на КПКОНПИ за терасата: Това са компроматни нелепости Пламен Георгиев е с защита от НСО след получена опасност
Според юриста Валя Гигова без значение дали става въпрос за парцел на Пламен Георгиев, или на различен притежател, документите демонстрират едно: „ Обстоятелството, че банката не е оценила тази тераса, по никакъв метод не се отразява на правото на благосъстоятелност. Недейте по този начин – ще загубим вярата на обществото в доказателствената мощ на нотариалните актове. И в случай че господин Георгиев пристигна при мен и ме пита аз притежател ли съм на терасата, която се намира на покрива, аз ще му кажа, че е собственик”, безапелационна беше Гигова.
За обявление или не? Шефът на КПКОНПИ твърди, че не е трябвало да вписва терасата Според адвокати по вещно право обаче тя е негова благосъстоятелност, щом е вписана в нотариалния акт, и би трябвало да бъде заявена
По думите ѝ правото на благосъстоятелност се губи, в случай че се откри, че парцелът е на някой различен, или в случай че притежателят направи отвод по правосъден ред.

Снимка: btvnovinite.bg

В формалните документи, импортирани в Имотния указател за регистриране на законна ипотека от страна на Първа капиталова банка, терасата е включена, а под молбата стои подписът на Юлия Атанасова Локова, чиновник на банката.

„ Не може да има ипотека върху две стаи, ипотеката би трябвало да бъде върху цялото жилище. Дали банката се е объркала, дали страните, като са сключвали контракт, са се объркали – това комплициране може да се поправи по един-единствен метод – като се извърши корекция на нотариалния акт и корекция на молбата за регистриране на законна ипотека”, изясни Валя Гигова.
Снимка: btvnovinite.bg
Според декларацията на Пламен Георгиев той е платил за парцела 293 374 лв.. Според оценката на банката пазарната стойност на парцела е 379 хиляди лв..

Снимка: btvnovinite.bg

ПИБ разказва, че отпускат за половината от цената – 189 500 лв..

Снимка: btvnovinite.bg

Сметките демонстрират разлика от съвсем 86 хиляди лв..
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР