Партньорите в некоалицията се разбраха! Напрежението във властта постепенно ще

...
Партньорите в некоалицията се разбраха! Напрежението във властта постепенно ще
Коментари Харесай

Разбраха се! ПП, ГЕРБ и ДПС се договориха за дерогацията, бюджета и за кворума в сряда

Партньорите в некоалицията се схванаха! Напрежението във властта последователно ще спадне.

 

ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Продължаваме промяната - Демократична България " се схванаха и за бюджета за идната година, и за това по какъв начин България да се откаже от вноса на съветски нефт.

 

Това стана известно от изявления на Десислава Атанасова и Теменужка Петков от ГЕРБ, Йордан Цонев от Движение за права и свободи и министъра на финансите Асен Василев в Народното събрание.

Василев категорично благодари на Петкова и Цонев за " градивните диалози, които са имали по бюджета ".

 

ГЕРБ и Движение за права и свободи ще вземат участие на съвещанието на Народното събрание в сряда и ще покажат, че са евроатлантическото болшинство, съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на общия брифинг.

 

На срещата са разисквани въпросите за бюджета за следващата година, дерогацията за съветския нефт и съдействието сред трите обединения.

 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова уточни три условия, с цел да се върнат с Движение за права и свободи в пленарната зала и да гласоподават срещу вота на съмнение, импортиран от " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН "

 

Договорени са следните условия:

Дерогацията на " Лукойл ":

" Ще бъде анулирана в две стъпки: от 1 януари прекъсване на квотите за експорт, а от 1 март дефинитивна анулация на дерогацията. За този временен интервал сме се съгласили само, с цел да няма финансови разтърсвания на пазара ", сподели Атанасова. Концепцията на Денков беше по-различна: до края на годината трябваше да се внасят до 50% съветски петрол, от началото на 2024 - до 25%, а от 1 март 2024 година вносът да бъде напълно спрян. 

Асен Василев дефинира откритото решение като потребно. " Спира се износът, надлежно парите, които отиват към Русия. Тоест понижават се квотите за експорт. С 1 март като последна дата за дерогацията се подсигурява, че няма да има разтърсвания на вътрешния пазар на горива ", счита Василев.

Йордан Цонев настоя, че прекъсването на износа на облаги към Русия е по гледище на Движение за права и свободи.

Бюджет 2024:

Намерени са благоприятни условия всички претенции на ПГ на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи във връзка с приходите и разноските да бъдат задоволени, съобщи Десислава Атанасова.

 

Приходите ще бъдат понижени с 2,4 милиарда, колкото е хипотетичната планувана вноска по таксата за газа. Ще има лист на предпочитани национални капиталови обекти, в който влизат Автомагистрала " Струма ", Автомагистрала " Хемус " и други

 

Договорен е и предпочитан лист с вложения за общините, който да е неразделна част от бюджета.

 

Прецизиран е и таванът на поемането на дълг с към 1 милиарда лева

 

С промени от средата на октомври в Закона по използване на ограничаващите ограничения против Русия беше въведена - съгласно неофициална информация по гледище на Асен Василев - изключителна такса от 20 лева за мегаватчас за транспорт на газ през страната. Засега обаче тя по всичко проличава, че съществува единствено на хартия, и липсва удостоверение, че фактически ще бъде плащана. В същото време обаче министърът на финансите е заложил предстоящи доходи от нея и даже беше показал 14 ноември като дата на първи приходи.

 

Йордан Цонев уточни, че ГЕРБ е желала да има и лист с национални, предпочитани капиталови обекти, в който да бъдат включени автомагистралите " Струма " и " Хемус ", пътят Плевен - Русе и други

 

Като искане на Движение за права и свободи Цонев уточни да има лист с предпочитани вложения за общините.
" Тези два листата ще бъдат конкретизирани сред първо и второ четене и ще бъдат неразделна част от бюджета ", сподели Цонев. По думите му 10 милиарда лева ще бъдат задоволителни за плановете в двата листата.

Асен Василев уточни, че за вложения в общините има очакван фонд от 1 милиарда лева " От 2021 година предлагам този фонд да бъде разпределян от Народното събрание, в този момент е възприето ", сподели министърът на финансите. Допълни, че до 12 декември общините би трябвало да посочат своите предпочитани планове. Каза още, че лист с предпочитани национални планове и до момента имало, само че " в никакъв случай не е бил класифициран ".

" Отпада таксата от " Газпром " като не 100% сигурна, че ще бъде осъществена ", сподели Василев. По думите му по тази причина и финансовите разноски ще бъдат понижени от 12 милиарда лева на под 10 милиарда лева

Демонстрация на евроатлантическото болшинство:

ГЕРБ са получили гаранции от ПП-ДБ, че отсега нататък няма да има случаи, в които ПГ на ПП-ДБ ще гласоподава дружно с " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ в пленарна зала.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР