Партията се казва "Развитие" и неин председател е Десислава ДимитроваТрима

...
Партията се казва "Развитие" и неин председател е Десислава ДимитроваТрима
Коментари Харесай

Бивши кандидат-министри на ИТН направиха нова партия

Партията се споделя "Развитие " и неин ръководител е Десислава Димитрова

Трима кандидат-министри от проваления предходната година кабинет на "Има подобен народ " (ИТН), както и някогашни специалисти от партията на шоумена Слави Трифонов сътвориха нова партия, която ще се нарежда център-ляво и ще работи за "неутралитет " във външната политика.

Партията се споделя "Развитие " и неин ръководител е Десислава Димитрова, която предишното лято беше номинирана от Трифонов за министър на стопанската система, само че държавното управление по този начин и не бе гласувано в пленарната зала.

Другите двама някогашни проектоминистри на Има Такъв Народ, които в този момент са част от "Развитие ", са препоръчаният тогава за министър на културата Георги Султанов и препоръчаната за министър на труда Теодора Пенева. Двамата са били и част от специалистите на Има Такъв Народ, които на уеб страницата на партията са показани като "хората зад Слави ".

"Знаете какво се случи с партия "Има подобен народ " - хората чакаха напълно друго развиване и се оказа, че има доста разочаровани хора. Естествено е, че тези разочаровани хора и всички жители ще търсят да припознаят друга политическа мощ. Имаме много симпатизанти на "Има подобен народ ", които търсят да продължим делото, което започнахме и което по някакви аргументи не се случи. Така че най-вероятно ще има (в "Развитие "- бел. ред) и някогашни симпатизанти на "Има подобен народ ", сподели пред Десислава Димитрова в отговор на въпрос дали членове на Има Такъв Народ се преливат към "Развитие ".

От новата групировка акцентират, че считат да построяват напълно нови структури по страната.

В момента "Развитие " приготвя документите за регистрацията си, с цел да ги внесе в Софийския градски съд. Ако по тях не бъдат открити нередности, "Развитие " ще бъде вписана в Регистъра на политическите партии.

Център-ляво и против оръжия за Украйна

Партията се нарежда в център-ляво и се афишира за "неутралитет " във външната политика. Учредителите ѝ показват, че не припознават като възможни бъдещи сътрудници така наречен "партии на статуквото " - ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, само че са отворени за разговор с други политически сили за търсене на пресечни точки.

Димитрова изясни, че "Развитие " изцяло се разграничава от Има Такъв Народ, въпреки да някои от хората да са имали общо с партията на Слави Трифонов:

"Аз бях претендент във второ неосъществено държавно управление на Слави Трифонов. Вие доста добре знаете, че и сегашният министър председател Кирил Петков и министърът на финансите Асен Василев, и Николай Василев също бяха канени за такива постове от "Има подобен народ ". Аз мисля, че всяка една политическа партия търси най-хубавите фрагменти и специалисти, които да са от изгода за дейностите на тази политическа мощ. Но изцяло се разграничаваме от политиката, която води "Има подобен народ ", тъй като те са повече в посока център-дясно, до момента в който ние сме център-ляво. Има цялостно непокриване на нашите цели ".

"Развитие " е била учредена на 16 април. Преди това плъзнаха клюки и медийни изявления за нещо като следено разединение в Има Такъв Народ. Версията беше, че защото Има Такъв Народ са наясно, че може и да не влязат в идващия парламент, да запазят някакво въздействие посредством присъединяване в други партии, да вземем за пример тази, която ще прави някогашният министър на защитата Стефан Янев. Той обаче бързо отхвърли да има нещо общо с партия, носеща това име.

От "Развитие " обявиха, че не са водили никакви диалози с Янев, макар припокриването на възгледите и проруските тези, споделяни и от президента Румен Радев, и от Българска социалистическа партия и "Възраждане ", да не се изпраща българска военна помощ на Украйна. "Ние сме срещу войната. Предоставянето на военна техника за Украйна единствено ще удължи мъката ", сподели на конференция в Българска телеграфна агенция Димитрова, повтаряйки заклинанията на Радев и Нинова.

Според Димитрова актуалното държавно управление се огъва "под външнополитически и стопански напън, което слага в риск икономическото богатство на българина " – още веднъж позиции, които се чуват и от Стефан Янев, както и от проруската партия "Възраждане ".

Димитрова има двама зам.-председатели в партията. Единият е Валери Григоров, който е бил консултант на Румен Петков (настоящ водач на АБВ), когато той беше министър на вътрешните работи от Българска социалистическа партия (2005-2008 г.). Григоров разгласи, че "Развитие " поддържа закриването на спецправосъдеито, само че единствено това не е задоволително, с цел да се обезпечи обективна правосъдна система. Освен това акцентира, че групировката упорства за оставката на Иван Гешев като основен прокурор.

Още отказали се от Има Такъв Народ

Другият зам.-председател на "Развитие " е някогашният специалист от партията на шоумена Слави Трифонов "Има подобен народ " Йордан Бъчваров.

Изглежда Бъчваров е имал роля в основаването на Има Такъв Народ и е взел участие в процеса още през цялото време. През февруари 2018 година беше част от журито на тв приемниците "кастинги за политици ", които Трифонов провежда. Това се случва близо година и половина преди шоуменът да се раздели с бТВ и публично да разгласи, че прави партия.

След това Бъчваров продължава да е част от Има Такъв Народ. През януари предходната година, в присъединяване в малкия екран на Трифонов, Бъчваров е показан като "част от екипа на "Има подобен народ ".

Той не е бил претендент за депутат, само че и няма по какъв начин да е бил, тъй като има двойно поданство – българско и американско.

Въпреки това, най-малко до август на предходната година Бъчваров е бил част "хората зад Слави ". Справка на Mediapool демонстрира, че на 6 август 2021 година Бъчваров към момента е показан на уеб страницата на партията като специалист в бранш "Опазване на околната среда ". На 14 ноември името му към този момент не попада на уеб страницата на Има Такъв Народ.

По мотив новата партия "Развитие " Бъчваров написа във Facebook: "Участвам в основаването на тази партия още от месец август предходната година и се постарахме тази партия да бъде конституирана по друг метод – с механизми за същинско демократично ръководство, само че и с вградена имунна отбрана, тъй че отговорността за дейности или безучастие, да се носи персонално, да има първоначални избори с цел да не се спускат партийни листи "от горе " и да се търгува с тях, само че и с механизми за надзор и за бистрота. Правим това, тъй като е извънредно време да се събудим и да се вземем в ръце ".

Той самичък акцентира, че е почнал да работи за основаването на нова партия през август предходната година. Точно тогава се разбра, че проктокабинетът на Трифонов с кандидат-премиер Пламен Николов няма поддръжка от останалите така наречен "партии на митинга " и шоуменът реши да изтегли проекторешението от Народното събрание, макар че партията му към този момент бе върнала изпълнен мандат на президента. Отново през август Трифонов разгласи, че Има Такъв Народ няма да поддържа държавно управление с третия изследователски мандат и по този начин се стигна до третите за предходната година парламентарни избори.

По време на конференцията ръководителят на "Развитие " Десислава Димитрова също акцентира, че това няма да бъде лидерска групировка и централното управление нямало да се меси в решенията на локалните структури кого да издигат в листите за депутати и общински съветници.

Тези техни думи могат да се одобряват за индиректна рецензия към Има Такъв Народ, тъй като обвинявания за "спуснати листи " в партията на Трифонов се чуха още през март предходната година от напуснали партията координатори.

Всъщност в новата партия към този момент има най-малко един някогашен координатор на Има Такъв Народ. Става дума за Егор Стоянов, който сега е част от Изпълнителния съвет на "Развитие ", само че до лятото на предходната година е бил координатор на партията на Слави Трифонов в Съединени американски щати. По неофициална информация на Mediapool Стоянов е помагал за основаването на структурите на Има Такъв Народ.

Какви цели си слага "Развитие "

Иначе Димитрова показва, че част от аргументите за основаването на "Развитие " са тези, че "живеем в дни на война, газова и енергийна рецесия, на стопански декаданс, на криво-ляво ръководство през годините на прехода, на прогресивното обезлюдяване на районите в страната ".

"Затова е основана "Развитие " - тъй като ще се борим за напредък на стопанската система, за самостоятелния разцвет на българина, за превръщането на България в действителен стопански фактор на Балканите ", сподели тя.

Формацията споделя още, че измежду целите ѝ е необлагаем най-малък приход, нова методика за преизчисляване на пенсиите, гарантиране на енергийната сигурност на стопанската система, същинска здравна промяна с акцент върху доболничната помощ, дейно работещи държавни институции, условия за развиване на дребния и междинен бизнес, съвременно обучение, опазване и развиване на българската просвета, както и "единна и съответна външна политика ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР